Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Beskidzkie marzenie 23:59, 11 mar 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Miałam w ubiegłym roku piękna szałwię i zastanawiam sie czy przezimowała?
Uwielbiam szałwię; czytałam że wiele osób kupuje u finki - juz odnalazłam sklep i przymierzam się do zrobienia zamówienia;

I coś smacznego

W tych donicach mam rozplenice i cebule tulipanów.
zastanawiam sie czy czegoś jeszcze nie dosadzić?
Docelowo trawa w donicach ma zrobić coś na kształt ściany...

Szałwia powinna przezimować
Jeśli przymierzasz się do zakupów u Finki to fajna jest ta niska szałwia. Zapomniałam nazwy ale pewnie ktoś podpowie

Na pomidorki czekam również u siebie
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:31, 07 mar 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Sesleria jesienna z powtórnie kwitnącą (własciwie już przekwitającą) szałwią.
I zdaje mi się ze to drugie kwitnienie niby bardziej skape ale wyższe...

Motylku no ja znów u Ciebie Jaka to szałwia i czy masz może jakieś fotki tej rabaty z dalszej perspektywy?
Doświadczalnia bylinowo-różana 21:06, 07 mar 2016

Do góry
Kocimiętka Superba

Szałwia Caradonna

Moje piwonie jeszcze śpią
Droga do spełnienia 20:11, 07 mar 2016

Do góry

Ajć słabo widać, ale myślę chyba w miarę czytelne
Na początek będę się czepiał o kształt rabaty bo to ma jakoś wyglądać, i na rabacie która ma mieć maks 2 metry nie wyprowadzisz ładnego delikatnego łuku chyba, że w jednym miejscu będzie bardzo wąska. Dlatego ja proponuje by rabata w najszerszym miejscu miała 2,5 metra a w najwęższym 2 metry, na rysunku jest to mniej więcej rysowane w skali, długość rabaty przyjąłem 15 metrów w co wliczyłem świerka i bez, którego nigdzie nie znalazłem.
To opisik:
1. Hortensje Vanilla Freise między nimi lilie białe lub ciemno różowe
2. Hortensje Polar Bear/Limlight
3. Turzyca Ice Dance
4. Liliowce (można na wiosne tulipany lub narcyzy dosadzić)
5. Choiny Jeddeloh lub berberysy czerwone/zielone, ale lepiej gdyby było to coś zimozielonego
6. Miskanty Morning Light, a między nimi tak bardziej z przodu po jednej pysznogłówce
7. Rozplenice Moudry(lubię tą odmianę więc jestem nieobiektywny ) werbena wćisnięta za nią
8. Szałwia niebieska lub różowa, ale niska
9. Na wiosne tulipany, a że są praktycznie jednoroczne po przekwitnięciu podmiana na świeżą stipe i można dla ożywienia na sam przód dosadzić jednorocznych begoni, któa można powtórzyć przed liliowcami
10.... i tutaj nie wiem jak ma się kończyć ta rabata, bo gdyby zawijała się dalej można by tu wsadzić piwonie i jeszcze coś przed nie, a tak może to być Carex morovi Variegata lub jakaś inna zimozielona trawka, ewentualnie jeszcze coś innego.
11 i 12 to lilak i świerk.

Oczywiście to tylko moja propozycja

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:38, 06 mar 2016

Do góry
Stara Grandiflora ma 2 metry, chcę jak najwyższą

Little Lime:

I kilka migawek.

Szałwia wychodzi, wczoraj ścinałem i miała żywe, zielone końcówki.
Droga do spełnienia 17:20, 05 mar 2016

Do góry
Ha ha Jolu
Wiatr okropny zniweczyl moje plany ogrodowe. Miałam wyrównać rabatę i zrobić po lekkim łuku to nie da rady. Wiatr mnie cofa masakra jakaś ale popoikowalam sobie malutkie roślinki
Stipa się dzieli rozplenica od ciebie rośnie szałwia tez tylko Bergenia tyciuchna
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 05 mar 2016

Do góry
Basienka napisał(a)
Paula23,

Lawenda odpada- nie wiem czy bym sobie z nią poradziła, gdyż widziałam już w paru ogrodach i z biegiem czasu nie wyglądała estetycznie. Czyżby to efekt niewłaściwej pielęgnacji? Trudno mi to laikowi ocenić.

Za dużo ilość kulek z bukszpan - bardzo ładnie to wygląda w projekcie, ale mnie trzymają realia. Na renowację 3 rabat tj. tej narożnej, tej przed domem że schodami i po prawej stronie przed domem mam budżet 1300zl plus minus jakaś niewielka kwota by się znalazła. Jedną kulka bukszpanu średnicy 40cm kosztuje ok. 70zl- tak znalazłam najtaniej w szkółce.

Chciałabym połączyć więc tawuly ( bo to taniej wychodzi) i kulki bukszpanu oraz to drzewko na pniu. Tuja Szmaragd to standard, więc zostaje jako tlo, z racji sąsiadów o których pisalam.

Mam świadomość, że ładny ogród kosztuje i ciężko wykonać go ot tak za małą kwotę. Niestety stan po poprzedniczkę jest fatalny i chciałabym zrobić coś, by zwyczajnie nie straszył i przestraszył rodziny, która przyjeżdża w czerwcu.

]Nie musi to być CUDO, bo nie wiem czy w ogóle się da, ale żeby nie straszył- sama rozumiesz i widzisz w jakim to jest stanie... Głowa mała

Liczę na pomoc...

Kobietko a od czego masz internet ?
Zamów bukszpany przez neta jak będziesz chciała podam Ci na priv fajne namiary. Kulki dałabym tu ze 3 szt a reszta w ciętą obwódkę (takie są po 1,99) taką jak pokazałam Ci u Madzenki a w środku jak nie chcesz lawendy to jest dużo innych możliwości np wspomniana przez Ciebie szałwia lub jeśli nie chcesz bukszpanów to można je zastąpić tawuła.
Czy podoba Ci się układ roślin na rabacie?
Czy jednak wolisz inny styl(jaki?)?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:33, 04 mar 2016

Do góry
Basiu
Zamieniłabym wierzbę na inne drzewko nie myślałaś o czymś wyższym? A co do reszty tawuła i szałwia obie nie są zimozielone i zimą będziesz miała pustkę, nie chcesz tam nic zimozielonego? Chociaż by kostrzewę siną(lub kulki bukszpanowe) zamiast szałwii? Kosodrzewina tam nie pasuje po czasie robi się nie ładna i wogóle jakoś mi tam nie gra. Ewentualnie pomyśl nad kulka na pniu 1 lub 3ma i obwódką z bukszpanu, dodałabym również jakieś cebulowe żeby wiosną oko cieszyły.

A co do tego nie wiem jakie warunki i wymiary ale mniej więcej poszłabym tak:
Wszystko wyścielać trzmieliną + kula + żurawki, bukszpany, hosty lub trawka np.kostrzewa to już co wolisz i na co i warunki pozwolą.

Mała Eleczka 14:05, 04 mar 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Wszystkie kwiatki przyciągną pszczoły: zarówno werbena, jak i perowskia, tak i szałwia, czy kocimiętka. Tak że jeżeli ma nie być pszczół, to raczej tylko iglaki i trawy
Ale i tak,nie łudźmy się, jak jest chociaż kawałek ogrodu, to i tak on wymaga trochę pracy. Nawet iglaki muszą być przycinane od czasu do czasu. Trawy też.

Jeżeli są już tam posadzone tuje, to przed nimi dałabym może rzeczywiscie 3 trzemieliny na pniu. Po bokach on nich hortensję, może silver dollar (nie jest tak duża jak VF lub LL)? W nóżki carex Evergold na przemian z czarnym konwalnikiem (jeżeli może być bardziej odważnie) - te trawki nawet zimą wygladają dobrze. Kusił by mnie do tego jś akcent filoletowy... ale wraca temat pszczół, więc nie wiem.

Nie łudzimy się Kwestia "nicnierobienia" jest już przedyskutowana Wszystkie wiemy, że tak się nie da. Ludziom się wydaje, że jak trawnik zasieją, to nie muszą nic robić, a tu zonk. Kosić trzeba
Chodziło mi o rośliny, o które trzeba dbać często. Np. dajmy na to bukszpan... trzeba kilka razy przyciąć, pryskać... hotrensje przycinamy raz i już, wieć na plus.

2 propozycja trzmilin na pniu CO masz na myśli pisząc obok trzmilin hortensje? Prosze o dokładniejsze ulokowanie
Gośka lubi konwalnika, zupełnie o tym zapomniałam

edit: mnie też kuci dać tam fiolet. Jeszcze to przedyskutuje, może da się namówić.
Moja działka na Dębowym Lesie 10:11, 04 mar 2016

Do góry
Janina napisał(a)
Przebiśniegi i ranniki ślicznie, zakupy wspaniałe podoba mi się lilia pajęcza taka egzotyczna. Róże masz miodzio, pięknie wygląda ta z szałwią.

Przebiśniegi i ranniki dalej trzymają fason w pąkach chyba nocne przymrozki je trochę trzymają przed pełnym rozwinięciem
Ta szałwia jest piękna i bardzo ładnie wygląda przy różach.Mam zamiar ja trochę podzielić na wiosnę i dać trochę do nowego ogrodu
Mała Eleczka 18:48, 03 mar 2016

Do góry
Wszystkie kwiatki przyciągną pszczoły: zarówno werbena, jak i perowskia, tak i szałwia, czy kocimiętka. Tak że jeżeli ma nie być pszczół, to raczej tylko iglaki i trawy
Ale i tak,nie łudźmy się, jak jest chociaż kawałek ogrodu, to i tak on wymaga trochę pracy. Nawet iglaki muszą być przycinane od czasu do czasu. Trawy też.

Jeżeli są już tam posadzone tuje, to przed nimi dałabym może rzeczywiscie 3 trzemieliny na pniu. Po bokach on nich hortensję, może silver dollar (nie jest tak duża jak VF lub LL)? W nóżki carex Evergold na przemian z czarnym konwalnikiem (jeżeli może być bardziej odważnie) - te trawki nawet zimą wygladają dobrze. Kusił by mnie do tego jś akcent filoletowy... ale wraca temat pszczół, więc nie wiem.
Moja działka na Dębowym Lesie 15:41, 03 mar 2016

Do góry
Napia napisał(a)

Dziękuję Aniu za piękne fotki. Ten niebieski kłosik to szałwia czy cosik innego?
Buziaki
ależ proszę
Tak, niebiesko-fioletowy kłosik to szałwia omszona ostfriesland ,ładna prawda??
W ubiegłym roku trochę ją podzieliłam,w tym też muszę do nowego ogrodu troche jej dać
Moja działka na Dębowym Lesie 11:36, 03 mar 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

U mnie dzisiaj rano , jak wstała spojrzałam w okno iii WIELKIE ZDZIWKO!!biało!!ZIMA !!!!
W zimowej aurze szłam do pracy,ale jak z niej wracałam to już go nie było.
Ale mokro to jest.Do pięknej wiosny jeszcze troszeńkę!!!!
Tabliczki mam przy hostach, połowie liliowców.Już lilie znaczę.
Kupiła teraz nowa partię znaczników, bo do nowego ogrodu też trzeba
Oj,,, chorujesz, bidulko, współczuję i duuużo zdróweczka życzę.
ełno teraz wirusów, przeziębień
Na pewno coś dla ciebie w Lidlu zostanie, oni czasmi w następne dni jeszcze dokładają Także warto tam zaglądać
A LO to ja bardzo lubię.
Dla ciebie jeszcze inne jej ujęcia

Dziękuję Aniu za piękne fotki. Ten niebieski kłosik to szałwia czy cosik innego?
Buziaki
Ogród Mirelli 10:43, 03 mar 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Spore zmiany się szykują
Obejrzałam Twoją igiełkową i wiem, że chciałabyś tam wprowadzić kolor. Tak sobie myślę, że rozchodniki wysokie ładnie by się komponowały z iglakami. Ale to jesienią, a wiosną może szałwia. Za dużo gatunków bym jednak nie wprowadzała.

Agnieszko czyli radzisz tak jak Iwonka tzn. nie za dużo
I tak zrobię, nie dam zbyt wiele, tylko z trzy gatunki. Szałwie też mam w planie

Rozchodniki mam wysokie na rabacie bylinowej, nie myślałam o tym, żeby na igiełkowej powtórzyć, ale zapamiętam pomysł - dziękuję
Ogród Mirelli 19:37, 02 mar 2016

Do góry
Spore zmiany się szykują
Obejrzałam Twoją igiełkową i wiem, że chciałabyś tam wprowadzić kolor. Tak sobie myślę, że rozchodniki wysokie ładnie by się komponowały z iglakami. Ale to jesienią, a wiosną może szałwia. Za dużo gatunków bym jednak nie wprowadzała.
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:11, 02 mar 2016

Do góry
Inne siewki są takie:

Jeszcze raz rozplenica

jeżówka wysiana 10.02.

ostróżka wielkokwiatowa wysiana 4.02.

słabo wyglądająca werbena wysiana 3.02.

a to szałwia czerwona wysiana 18.02

Ogród Mirelli 09:45, 02 mar 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ja też bym bardziej szałwie tą niska zwarta odmianę tam widziała niz rozlazłą kocimietkę

Mirelko ja tam ani za ani przeciw szczepionką nie jestem ,bo mam to szczęscie że nie chorujemy i się nie szczepimy
Ale mam koleżanke pielegniarkę która gdzieś tam kiedyś na wykładach była, które dotyczyły szczepić czy nie
No i namawiali żeby szczepić bo ...bla bla bla i ktoś zapytał tego profesora czy on szczepi swoja rodzinę
odpowiedział że nie

Ewa tak szałwia lepiej by wyglądała

Jeżeli chodzi o szczepienie to ja akurat na swoim przykładzie wiem, że łagodniej znoszę przeziębienie o szczepieniu
Ogród na piasku i z wielkim murem 09:37, 02 mar 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Z wymienionych przez Ciebie mam odętkę(białą) i liatrę.
A nie uważasz, że będzie za dużo ?
Popatrz na ten trochę mało czytelny plan, tam już jest sporo bylin - no i te które już wcześniej tam rosły.
To wprawdzie jest spora rabata, ale chciałabym aby nie była przeładowana;
dlatego każda opinia jest dla mnie bardzo ważna. Dzięki

To wszystko zależy jakiego efektu oczekujesz. Czy chcesz mieć uporządkowaną rabatę z ograniczoną ilością gatunków, czy może taką bujną z wieloma roślinami.

Ja osobiście lubię ład i porządeczek, ale u innych taki busz z fajnie dobranymi roślinami nawet mi się podoba

Zrób na początek tak jak zaplanowałaś, to jest dobre zestawienie, jak rośliny zakwitną będziesz widziała czy tak Ci się podoba czy może jednak coś dosadzić

Jeżeli będziesz chciała coś dosadzić to przetacznik i szałwia z różami bardzo fajnie wygląda

Wczoraj od Andy zaczerpnęłam inspirację, którą skopiuję do siebie
różowe róże, fioletowy łubin, szałwia i troszkę kocimiętki
Ogródek Iwony 20:05, 01 mar 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwonka jeśli pozwolisz to ukradnę od Ciebie to zestawienie z Abrahamem. Ładnie się komponują razem

Tereniu, weź sobie, wiem, ze szukałaś towarzystwa dla Abrahama
Do tego niebieskie kwiatki: np. szałwia
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:03, 01 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Dziękuję

Ta róża ma ok. metra. To był jej pierwszy rok poza donicą, wiec nie wiem, jak mocno urośnie w tym roku. Łubin był trochę większy. Poniżej to niska szałwia, dobrze rozpoznałaś. Z trzeciej strony panoszy się kocimiętka

Czyli róża otoczona fioletami

Pozwolisz skopiować?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies