Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Na Łowieckiej 12:36, 23 mar 2016

Do góry
Czosnki alpens globe i gladiatory również się pokazały ale nie wiem które są które

No i dowód na to, że nic jeszcze nie sprzątałam: nie ścięta nawet szałwia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:05, 22 mar 2016

Do góry
MOja pluskiwca w donicy mnie zaskakuje przezimowała 2 zimę BEZ żadnego okrywania... razem z nią szałwia
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 19:10, 22 mar 2016

Do góry
I ja ją zapisuje, jak róże to i ta cudowna szałwia z nimi razem
Ukojenie 19:01, 22 mar 2016

Do góry
zoja napisał(a)

Mam kilka pomysłów
ostatni najlepszy - od płotu tło z tuji, obok hortensja i róże pnące (na kratce żeby osgrodzić się od sąsiadów puki tuje małe) - przed tawuły gdzieś obok nich szałwia

legenda:
1-tawuła żółta
2-tawuła zielona
3-hortensja
5-kratka z różami pnącymi (różowe)
6-jeżyna bezkolcowa(to jej grządka od 25 lat)
7-różanecznik różowy
8-borówki amerykańskie
9-hibiskus ogrodowy rózowy
przed rabatą tu gdzie zielona linia chciałabym obwódkę z bukszpanu ale nie wiem czy to nie będzie za dużo

O kurcze, ale roślin chcesz tutaj upchac a nie lepiej kilka z jednego gatunku?
Ukojenie 18:47, 22 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Masz miejsce dla tawułek? Z czym je posadzisz?

Mam kilka pomysłów
ostatni najlepszy - od płotu tło z tuji, obok hortensja i róże pnące (na kratce żeby osgrodzić się od sąsiadów puki tuje małe) - przed tawuły gdzieś obok nich szałwia

legenda:
1-tawuła żółta
2-tawuła zielona
3-hortensja
5-kratka z różami pnącymi (różowe)
6-jeżyna bezkolcowa(to jej grządka od 25 lat)
7-różanecznik różowy
8-borówki amerykańskie
9-hibiskus ogrodowy rózowy
przed rabatą tu gdzie zielona linia chciałabym obwódkę z bukszpanu ale nie wiem czy to nie będzie za dużo
Malutki pod lasem 17:58, 22 mar 2016

Do góry
Ania Twoje róże i ta szałwia co na fotkach u Luteczki to będzie miodzio

Chyba zamówię jasne pnące róże i na obwódkę tą szałwie.
Myślę, że to lepiej niż przetacznik.

Nie wiesz czy ta szałwia zimuje bezproblemowo?
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 17:52, 22 mar 2016

Do góry
O matko jaka piękna szałwia
Zapisuję nazwę na listę zakupów.
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 17:29, 22 mar 2016

Do góry
No to już wiem co będzie rosło koło moich the fairy Szałwia deep blue, wpisuję na listę chciejstw
U Agi - czyli słońce i piach 12:21, 22 mar 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)

Mam ten sam dylemat Będę sadzić Pissardi lub Nigry i potrzebowałam hortensji, które przebarwiają się na mocny róż. Zdecydowałam się na Diamant Rouge Rendia. Jeszcze nic nie kupuję, bo najpierw muszę darń zerwać. To po świętach. Dodam na pewno miskanty ML bo bardzo mi się podobają. Tylko nie wiem, czym niskim podsadzić. Żurawki citronelki ślicznie wyglądają ale u mnie nie dadzą rady. Może tawułą japońską Golden Princess podsadzę. A ty co niskiego będziesz dawać?

Witaj
Ja jeszcze nie zdecydowałam się na hortki, jak kupię drzewo to będę wiedziała jaką wielkość hortki będą mogły być
Darń mam już zdjętą - przekopałam z trawą z koszenia i grzecznie czeka tylko nie wiem czy wystarczy szerokość bo mam na 2m od tujek zrobione. Chyba będę musiała jeszcze z metr poszerzyć.....
A z przodu planuję carexy Frosted Curls i może szałwia jeszcze.... Zobaczymy jeszcze w trakcie.
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 22:19, 21 mar 2016

Do góry
Z wiśnią Amonogawa, i hortensje troszku rozrzuciłam w zygzak

pomiędzy jeszcze rozplenica, z przodu szałwia
a , jeszcze nie pisałam, na końcu przy budynku rośnie cis
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 22:10, 21 mar 2016

Do góry
tak zrobiłam

wyobraźcie sobie, ze ten klon na pniu to wiśnia umbraculifera, pod wiśnią hortensje, za miskanty, z przodu szałwia

tylko nie wiem czy tyle kulek do mnie przemawia :/
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 21:58, 21 mar 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Hortensja lubi lekko kwaśny odczyn ziemi a lawenda zasadowy to nie bardzo razem chyba że zmienisz odczyn gleby w ramach rabaty. A może niską szałwię omszałą odmiany Deep Blue, zobacz jaka jest fajna i bardziej zwarta niż kocimiętką. W ub roku posadziła ją sobie nasza Anita...poszukam fotki to ci wkleję albo zobacz w wątku "Ania z zielonego wzgórza"

Małgosiu, szałwia też mi się bardzo podoba.
I nie musiałabym kombinować z kwasowością gleby na rabacie, dzięki
Małymi kroczkami do celu... 13:03, 21 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
o matko, nawet nie miałam pojęcia, że tak długo trzeba czekać na wschody rozplenicy.
U mnie najlepiej szałwia powschodziła, zaczęła się pojawiać stipa i pomidorki, a siałam wszystko 14.03.

Ja już byłam przekonana,że nic z tego, ale nie miałam czasu wyrzucić, a kiedy już to miałam zrobić patrzę jedt

Ja dzisiaj pomidory już pikowałam, wymieniłam im ziemię, delikatnie podlalam i zobaczymy. A stipa marna bardzo, ale żyje więc jej na razie nie ruszam.
Małymi kroczkami do celu... 10:17, 21 mar 2016

Do góry
o matko, nawet nie miałam pojęcia, że tak długo trzeba czekać na wschody rozplenicy.
U mnie najlepiej szałwia powschodziła, zaczęła się pojawiać stipa i pomidorki, a siałam wszystko 14.03.
Mój jest ten kawałek ogrodu 22:14, 20 mar 2016

Do góry
UlaB napisał(a)

bratki! One nie boją sie zimna. Mam jakies siewki tu i tam i zwykle mam kwiatuszki nawet zimą, pod śniegiem (o ile jest śnieg )
Przed domem mam duza donica obsadzoną bratkami w róznych odcieniach niebieskiego plus żółte. Wysadziłam je chyab tydzień temu (a może dwa? czas tak pędzi....) I hiacynty podpędzone w domu wywędrowały jakis czas temu do skrzynek przy wejsciu.

Aga, ale wysiewy Co hodujesz oprócz stipy w ilosciach jak widze hurtowych ?

Bratki faktycznie znoszą dobrze mróz. Kiedyś ich nie lubiłam, bo kojarzyły mi się z cmentarzem, ale z czasem się do nich przekonałam. W ubiegłym roku kwitły na rabatach całe lato.

Mam dużo wysiewów, bo porywam się na te nowe rabatki i coś na nich musi być. Stipa, w ilości pochodzącej pod 300 sztuk, pewnie cześć wypadnie. Rozplenice, dmuszek. Poza tym z kwiatków werbena, szałwia omączona biała, mrozy, dzwonki irlandzkie, zatrwian, aksamitki kremowe, kosmosy...tyle pamiętam. Poza tym warzywa: kalarepa, pomidorki różne, papryka słodka i ostra, karczochy, bazylia... Trochę tego jest
Jeszcze mam w zimnym pomieszczeniu doniczki z jezowkami, orlikami, powsadzane do ziemi patyczki hortensji. To już zakrawa na lekkie szaleństwo
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:45, 20 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Szałwia dla Oli i przetaczniki

No to ja już nie wiem, dziś się znów poszłam upewnić i u mojej szałwii nic się nie dzieje Jakie tam masz stanowisko, słoneczne ?
Przetaczniki ubiegłoroczne już dawno u mnie startują ale je mam od południ, może to wszystko kwestia "nasłonecznienia" ?

Widzę że ładne zmiany się szykują, masz świetny plan, będzie ekstra wiesz ?

Zdrówka dla wszystkich potrzebujących !!
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:22, 19 mar 2016

Do góry
moje wysiewy też d..y dały stipa tylko się trzyma z hameln zostało kilka włosków, szałwia pada na potęgę, ooo lowelia tylko się trzyma
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:33, 19 mar 2016

Do góry
Szałwia dla Oli i przetaczniki

Ukojenie 10:24, 19 mar 2016

Do góry
Zrobiłam zdjęcia starszych sadzonek:

1. pelargonia - pierwsze wysiane nasionka w tym roku

2. szałwia - wysiana zaraz po pelargoni:

3. gazania

4. aksamitka biała kilimanjaro:

Małymi kroczkami do celu... 15:42, 18 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka planuj następne rabaty z myślą o różach - to królowe ogrodu tak jak hortensje

Mirellko róże bardzo mi się podobaja i już się zastanawiałam, czy czasem nie znaleźć im miejsce w kolejnej cześci rabaty, ale nie wiem czy by pasowały pomiędzy hortensje, trawy i iglaki? Czy nie lepiej byłoby znaleźć im zupełnie oddzielny zakątek w ogrodzie i połączyć np z szałwia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies