Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 17:04, 11 mar 2025

Do góry
Ciemierniki się rozkręcają.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:01, 11 mar 2025

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 14:02, 11 mar 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Zdjęć z akcji "podnośnik" brak, ale trochę wiosny zostawiam

Magara, o rany to już taka wiosna na Kaszubach?!?

A ja ciągle w śnie zimowym i jeszcze nie odwiedziłam moich włości
Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:18, 11 mar 2025

Do góry
Witajcie,
Co dolega mojemu Rh? Kupiony połowa października, był zdrowy. Posadzony okolice sosny. Rosną już tam 3 Rh, więc miejsce ok. Wiadomo torf, gleba wyściółkowana igliwiem i szyszkami z sosny.
Już jakiś czas (miesiąc) miał oklapnięte liście. Teraz jak zrobiło się cieplej odgarnęłam ściółkę. Liście oklapnięte, zwinięte w dół dotykały ściółki. Obcięłam dolne zbrązowiałe liście. Również dolne liście z białawym nalotem wycięłam, żeby miał przewiew, resztę liści umyłam szarym mydłem. Podlany, opryskany środkiem grzybobójczym.
Czy to fytoftoroza i wyciąć od razu żeby nie zaraził innych Rh? Czy liście zwinęły się od suszy, bo fakt zimą nie podlewałam a pod sosną jest sucho? A zwinięte liście w ściółce załapały grzyba, bo brak przewiewu i dotykały ściółki?

https://zapodaj.net/plik-2YwoOFlO9X
https://zapodaj.net/plik-mjaVZ5dAwr
https://zapodaj.net/plik-uxKSg9l0qo

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/257/2579752/thumb_original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/257/2579753/thumb_original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/257/2579754/thumb_original.jpg
Przy ścieżce 12:40, 11 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)
Od dwudziestu lat sprawdzam czy nie pojawiają się na tej magnolii pąki kwiatowe. Kupiłam jako stellatę, sieweczkę ledwie widoczną z doniczki. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że na kwitnienie magnolii z siewu tak długo się czeka. Doczekałam się Nie będzie to spektakularne kwitnienie, ale kilkanaście kwiatków będzie, mam nadzieję, że białych.
...Dokupiłam G.plicatus 'Dionysus', oba kwiatki do porównania.

Śliczne mają główki te odmianowe przebiśniegi
a nie wiedziałam, że tyle trzeba czekać na zakwitnięcie magnolii z siewki, szok! Czyli mam szczepioną, bo druga niska (ze 40 cm?) kwitła już w zeszłym roku paroma kwiatkami
Anna i Ogród 2 12:09, 11 mar 2025

Do góry
Sukcesem jest u mnie że szpinak malabarski w końcu mi się pokazał. To drugi siew i różne nasiona. Pierwsze stratyfikowałam tak jak kazała Kasia in a drugie kupiłam i wysiałam bez stratyfikacji. Z poprzedniego podkiełkowywania nasion stratyfikowanych nic nie wyszło. Kupiłam więc kolejne nasiona stacjonarnie i wysiałam dwa nasionka prosto do gruntu.
Wykiełkowały oba nasionka. To te ze strzałkami

Ta większa siewka po lewej od strzałek to nasiono stratyfikowane i moczone w wodzie przez kilka godzin. Wykiełkowało jako pierwsze ale tylko jedno nasionko a były dwa.

Nasiona dwa stratyfikowane wysiane do gruntu po prawej od strzałek nadal cisza.

Na szczęście te 3 siewki mi wystarczą. Jeśli będzie rósł tak jak u Kasi In to będę musiał dzielić się nadmiarem szpinaku z sąsiadami
Przy ścieżce 12:05, 11 mar 2025

Do góry
Jeszcze jeden z obuwików

Miejsce jest, a pomyslow brak - w poszukiwaniu rozwiazania:) 12:00, 11 mar 2025

Do góry
Przy ścieżce 11:56, 11 mar 2025

Do góry
Od dwudziestu lat sprawdzam czy nie pojawiają się na tej magnolii pąki kwiatowe. Kupiłam jako stellatę, sieweczkę ledwie widoczną z doniczki. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że na kwitnienie magnolii z siewu tak długo się czeka. Doczekałam się Nie będzie to spektakularne kwitnienie, ale kilkanaście kwiatków będzie, mam nadzieję, że białych.

Moje posty tegoroczne bardzo siewkowe he he

Trzy siewki derenia cousa, całkiem już spore ukopała mi koleżanka, która ma zjawiskowy okaz u siebie. Wszystkie się przyjęły i dobrze z kwitnieniem po pięciu latach, rokują

Szkoda, że 'Flore Pleno' patrzy pod nogi

Dokupiłam G.plicatus 'Dionysus', oba kwiatki do porównania.

Przy ścieżce 11:33, 11 mar 2025

Do góry
Wiosna u mnie powoli się rozkręca. Nie bardzo jest co pokazać

Tego oczara mam na dosyć zacienionym stanowisku, obawiałam się nawet, że będzie słabo kwitł.
Stanowisko jest zacienione, ale też bardzo zaciszne, krzew tak intensywnie sieje zapachem, że najchętniej pracuję na rabacie pod nim

Urodę kwiatów miłka amurskiego udało mi się utrzymać dzięki nakryciom dużymi doniczkami wypełnionych liśćmi, jak nastały lutowe mrozy. U mnie to pierwsza kwitnąca roślina na wiosnę.

Część poletka z miłkami, za parę tygodni cała przestrzeń pomiędzy nimi pokryje się pięknymi, pierzastymi liśćmi.

Anna i Ogród 2 11:19, 11 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Idę przesadzać pomidory do p7.
...

O qrza mordeczka, ale masz pomidory rozrośnięte, sukces pełną twarzą!
W Kruklandii 10:30, 11 mar 2025

Do góry
Dostałam maliny

I teraz muszę znaleźć im miejsce...

W workach to nie zwłoki!
Zbieram dobroci na kompost...na mój ugór
Tylko na kompostownik jeszcze czekam... i chyba niedługo utonę w takich worach
W Kruklandii 10:16, 11 mar 2025

Do góry

Ciemiernik co chowa się przed światem. Nie dość, że ma kwiaty prawie przy ziemi to jeszcze wiecznie odwrócony tyłem do słońca

Grzebiuszka ziemna 10:12, 11 mar 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Dobrze malujesz, kwiaty kosmosów oddałaś wspaniale, lekko, akwarelowo, dodają motywowi przestrzeni. Malowałaś akrylami? Przyznaj się, malowałaś już wcześniej, doskonaliłaś umiejętności?
Jakie masz plany co do zająca, jak wykończysz powierzchnię?

Anna i Ogród 2 09:53, 11 mar 2025

Do góry
Idę przesadzać pomidory do p7.

A to poziomka Regina
Wizytówka- Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:49, 11 mar 2025

Do góry
Anna i Ogród 2 09:46, 11 mar 2025

Do góry
Wczoraj wsadziłam kapusty pekińskie Hilton do ziemi w szklarni. Miały bardzo fajne systemy korzeniowe. Teraz mają obornik więc zobaczymy jak szybko urosną
Najgorsze że z soboty na niedzielę ma być w nocy -4. Będę musiała je dogrzać żeby mi je nie wymroziło

Rzodkiewka też kiełkuje

Tylko sałata coś się ociąga. Poczekam jeszcze chwilę na nią ale jeśli nie zacznie kiełkować to zrobię rozsadę w domu.
Wizytówka- Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:36, 11 mar 2025

Do góry
Portrety ciemiernikowe.
Magary Dramaty z Rabaty 09:12, 11 mar 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Zdjęć z akcji "podnośnik" brak, ale trochę wiosny zostawiam

No to u mnie dopiero kły są. Pąków nic.
Rok temu już mi kwitły a teraz jest chłodniej.
Grzebiuszka ziemna 09:05, 11 mar 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

A dzisiaj parę migawek ogrodowych, co cieszą oko kolorem - wreszcie

Wiosennie pięknie Cudne te przebiśniegi Flore Pleno o pełnych kwiatach ❤ Odnośnie lawendy to ja mam z podziału większej kępy na pół sadzonki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies