Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

LIDKA 19:12, 19 kwi 2026

Można dawać liście wiśni lub winogrona do koszenia ogórków.
Moja mama dawała i jej ogórki były zawsze twarde. Siała byle jakie bo kiedyś nie było tyle odmian.
Siostra robi też z liśćmi i też dobre.
ajka 20:29, 19 kwi 2026

Ja mam koju-no-mai od zeszłego roku. Nie zauważyłam żadnych owoców.
JoanNa 08:05, 20 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Można dawać liście wiśni lub winogrona do koszenia ogórków.
Moja mama dawała i jej ogórki były zawsze twarde. Siała byle jakie bo kiedyś nie było tyle odmian.
Siostra robi też z liśćmi i też dobre.

A ja daję korzeń chrzanu na twardość, moja mama oprócz chrzanu dorzuca wiśnię właśnie. Ile osób, tyle przepisów
Polon 08:45, 20 kwi 2026

Patrycja - dziękuje za goscinę w sprawie kiszenia ogórków i dziękuję wszystkim za wskazówki
Moje ogórki robię z chrzanem, a skoro miękkie, to obstawiam za długie leżenie przed kiszeniem i zalewanie zbyt ciepłą wodą. Te elementy poprawię i liczę na sukces

miłego tygodnia, oby deszczowego, bo chyba u wszystkich już deszcz potrzebny
pestka56 09:44, 20 kwi 2026

Mój rodzinny przepis na ogórki:
Ogórki jak najmniejsze i nie ważne jaka odmiana. Za to muszą być na nawozach naturalnych. Sztucznie nawożone i po opryskach mogą wyjść miękkie niezależnie od dodatków.

1 łyżka soli na litr wody. Taka leciutko z góreczką.
Kopru bardzo dużo, bardzo dużo!!! To ważne.
Korzeń chrzanu - też może być dużo.
Czosnek, jak ktoś lubi ostrzej, to można „garść” nawet.
Liście wiśni lub czarnej porzeczki.
Na wierzchu zawsze układam liście chrzanu.

Kwaszę w kamiennym garnku.
Podjadamy jak się zrobią małosolne.
Zakwaszone przekładam do słoików razem z dodatkami. Zakrętki mocno zakręcam i gotowe.
olciamanolcia 09:52, 20 kwi 2026

Ogórki na zimę od dwóch sezonów zalewam wrzątkiem
Do tej pory zawsze była to kranówka ale przekonała mnie koleżanka
Więc całe 20 kg zrobiłam według jej polecenia tyle że przyprawy tzn koper czosnek i chrzan oraz sól daje wg swoich proporcji
Czyli do kubka wsypuje czubata łyżkę soli zalewam to wrzątkiem wlewam do słoika z ogórkami i dolewam wrzątku i zakręcam

Małosolne też tak robię -wrzątek i są pychota

Powiem szczerze że miałam trochę obaw przed pierwszym razem Ale co tam - ważne że przepis się sprawdził
MartaCho 10:09, 20 kwi 2026

Opowiem Wam a' propos ogórków nasz rodzinny dowcip z życia wzięty. Zakupiłam ostatnio saszetkę z nasionkami- ogórek konserwowy śremski- i moje dziecię patrzy na to zdziwione wielce i pyta: to one rosną konserwowe?
Muszę dokupić jeszcze nasionka małosolnych koniecznie
olciamanolcia 10:12, 20 kwi 2026

MartaCho napisał(a)
Opowiem Wam a' propos ogórków nasz rodzinny dowcip z życia wzięty. Zakupiłam ostatnio saszetkę z nasionkami- ogórek konserwowy śremski- i moje dziecię patrzy na to zdziwione wielce i pyta: to one rosną konserwowe?
Muszę dokupić jeszcze nasionka małosolnych koniecznie

Hahaha
Żeby tak jeszcze winorośl dostać na której zamiast kiści butle od razu wyrastają
Patrycja_KG_Lu 20:00, 20 kwi 2026

W sobotę wróciłam do domu i zaskoczył mnie widok wykartonowanej i wysypanej ściółką rabaty. Podczas mojej 4-godzinnej nieobecności mąż się zajął tym miejscem.

Sad zaczyna kwitnąć, podobnie jak świdośliwy.

Przyszły też zamówione zimą supertunie - ładnie rozgałęzione i niektóre już kwitnące.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 20:04, 20 kwi 2026

W moim domu rodzinnym używało się takiego przepisu:

Próbowałam od sąsiadek i w gościach tych wersji z różnymi liśćmi i jednak wolę te zapamiętane z dzieciństwa.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies