Czosnki alpens globe i gladiatory również się pokazały ale nie wiem które są które
No i dowód na to, że nic jeszcze nie sprzątałam: nie ścięta nawet szałwia
Mam kilka pomysłów
ostatni najlepszy - od płotu tło z tuji, obok hortensja i róże pnące (na kratce żeby osgrodzić się od sąsiadów puki tuje małe) - przed tawuły gdzieś obok nich szałwia
legenda:
1-tawuła żółta
2-tawuła zielona
3-hortensja
5-kratka z różami pnącymi (różowe)
6-jeżyna bezkolcowa(to jej grządka od 25 lat)
7-różanecznik różowy
8-borówki amerykańskie
9-hibiskus ogrodowy rózowy
przed rabatą tu gdzie zielona linia chciałabym obwódkę z bukszpanu ale nie wiem czy to nie będzie za dużo
Witaj
Ja jeszcze nie zdecydowałam się na hortki, jak kupię drzewo to będę wiedziała jaką wielkość hortki będą mogły być
Darń mam już zdjętą - przekopałam z trawą z koszenia i grzecznie czeka tylko nie wiem czy wystarczy szerokość bo mam na 2m od tujek zrobione. Chyba będę musiała jeszcze z metr poszerzyć.....
A z przodu planuję carexy Frosted Curls i może szałwia jeszcze.... Zobaczymy jeszcze w trakcie.
o matko, nawet nie miałam pojęcia, że tak długo trzeba czekać na wschody rozplenicy.
U mnie najlepiej szałwia powschodziła, zaczęła się pojawiać stipa i pomidorki, a siałam wszystko 14.03.
Bratki faktycznie znoszą dobrze mróz. Kiedyś ich nie lubiłam, bo kojarzyły mi się z cmentarzem, ale z czasem się do nich przekonałam. W ubiegłym roku kwitły na rabatach całe lato.
Mam dużo wysiewów, bo porywam się na te nowe rabatki i coś na nich musi być. Stipa, w ilości pochodzącej pod 300 sztuk, pewnie cześć wypadnie. Rozplenice, dmuszek. Poza tym z kwiatków werbena, szałwia omączona biała, mrozy, dzwonki irlandzkie, zatrwian, aksamitki kremowe, kosmosy...tyle pamiętam. Poza tym warzywa: kalarepa, pomidorki różne, papryka słodka i ostra, karczochy, bazylia... Trochę tego jest
Jeszcze mam w zimnym pomieszczeniu doniczki z jezowkami, orlikami, powsadzane do ziemi patyczki hortensji. To już zakrawa na lekkie szaleństwo
No to ja już nie wiem, dziś się znów poszłam upewnić i u mojej szałwii nic się nie dzieje Jakie tam masz stanowisko, słoneczne ?
Przetaczniki ubiegłoroczne już dawno u mnie startują ale je mam od południ, może to wszystko kwestia "nasłonecznienia" ?
Widzę że ładne zmiany się szykują, masz świetny plan, będzie ekstra wiesz ?
Mirellko róże bardzo mi się podobaja i już się zastanawiałam, czy czasem nie znaleźć im miejsce w kolejnej cześci rabaty, ale nie wiem czy by pasowały pomiędzy hortensje, trawy i iglaki? Czy nie lepiej byłoby znaleźć im zupełnie oddzielny zakątek w ogrodzie i połączyć np z szałwia?