Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szałwie czy lawendy?

Szałwie czy lawendy?

AgaeM 21:59, 24 kwi 2016

Nie wybrałam. Dziś na kiermaszu krążyłam koło bezodmianowych rozplenic po 10zl za szt, ale nie kupiłam. Smiałek nie kładzie się po deszczu ani lokalnych wichurach. Nie wysiał się, a szkoda
katiaxx 10:43, 25 kwi 2016

AgaeM napisał(a)
Nie wybrałam. Dziś na kiermaszu krążyłam koło bezodmianowych rozplenic po 10zl za szt, ale nie kupiłam. Smiałek nie kładzie się po deszczu ani lokalnych wichurach. Nie wysiał się, a szkoda

10 zł to chyba żadna okazja ? - nie wiem jakie są ceny w twojej ok.
AgaeM 11:03, 25 kwi 2016

U nas rozplenice jeszcze drozsze w ogrodniczych (dwa sklepy zwiedzałam). Po kilkanaście złotych widziałam.
malkul 19:23, 25 kwi 2016

pokaz tę rabatę którą przygotowałaś
co tam ci potrzeba?
Marga 20:26, 25 kwi 2016

Też widziałam rozplenice japońskie na kiermaszu, ale babka nie wiedziała jaka to odmiana Wolałam nie ryzykować.
AgaeM 20:36, 25 kwi 2016

Potrzeba trawek, średnio/wysokich. Rozplenic pewnie. I kryjącego tła.
I jakoś mi tam nie idzie ogólnie.

Mowiła na nie "bezodmianowa" cokolwiek to znaczy.

AgaeM 20:41, 25 kwi 2016

A poza tym potrzebuję jakiejś uniwersalnej rośliny, uniwersalnego wypełniacza, "średniego piętra", które posadzone na kazdej rabacie po kilka sztuk połączy cały ogród w stylistyczną jedność. Najlepiej coś "nowoczesnego" i ozdobnego cały sezon.

W zeszłym roku myślałam ze beda to lawendy ale sa za niskie i za krotko kwitną i nie dają tego efektu uniwersalnosci. Szukam dalej.
lindsay80 19:42, 28 kwi 2016

AgaeM napisał(a)
A poza tym potrzebuję jakiejś uniwersalnej rośliny, uniwersalnego wypełniacza, "średniego piętra", które posadzone na kazdej rabacie po kilka sztuk połączy cały ogród w stylistyczną jedność. Najlepiej coś "nowoczesnego" i ozdobnego cały sezon.

W zeszłym roku myślałam ze beda to lawendy ale sa za niskie i za krotko kwitną i nie dają tego efektu uniwersalnosci. Szukam dalej.

A może szałwia Caradonna, albo jakieś berberysy np. Orange Rocket, Maria, Erecta?
Jak zaczynałam swoją przygodę z O. to nie były tutaj zbyt lubiane rośliny, a teraz wyraźnie się to już zmieniło.
Żurawki się nie sprawdziły, to berberysy przejęły trochę ich rolę, jako rośliny dające fajny kolor na rabatach, ładnie się przebarwiają.
anna_t 19:55, 28 kwi 2016

kiścienie też są piękne np.
http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/krzewy-lisciaste/kiscien-wawrzynowy-zeblid,6_1247/
BKosimkArt 21:09, 28 kwi 2016

Ogrodowisko nie przestanie mnie zaskakiwać, znów trafiłam na fantastyczny ogród
poobseruję
pozdrawiam
Basia