Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Dominiki 22:51, 05 lis 2013

Do góry
Robaczek napisał(a)
Witaj Dominiko!
Prześledziłam z ukrycia Twoj wątek od początku i jak wszyscy odwiedzający, jestem pod wielkim wrażeniem.
Ogrod wyglada na bardzo dojrzały, choc tworzysz go dopiero od kilku lat. Duże okazy drzew i konsekwencja nasadzeń robi swoje. Podziwiam Twoj kunszt w komponowaniu rabat, dyscyplinę w doborze gatunków i pracę włozoną w utrzymanie ogrodu, zwłaszcza przy opiece nad malutką Martusią.
Zainspirowały mnie zestawienia iglakow i lisciastych, kolorystyka przebarwiających się jesienią drzew, całoroczna uroda traw i kwietne dodatki wiosną. Świetne oświetlenie ogrodu dopełnia całości. Brawo!

Nasadzenia sąsiadów to kolejny atut, zapożyczona perektywa to cenny bonus każdego ogrodu, którego zazdroszczę To tak a propos Twoich kompleksów i rzekomych dziur na rabatach. Chciałabym mieć tylko takie miejsca do ukrycia

Ciekawa jestem Twoich planów na przyszły rok, czyżby miały się pojawić kolejne rabaty? Masz sporo przestrzeni, moze wykroisz z trawnika jakąś wyspę? Wspominałaś kiedyś, ze układ domu, podjazdu i tarasu uniemożliwia Ci tworzenie tajemniczych zaułków, zakątków ogrodowych. Wydaje mi się, ze w każdym ogrodzie mozna takie stworzyć, więc wszystko przed Tobą.
Najlepszym przykładem jest ogrodowa bombonierka Danusi, pełna ukrytych, pełnych uroku zakamarków na małej przestrzeni.
Gratuluję dokonań i pozdrawiam serdecznie!
Kasia

Kasiu, baaaardzo dziękuję za tak podbudowujący, pierwszy wpis na Forum (i to w moim ogrodzie!). Dziur na rabatach już nie ma. Zasłoniłam je cisami sadzonymi w tym roku. Z moich starych "koszmarków" pozostał jedynie klimatyzator. Jedne "koszmarki" znikają, a pojawiają się nowe.

Jeśli chodzi o plany na przyszły rok- w pierwszej kolejności muszę wsadzić coś zamiast sosny, która padła. Mam na myśli miejsce widoczne na poniższej fotce w lewym dolnym rogu nad trawami.
Jest tam kolista obwódka z bukszpanu, a w tej obwódce obecnie świeci wielka dziura, którą wykopał mój M., żeby wymienić ziemię i zrobić miejsce dla nowej rośliny. Miejsce jest, dziura jest, rośliny niet.

Na pewno będę mocno ciąć rośliny wiosną. A jeśli chodzi o nowe rabaty...nie przewiduję w najbliższym czasie powiększania ogrodu. Nie mam zbyt wiele czasu na pielęgnację tego, co jest już zagospodarowane, a więcej rabat = więcej pracy. Trzeba będzie powiększyć plac zabaw, który w tym roku składał się tylko z piaskownicy, stoliczka piknikowego, hamaka i żagla nad tym wszystkim. Wciąż marzę o pozbyciu się 4 brzóz, ale nadal nie trafiłam na nic, co mogłoby je zastąpić, więc wszystkie rosną sobie w najlepsze. Może dojdzie do skutku przycięcie wielkiej brzozy Pani Sąsiadki... i to chyba na tyle (na dzień dzisiejszy, bo cała zima przede mną).

Pozdrawiam Cię również i zapraszam na kolejne wizyty

Lawendowy kredens 22:47, 05 lis 2013

Do góry

moje wymyślone dekoracje jesienne

]
Ogród cioci 22:41, 05 lis 2013

Do góry
Dziewczynki kochane jak ja żyłam bez O. Tutaj nawet doła mieć się nie da bo zaraz wszyscy rzucają się humor poprawiać, otuchy dodawać. Z Wami to nawet już zima nie będzie straszna i długa. Buziaczki i dobranoc. Dla Was.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:39, 05 lis 2013

Do góry
Kamiko, Twoja kotka też jest słodka, Te mordeczki i futerka, są takie słodkie i milusie
moje mordziaki

Alaska, rozleniwiona i rozluźniona damulka

ale z niej gaduła straszna i ciągle ma prenensje

Grafit, to mój pierwszy kotek, z bidula go wzięłam, był wtedy malusi bardzo się do mnie przywiązał

a tak wygląda oko Godzilli

Jurajski Ogród 22:28, 05 lis 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Słabe zdjęcie....nogi ma zarąbiste

Bo u anioła to najważniejsze serce...nogi się nie liczą
Pozdrawiam Agnieszko
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:27, 05 lis 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
zobaczcie co mi się wysiało w szczelinie pomiędzy kostką a krawężnikiem

Naparstnice
Jurajski Ogród 22:18, 05 lis 2013

Do góry
Ale pikne te anioły ... W pierwszej chwili nie umiałam ich dojrzeć... ( Bożeszzz,czy ja jakiś giganteusów sie spodziewałam , czy cuś ??)... Ale mowię : jak Aga pisze ,że są anioły , to muszą przcież być....

Noooo potem zobaczyłam ... Pomyślałam , jak to musi być miło pukać lub dzwonić lub po prostu wchodzić przez taka bramę z aniołami ....

A ja dostałam od ucznia kiedyś takiego anioła... Dalej czeka na swoje miejsce ... Mogę wkleić ??... Za moment usunę....

Słabe zdjęcie....nogi ma zarąbiste
Kwiatki i rabatki u Elizy 21:57, 05 lis 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Elu pozdrawiam i na smutki kwiatka zostawiam

Bogusiu, dziękuję za kwiatka... od razu humorek lepszy bo pogoda pod psem... nie obrażając psa...
Między pasjami 21:56, 05 lis 2013

Do góry
Witaj Kasiu!

Ty tesz jesteś duszą artystyczną, bo to jak kochamy te nasze kwiatki i rabatki mówi samo za siebie
Cieszę się, jestem tu z wami, bo takie ogrody to dopiero tematy do malowania. Pozdrawiam serdecznie w starymi klimatami
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:56, 05 lis 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ciasny ale własny, Aniu! Będzie busz ale i bukiet ze stu róż!

Cześć Haniu, no może i będzie tylko, żeby się moim różyczkom nic nie przyplątało
Tu odpoczywam 21:55, 05 lis 2013

Do góry
grazyna napisał(a)

Bogdziu to prawda z kretem, powiem nieskromnie pozdrawiam ciepło

Jak tu ładnie , jeszcze by sie posiedziało gdyby było ciepło . Pozdrówka zostawiam.
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:49, 05 lis 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Od jesieni krążę po Ogrodowisku i chyba pora już się troszkę ujawnić. Działka około 1200m2 położona jest na południowym obrzeżu Borów Tucholskich, 20cm ziemi kl V a pod spodem pylisty piasek.
Pierwsze nasadzenia (ze starej działki) pojawiły się w 2003-2004r wraz z rozpoczęciem budowy domu.
2005/6 porządkowanie terenu i próby poprawienia struktury gleby a następnie sprawdzanie i uczenie się na błędach co i gdzie ma szanse na przetrwanie. Nadawanie formy całemu temu bałaganowi właściwe zaczęło się w 2009 a teraz wygląda to tak.:
(w nowym sezonie postaram się wstawić zdjęcia w kolejności pór roku)

widok od strony wejścia

widać parę żurawek i hortensje królowe tego "ogrodu" (może będzie za parę lat)
hortensje rosną wzdłuż i na skarpie -parę się ich nazbierało

pas trawnika obiega dom , w tle widać altankę "pod brzozą"

między trawnikiem a tarasem jest skarpa mozolnie kształtowana i umacniana tymi oto łapkami(ziemia z wykopu)

górne piętro

skarpa od drugiej strony

tyle na dzisiaj , będą jeszcze widoczki i szczególiki też - np takie

Witam!

Na 1 zdjęciu koło bujawki rosną 2 świerki, co to za drzewka?
Gratuluję i zazdroszczę tak pięknego ogrodu!!!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:47, 05 lis 2013

Do góry
No to dzis inny owadzik na deszczowe dni

W Gąszczu u Tess 21:47, 05 lis 2013

Do góry
Jakość zdjęć kiepska, bo rano lecąc do pracy, cyknęłam telefonem.
Ale różnicę pomiędzy zdrową a zaatakowaną widać.

To zdrowy egzemplarz:

A ten był żarty przez krewetki:
Starorzecze na górce 21:47, 05 lis 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

Gabrysiu, kontrola lekarska wykazała, że oskrzela i płucka czyste. Antybiotyk odstawiony. Trochę jeszcze pokasłuje, ale humor ma przedni:

A tu trawka z wczoraj:

Placki są, a generalnie dużo podsuszonych źdźbeł wskazuje na potrzebę wertykulacji.

I wczesniejsza mrożonka z poczatków października:

Oczka jak orzechy fajnie, że już zdrowa,programu nie oglądałam, bo bym nie mogła spać trawnik bardzo gęsty
Ogród z perspektywą na przyszłość 21:38, 05 lis 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)

Kwiatuszku, dziękuję, że mój głos doceniasz
Ojej - krzesełka!
Dasz zdjęcia na bloga??
Please...

Gabisu, wrzucam tutaj szybką fotke moich dzisiejszych zakupów. W sumie nawet bardzo ogrodowe inspiracje na lato

Krzesło i lampiony Cotton Ball Lights

Moja bajka 21:35, 05 lis 2013

Do góry
Witaj!
ależTy masz piękną działkęi tak zadbaną,Taka przestrzeń i piękne zakądki, krzewy i drzewa już takie duże, nie to co umnie.a tu

a to mój kolejny obraz dla ciebie.....jeszsze nikt go nie oglądał
Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 21:29, 05 lis 2013

Do góry
Żeby woda przenikała w głębsze warstwy, jeśli są pod spodem piaski.

Oto mokra "braja" błotna

Przewiercanie się przez glinę na głebokość 2,5 m szer 0,5 m

Sypanie grubych kamyków jako drenaż
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:28, 05 lis 2013

Do góry
Masz jeszcze różową Comte de Chambord na dobranoc, pachnie oszałamiająco To zdjęcie z soboty

Rododendronowy ogród II. 21:18, 05 lis 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Grażynko może i jest w tym magia i coś niezwykłego ale nie wolisz takich oklepanych widoków jak te?

Ja wolę....tęsknię już za wiosną.......a to dopiero początek listopada
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies