Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:09, 24 lip 2017

Do góry
Witam,

Zaczęłam obsadzać skarpę znajdującą się na zachodniej i południowej części. Skarpa ma od zachodu 10 m i od południa też, tyle tylko, że oddzielona jest w połowie schodami.
Zaczęlam nasadzenia ale utknęłam w pewnym pkt i nie wiem co dalej.

Na początku skarpy od zachodu wsadziłam świerka białego Rainbow end, pod nim jałowciec płożący Golden Carpet 6 sztuk, potem kosodrzewinę Pumilo (wlasnie jaki odstep od niej zachować) na górze od tarasu trawy Miskanty 3 szt w równej linii a pod nimi nazakładkę 3 jałowce pospolite Gold Cone, dalej narazie jest luka a przy narożniku posadziłam dwie brzozy Youngi planuje jeszcze 3 od zachodu tak , żeby osłonić narożnik.

Dochodzimy zatem do strony południowej na ktorej od schodów posadziłam wrzosy (jeszcze nie skończyłam) i kosodrzewinę.

Do posadzenia zostaje mi jeszcze wierzba hakuro na pniu, 3 berberysy Red Pillar, 3 rozplenice japońskie Herbstzauber, dwie kosodrzewiny Pumilo, wrzosy, śliwa wiśniowa Nigra i hortensja Vanilie Fraise. Te rosliny mam juz zakupione.

Jeszcze bardzo podobami sie rozyjska szałwia i lawenda.

Nie wiem co mam posadzić dalej naskarpie od zachodu pomiedzy brzozą, miskantem i jałowcem gold Cone oraz od południa po drugiej czesci schodów, myslałam, żeby również posadzić tam wrzosy, tak jak po drugiej stronie i czy wg Was wierzba Hakuro na pniu moglaby rosnac wsrod nich? Nie wiem równiez czy mam obsadzac brzozy jeszcze czymś od dołu...

Chcialabym również na skarpie u dołu puścić jakąś obwodke.

od zachodu

Od południa wsadziłam wlasnie te brzozy (tylko zwiększe dystans pomiedzy nimi do2 m i dosadze jeszcze jedna od zacho) kosodrzewinę i wrzosy(jeszcze nie skończyłam nasadzeniem bo komary za bardzo gryzły

Po drugiesj stronie od schodów też zamierzam wsadzic jeszcze wrzosy i wierzbe hakuro.

Tak wyglada ta skarpa, tyle tylko że na zdjęciu jest jeszcze nie poszerzona do 2 m
Raczkujący ogród u Gosi ;) 14:47, 23 lip 2017

Do góry
Od południa wsadziłam wlasnie te brzozy kosodrzewinę i wrzosy(jeszcze nie skończyłam nasadzeniem bo komary za bardzo gryzły

Po drugiesj stronie od schodów też zamierzam wsadzic jeszcze wrzosy i wierzbe hakuro.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:40, 23 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dwa drzewa to może za mało powiedziane. raczej trzy drzewa

Bardzo podobnie jest u mnie - też ważne jest aby zasłonić widok na domy sąsiadów. Myślałam o podobnym, minimalistycznym układzie, zamiast tego co zostało zaprojektowane ( tj. brzozy i rh). Klony Gl., trawy, hortensje, podsadzone bukszpanami i liriope. Pomysł został odrzucony ze względu na cień jakie mają tworzyć wysokie drzewa i ogrodzenie oraz małą atrakcyjność rabaty w czasie zimy.

Pani Danusiu, jakie jest Pani zdanie w tym temacie?
Typografia ogrodu 09:21, 23 lip 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Asia, podczytywałam o wyborze traw pod brzozy, potem temat mi umknął . Na czym stanęło , coś wybrałaś ?, pytam bo też trawy pod brzozy chcę posadzić.
ni wlasnie wyjątkowo trudni podjąć mi te dechy jak nigdy zawsze wiem od razu. Ale tu mnie chyba ogranicza chcec jaknajmniejszego kombinowania chyba jednak seslerie sadleriana posadzę bo największa z sesleri jakie mam a nowych wprowadzać nie chce. A z czyt trawy będą u Ciebie?
Typografia ogrodu 09:16, 23 lip 2017

Do góry
Asia, podczytywałam o wyborze traw pod brzozy, potem temat mi umknął . Na czym stanęło , coś wybrałaś ?, pytam bo też trawy pod brzozy chcę posadzić.
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 08:38, 23 lip 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Piękne to Wasze zdjęcie z brzozami, widziałam fotki ze spotkania. Pozdrawiam serdecznie

Brzozy piękne i spotkanie bardzo miłe.
Raczkujący ogród u Gosi ;) 02:09, 23 lip 2017

Do góry
Witam,
Zaczęlam nasadzenia ale utknęłam w pewnym pkt i nie wiem co dalej. Na początku skarpy od zachodu wsadziłam świerka białego Rainbow end, pod nim jałowciec płożący Golden Carpet 6 sztuk, potem kosodrzewinę Pumilo (wlasnie jaki odstep od niej zachować) na górze od tarasu trawy Miskanty 3 szt w równej linii a pod nimi nazakładkę 3 jałowce pospolite Gold Cone, dalej narazie jest luka a przy narożniku posadziłam dwie brzozy Youngi planuje jeszcze 3 od zachodu. Dochodzimy zatem do strony południowej na ktorej od schodów posadziłam wrzosy i kosodrzewinę. Do posadzenia zostaje mi jeszcze wierzba hakuro na pniu, 3 berberysy Red Pillar, 3 rozplenice japońskie Herbstzauber, dwie kosodrzewiny Pumilo, wrzosy, śliwa wiśniowa Nigra i hortensja Vanilie Fraise. Te rosliny mam juz zakupione. Jeszcze bardzo podobami sie rozyjska szałwia i lawenda. Nie wiem comam posadzić dalej naskarpie od zachodu pomiedzy brzozą, miskantem i jałowcem gold Cone.
Lubię go :) 23:20, 21 lip 2017

Do góry
lutroja napisał(a)
rabata limkowo-przetacznikowa i brzozy

Pięknie połączone bardzo ładna ta rabata
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:10, 21 lip 2017

Do góry
gosiacz22 napisał(a)
Witam, Planuje posadzić w narożniku skarpy otaczającej taras dwie brzozy Youngii szczepione na pniu. Skarpa ma 2 m szeokości. W jakiej odległości od tarasu najlepiej je posadzić i ile od siebie?

Trudno powiedzieć bo nie ma zdjęcia. Zależy też od wysokości pnia, czy wysoko szczepiona na 3 m czy niżej. Pokaż jakieś zdjęcie, gdzie chcesz to posadzić. Ułatw zadanie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 21 lip 2017

Do góry
Witam, Planuje posadzić w narożniku skarpy otaczającej taras dwie brzozy Youngii szczepione na pniu. Skarpa ma 2 m szeokości. W jakiej odległości od tarasu najlepiej je posadzić i ile od siebie?
Lubię go :) 14:11, 21 lip 2017

Do góry
rabata limkowo-przetacznikowa i brzozy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:20, 21 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

Zrezygnować z projektantki i założyć wątek na Ogrodowisku, będziesz miała o wiele ładniejszy ogród
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:37, 21 lip 2017

Do góry
Madeczkam, Fama - dzięki za rady, choć każda radzi co innego

W zasadzie przęsła płotu dość dobrze osłaniają nas- do jego wysokości. Przęsła na tę chwilę są co drugie gdyż będzie dosypywana ziemia na rabaty. Bardziej zależy mi na osłonie ogrodu latem i to powyżej linii ogrodzenia. Domki przed nami są usadowione wyżej i stąd problem.
Zarówno brzozy jak i klony na zimę i tak stracą liście - więc tu obojętne, natomiast nadal nie wiem co dalej robić z tą rabatą podwyższoną.

Projekt ogrodu mam od roku i szczerzę mówiąc za długo. Ciągle coś nowego wpada w oczy Takie tu piękne ogrody ...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:34, 20 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)

Witajcie,

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

Miskant nie da Ci całorocznej zasłony.Może cisy dać. Z brzozami ładnie się prezentuje bordowy berberys- też dobry na żywopłoty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 20 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)

Witajcie,

brzozy wielkie drobne listka gubic beda chyba masz racje miskant silberspinne bedzie ok mam polecam dla mnie najpiekniejszy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:20, 20 lip 2017

Do góry

Witajcie,

Ptasi gaj 16:11, 19 lip 2017

Do góry
Prawda, ze piekne rosna w piachu i gruzie budowlanym maja ok. 7-8 lat byly ciete i taki efekt wszyscy mieszkancy sie zachwycaja.

Zreszta mamy piekna zielen tutaj. Pomijajac jalowce, cisy, sosny, i inne to sa drzewa deby pomniki przyrody po 300 lat jesiony, brzozy.
Wśród brzóz i dębów 00:59, 19 lip 2017

Do góry
Basiu ale widoczki ta rzeczka piaszczysta i czyściutka, można nóżki wymoczyć. Zdjęcie z alejką trawiastą pięknie.

Ja też mam brzozy takie trojaczki jak mi tak urosną to dopiero bedzie.

Aleja brzozowa przepiękna tylko spacerować, przytulać sie do nich i zbierać siły.
Pięknie.
Wśród brzóz i dębów 00:03, 19 lip 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Brzozy, rzeka, trawy, przestrzeń- cudowne klimaty. Uwielbiam
Fajnie Was widzieć na fotkach, pozdrawiam serdecznie

Renato, może zrobimy sobie kiedyś taką fotkę w trójkę? Co Ty na to?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:39, 18 lip 2017

Do góry

brzozy się chylą bo tak wiało

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies