Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Toszka 01:06, 28 kwi 2016

Mira104 napisał(a)
ok takie szybkie wypociny, szkoda że mój język pisany nie ogarnia tego, co wymyśli głowa, hmm z rysunkiem pewnie będzie to samo, to ta rabata

Idziemy od prawego rogu, czyli host, wiąza, rodki i... limek jest zbyt dużo. Po wyższym cięciu, tak by górowały nas rodkami w trzecim roku już uzyskasz krzaki 1,5X1.5m. Absolutnie trzy hortki tam wystarczą.
I teraz zamiast brzozy i lawendy ja bym proponowała przesunięcie magnolii, która potrzebuje kwaśnej gleby. Utrzymanie kwasowości na jednym stanowisku jest mozliwe i łatwiejsze niż przeplecione z zasadowym. Druga sprawa, to wystarczy że same brabanty (korzenie są płytko na min. 2-3metry)będą kraść wodę hortkom i rodkom. Wierzba tu będzie kolejną złodziejką. Proponuję dać magnolię wraz z bobo. Potem wierzbę podsadzoną kilkoma kulami buksa, ale nie w rządku, tylko w kompozycji, grupie. Lawenda na tej rabacie będzie miała zbyt mało słońca, bo jak tuje urosną to cała rabata finalnie będzie tyłem odwrócona , twarzą na północ
Mira104 08:57, 28 kwi 2016

alis napisał(a)
Jeden dzień nie zaglądałam a u Ciebie burza mózgów, że hej
Podoba mi się Twój plan nasadzeń, sporo hortensji planujesz i traw, Żurawek nie chcesz u siebie?

Miałam w tamtym roku posadzone żurawki niestety, to jest południowa ściana i je pomimo podlewania wypaliło, dosłownie 3 miernoty zostały
elmagra 09:17, 28 kwi 2016

Mira104 napisał(a)

Cześć Elu z Jankowic, bo to najmniejsza gmina, chyba że się mylę

Miro, nie z Jankowic. Te akurat są w gminie Świerklany, która jest całkiem spora jak przypuszczam. Ale też na J... to gmina składająca się tylko z jednej małej wsi ...

Mira104 10:47, 28 kwi 2016

Dobra Toszka kawę mam, więc mogę na "trzeźwo" myśleć
To jest południowa strona ogrodu, skarpa w której posadzone są tuje ma w najwyższym miejscu ok 1 m wysokości, rabata ma ( to co jest nad skarpą) 2,5m szerokości. W granicy bięgnie linia wysokiego napięcia i telekomunikacji dlatego nie chcę wysokich drzew, a żywopłot będzie utrzymany na h=2m

I teraz może w punktach będzie łatwiej
1. wiąż i hosty zostają jak jest
2. hortensje vaniliowe ( 2m wysokości i 1,5m szer.) zostawiamy 3 szt, a przed nimi różanecznik schneekrone (wolno rosnący do 1m wysokości i 1,3 szer.) też 3 sztuki.
3. Magnolia Genie (3-4 m wysokości), a za nią 4 miskanty variegatus, a przed hortensja bobo
(0,8 wysokości i 1m szer.) 3, czy 4 sztuki?
4. miskanty variegatus 2 szt. brzoza young, lawenda, kulki bukszpanu?
5. miskanty variegatus 7 szt. zawijas z bukszpanu, a w nim jabłoń royalty, czosnki
6. róże the fairy 4 szt. przed nimi lawenda, i dalszy zawijas z bukszpanu
7. hortensje limonkowe (1,5m wysokości i 1,2 m szer.), tylko z czym ????
8. morning light 2-3 szt. bukszpany kule, turzyca bronze form, szałwia omszona

zwróć uwagę też na 2 wersję krótszego boku
Mira104 10:51, 28 kwi 2016

elmagra napisał(a)

Miro, nie z Jankowic. Te akurat są w gminie Świerklany, która jest całkiem spora jak przypuszczam. Ale też na J... to gmina składająca się tylko z jednej małej wsi ...

i to koło Rybnika? To chyba jeszcze są Jejkowice no, ale nie męczę dłużej Ja to się cieszę jak są tu osoby z moich okolic
Toszka 11:15, 28 kwi 2016

Miro, wiem, że południowa, ale jak tuje urosną rabata będzie od południa nimi osłonięta i tuje zaczną cieniować i w ten sposób rabata będzie "twarzą odwrócona" na północ. Paniatno?
To właśnie jest różnica w kierunkach świata, a wystawie rabaty Już za 3-4 lata zobaczysz jak brabanty buchną - mam i wiem i od razu podpowiadam żeby je od początku strzyc i formować nie dopuszczając aby wytworzyły długie, pojedyncze pnie. Ja niestety ten błąd zrobiłam
Mira104 11:21, 28 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Miro, wiem, że południowa, ale jak tuje urosną rabata będzie od południa nimi osłonięta i tuje zaczną cieniować i w ten sposób rabata będzie "twarzą odwrócona" na północ. Paniatno?
To właśnie jest różnica w kierunkach świata, a wystawie rabaty Już za 3-4 lata zobaczysz jak brabanty buchną - mam i wiem i od razu podpowiadam żeby je od początku strzyc i formować nie dopuszczając aby wytworzyły długie, pojedyncze pnie. Ja niestety ten błąd zrobiłam
w sumie to zastanawiam się czy ich nie wywalić i nie dać żywopłot z jałowiec Canaertii, tylko co ja zrobię z tujami, po 2 zależało mi na szybkiej ścianie zielonej, a jałowiec rośnie wolno, kurde, forum a właściwie zdjęcia z ogrodów mieszają mi w głowie, burza mózgu i nic nie wiem
Toszka 11:28, 28 kwi 2016

Mira, żadnych jałowców - łapią grzyba, łysieją, lycinek tylko czyha, kłują jałowce ohydnie, a sprzątanie suchego to wyrafinowany masochizm w najwyższej formie Mam szpaler jałowców (zachciało mi się bawić z kolorem dla nadania głębi) i "niwaki" - nienawidzę tej roboty i już wolę ciąć berberysy

Brabant pięknie wygląda jak jest systematycznie strzyżony i formowany. Tylko trzeba to od malucha robić.
Mira104 11:33, 28 kwi 2016

Powiem Ci Tosia, że moje są małe, bo ja im wiecznie czubki obcinam, wczoraj sypałam rabatę azofoską, bo padało, a przedwczoraj ciachałam tują czubki pędów pionowych. Toszku jak będziesz miała czas to pomyśl nad tą zmianą na rabacie, bo rośliny są małe to mogę je szybko jeszcze przesadzić.
Toszka 11:39, 28 kwi 2016

Mira, zarys nasadzeń masz. Za rok, dwa, jak ci się rośliny rozrosną to będziesz wiedziała gdzie wypełniacze są potrzebna. Na początku, z małymi roslinami rabaty są łyse, a za 3-4 lata robi się ciasno. A po 5 busz

Pod limkami masz wile sprawdzonych opcji - albo sedum ze stipą lub brązowym carexem. Albo przy wyżej prowadzonych limkach kule bukszpanowe (kul nigdy nie jest za wiele

Ważne by nasadzenia przechodziły w siebie płynnie, za sprawą choć jednej rosliny.