Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na Łowieckiej 14:07, 30 paź 2013

Do góry
A właśnie jeśli chodzi o sadzenie to mam pewne plany na wiosnę. Proszę tylko o radę czy są słuszne i czy moje zalozenie może dobrze wyglądać.
Na obwodzie ogrodzenia mam posadzone żywotniki. Wiem, że wg niektórych są nudne i pospolite ale dla mnie mają wiele zalet, dlatego się na nie zdecydowałam. Chciałabym je jednak trochę osłonić, ukryć za innymi roslinami i urozmaicić w ten sposób widok. po obejrzeniu ogrodu P.Danuty zakochałam się w hortensjach bukietowych. Do tej pory się ich bałam jako roślin wyjątkowo kapryśnych, których nie uda mi się doprowadzić do kwitnienia i wyłącznie dla profesjonalistów... Teraz postanowiłam jednak zaryzykować i spróbować.
Chciałabym je połączyć z trzmielinami szczepionymi na pniu w jaskrawym kolorze, wysokomi trawami, limonkowymi i purpurowymi żurawkami, migdałkiem trójklapowym.. Dobrze wybrałam??? A może dostanę jakieś inne propozycje - lepsze... Sama już nie wiem na co się zdecydować, ale te hortensje tak mi głowę zaprzątają...
Poniżej zamieszczam zdjęcie tego co stworzyłam w popularnym programie do tworzenia tego typu grafiki, który pewnie wszyscy tutaj znają. Mam nadzieję, że nie naruszę w ten sposób żadnych zasad... Mniej więcej o czymś takim myślę...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:56, 30 paź 2013

Do góry
Matko gdzie tu jeszcze wcisnąć... pnąca pachnąca róża.. ech

http://allegro.pl/roza-raubritter-i3671291752.html

edit: kupiłam, gdzie ja ją wcisnę??

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:56, 30 paź 2013

Do góry
Marta, Beata - zapisałam w notesiku.. jak go nie zgubię to zapamiętam
Marta - przypomnij się nawet jutro, bym zrobiłą sadzonki i posadziła gdzieś w ogrodzie w zadołowanych donicach ... jak się przyjmą wiosną to ci podeślę.. chyba, że chcesz sama przeeksperymentować to ci wydrę i wyślę.. ryzykujemy znaczek pocztowy

A pojedyncze jeżówki walczą by się mi przypodobać

I krwawniki, chociaż te ich pokładanie się mnie dobija..

II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 13:40, 30 paź 2013

Do góry
Kochani to ja też też wprawdzie moje umiejętności narciarskie słabe ...no średnie ale ja też wpisuje się. W Białce niedaleko wyciągu Banii i term je świetna w rozsądnej cenie kwaterka, wieczorkiem wrzucę .
kto z Pabianic albo z Łodzi ????
Super pomysł pisze wniosek urlopowy.

A to ostatnio mnie na gotowanie wzięło ..... uległam TV
pozdrowionka
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:36, 30 paź 2013

Do góry
A taki wianuszek zrobiłam na grób...
wiem bardziej bożonarodzeniowy mi wyszedł ale co tam....

Pozdrawiam wszystkich i zmykam
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:31, 30 paź 2013

Do góry
No i miałam akcję w pracy ... och ... szkoda gadać ..
tak na szybko chciałam pozdrowic wszystkich zaglądających
U mnie ogrodowo w sumie to się dzieje ... kształtujemy teren a widoki moi drodzy bede miała takie
taki z okna kuchennego

i na tym widoczku wyobraźcie sobie 3 umbry ... cudo
A to widok z sypialni

no czego chcieć więcej
taki widok z dachu

a taki z tarasu ...........drewnianego / kiedys tam
już bym tam chciał siedzieć i dumac
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:18, 30 paź 2013

Do góry
atena35 napisał(a)

Syla, budujesz napięcie działasz na wyobraźnię, kobieto ...

Widzisz w tej donicy mojego klona z trawami ??? załączam postać listną i nagą
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 13:10, 30 paź 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Dzień zaczął się znowu od prezentu! Jakie to jest niesamowite, że spotykają mnie takie miłe rzeczy. Czy ja na to zasługuję?
Wilczomlecz Groszkowy od Bogusi!

Na razie pije wodę przed posadzeniem.
Bogusiu wielkie podziękowania! Tak jak się umówiłysmy masz u mnie na wiosnę szczepki wilczmleczy, których nie masz.

Dodam, że widziałam Groszkowego jedynie na zdjęciach, bardzo mi się podobał, ale jest jeszcze ładniejszy w bezpośrednim kontakcie. Nie wiem, jak można uważać go za chwast.
Jest śliczny.
No ale ja lubię wszelkie wilczomlecze

W takim naczyniu, to ten Wilczomlecz jak król a nie jak chwast
Mój jesienny ogród 13:05, 30 paź 2013

Do góry

Zawitko, jesień tu naprawdę jest przecudowna i bardzo długa, można się opatrzyć do woli. Nieraz tak bywa że coś podstawi nogę, najgorzej było po upadku ale szybko przeszło dziś już nawet nic nie czuję. Bałem się że rano nie wstanę ale nie było najgorzej. Szczęście na pewno miałem, bo było groźnie. Nigdy nie wiadomo kiedy się coś przytrafi, nieraz na prostej drodze się można sobie krzywdę zrobić. Dzięki za pochwałę ale tu jest tak pięknie to i zdjęcia muszą być ładne.
Bogdziu, to miejsce też mi się podobało, klony i trzmieliny teraz królują, w słońcu aż płoną, kolor niesamowity moja nigdy taka nie była. Mogę tylko powiedzieć że dęby u nas ładniej się przebarwiają tu jakoś dziwnie. Jest tu bardzo dużo drzew więc jest prawie jak w parku a na ulicy przepięknie. Dbam o siebie, wiem że można narobić sobie kłopotu, całe szczęście dobrze się skończyło. Wyglądało bezpiecznie w podejrzane miejsce bym się nie pchał a le jak to mówią licho nie śpi. Ubezpieczyłem się ale wolałbym tego nie sprawdzać, jak to działa. Pozdrawiam wszystkich.

Mój jesienny ogród 13:02, 30 paź 2013

Do góry

Haniu, wiem że to niebezpieczne, uważałem ale mnie tak ścięło, że nawet nie wiedziałem o co chodzi. Dużo nie brakowało, bo czułem po kościach. Tu jest fala jak wiatr wieje od jeziora, gdy wieje do jeziora to woda spokojna jak w kałuży ale zimą na pewno szaleje.

Mój jesienny ogród 12:57, 30 paź 2013

Do góry

Janinko, teraz jest bardzo kolorowo, chyba najładniej, dużo liści już spadło ale jeszcze bardzo dużo wisi na drzewach a niektóre jeszcze zielone. Zaglądałem do strzępiastokorego, nic go nie bierze. Słyszałem że macie piękną pogodę. U mnie albo ładnie albo deszcz. Jak będzie ładnie to w niedzielę pojadę nad Niagarę.

Mój jesienny ogród 12:53, 30 paź 2013

Do góry
Witam, dziś pokaże zdjęcia z Hamilton, tu też jak w innych miastach, zieleni bardzo dużo, choć to miasto przemysłowe. Jest to chyba standard w kanadyjskich miastach. Szkoda że w południe przeszedł przelotny deszcz, po nim zrobiło się zimno a po upadku trochę opuściły mnie siły ale do wieczora jakoś dotrwałem. Na stację przyjechałem a mój pociąg ziu i musiałem czekać godzinę, w niedziele jeżdżą co godzinę a w tygodniu co pół. Dobrze że na poczekalni ciepło, to się rozgrzałem i dokończyłem jedzenie. Poszedłem do okienka i powiedziałem że zapomniałem skasować karty w busie, wrzuciła na komputer, poprawiła i powiedziała OK. Bałem się żeby nie wessało mi znów $, jak pierwszym razem. Naszykowałem znów 40 fotek do uskoku w parku i na polu golfowym.
Dziś znów pogoda ładna zrobiłem kilkadziesiąt fotek i rekord pobity, na razie nie znacznie, mam nadzieję że jeszcze podgonię. Gdy wyjeżdżałem z budowy to się akurat zachmurzyło, tak się śpieszyłem że pojechałem w kasku i dopiero w parku jak robiłem zdjęcia patrzę że mi coś przeszkadza, ale się uśmiałem. Szybko zrobiło się ciemno i za daleko nie pojechałem a dziś ma znów podać więc aparatu nie zabrałem.

[mg size=640x429]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/48/483795/original.JPG[/img]
Ogród w Puszczykowie 12:38, 30 paź 2013

Do góry
wietrzyk napisał(a)
W październiku oraz listopadzie ubiegłego roku korzystałam z pogody i posadziłam jeszcze to i owo. A potem nastała zima i przymusowy, zasłużony odpoczynek

powyżej 200szt grabików na żywopłot (w mojej tojce do dziś są ślady na tapicerce
Na ich widok M. zapytał: Takie suche te badyle, będzie coś z tego...?

wow - super - już Cię lubię. Ide dalej spacerować po pieknym ogrodzie....
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:25, 30 paź 2013

Do góry
Syla napisał(a)

Ślicznie u ciebie, tak bogato
Zakątek z fioletową ławeczką 12:23, 30 paź 2013

Do góry
Donia72 napisał(a)
W domku posprzątane, podłogi pomyte w ogrodzie też ogarnięte czas relaksu

Podziwiam.... piękno ogrodu oraz samodyscyplinę i organizację Gospodarzy. Pozdrawiam.
Brązowienie iglaków 12:22, 30 paź 2013

Do góry
Witajcie.

Kochani chcialabym Was prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu
.
Pod koniec sierpnia posadziliśmy 32 szt tuj Szmaragd o wysokości 120cm.
Wydaje mi się, że wszystko zrobione było jak należy, ale może tylko tak mi się wydaje...

* Tuje byly kupione w szkólce - zapakowane w baloty, takie jutowe worki i w tych workach byly sadzone.
* Sadzone są co 50cm (na zwarty żywopłot)
* dół wykopany pod korzeń miał jeszcze raz taka wielkośc jak bryła korzeniowa w tym balocie
* posadzone w torfie wymieszanym z piaskiem, czarnoziemem krótko mówiąc ziemią, która jest na naszym terenie,
* po posadzeniu zostaly podsypane nawozem, doslownie po jednej łyżeczce na drzewko, obficie podlane...
* po kolejnych trzech dniach znowu zostaly podlane - takiej rady udzielił nam Pan ze szkółki (chodzi o to, że po 3 dniach)... póżniej padaly deszcze kilka dni pod rząd albo co kilka dni więc ich nie podlewaliśmy.
Ponownie podlane były dopiero gdy deszczu nie było ponad dwa tygodnie...

Od jakiegoś czasu tuje zaczęły przybierać taki miedziany kolor... robię się takie - brązowawe..
Nie bardzo udało mi się to uchwycić na zdjęciach - może jednak będzie coś widać...

Tak się zastanawiam czy tuje usychają? Choc galązki jak dotknę nie są "suche"
a może ten nawóz im zaszkodził... i teraz podlewac je codziennie czy co kilka dni a moze już nic to nie da...

a tutaj gałązka z jednej strony zielona i drugiej strony tak brązowawa

Będę wdzięczna za pomoc.

PS. Nie do konca jednak udało mi się uchwycić kolor zmian na tych tujach :/

I jeszcze jedna rzecz tuje podsypane są korą...
u sąsiada za płotem, który sadził dwa tygodnie póżniej, niższe drzewka z innej szkółki mają taki sam kolor.
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:22, 30 paź 2013

Do góry
Syla napisał(a)
ściana wodna dostała czarne półki i siatkę na czarne otoczaki ...

Syla, budujesz napięcie działasz na wyobraźnię, kobieto ...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:20, 30 paź 2013

Do góry
Agania napisał(a)
U mnie jak już tak cisowo się zrobiło

to dla ciekawostki, rośnie u mnie w ogrodzie coś podobnego do cisa
ciekawe czy zgadniecie co to za roślina

Nie znałam tej roślinki ale bardzo ładnie wygląda.Pozdrówka zostawiam.
Mój 4 arowy azyl... 12:07, 30 paź 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Przebarwiają się, ale nie całkiem na czerwono, jak Twoje.
Po lewej cyprys Lawsona. W przyszłym roku przytnę go nieco na obwodzie. Za bardzo się rozrósł.

Edit: postanowiłam Ci go pokazać w całości

No niezła kępka iglastych! Piękne okazy.
Ja mam za mało miejsca na takie wielkie drzewa. Szmaragdy są smukłe, a od góry - jesli doczekam ich wielkości - będę je ścinać na wysokości ok. 2,5 m.

Moja bajka 12:06, 30 paź 2013

Do góry
Specjalnie dla Ciebie. Czujesz tę woń???

Pachnąco pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies