Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:12, 18 paź 2013

Do góry
Kuklik szkarłatny w maju 2013

Posadzony jako micro sadzonka w listopadzie 2012. Liście zielone miał cały czas.
Wcale tak szybko się nie rozrasta wbrew niektórym opisom, ale kępa ładnie się zagęszcza. Dorasta do wysokości 25-30 cm, czasem kwitnie drugi raz na jesieni, u mnie nie zakwitł, no ale wiadomo jaką mamy jesień w tym roku z mrozem we wrześniu.
Małymi kroczkami do celu... 11:09, 18 paź 2013

Do góry
A tak wygląda zakupiona przeze mnie wczoraj hortensja - to prawda,że hortki lubią kwaśną ziemię? Pani w ogrodniczym dorzuciła mi torf, który miałam zmieszać z ziemią, zdjęcia trochę nie wyraźne, bo strasznie u mnie dziś wieje.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:09, 18 paź 2013

Do góry
Halinko, zgodnie z prośbą, piszę o kukliku. Z własnego doświadczenia, bo mam go od jesieni 2012.

To taka bardziej żelazna roślina, rośnie w każdych warunkach, kwitnie na czerwono już w maju

Tu mój już w pierwszym roku po posadzeniu. Rozeta liściowa utrzymuje się cały czas, nadal jest zieloniutki. Przesadzałam go trzy razy, zniósł to bez problemu. Zdjęcie usune, jak obejrzysz.
Szczypiorkowy ogródek 11:09, 18 paź 2013

Do góry
Poszliśmy podziwiać...

a przy okazji spotkaliśmy kolejne dary jesieni...
Miniary Megabasi :) 11:06, 18 paź 2013

Do góry
Coś robię mimo braku czasu:
Tak było:

A tak jest na razie.

Mam wstępne plany obsadzenia tej rabaty wysypanej korą na razie, ale wszelkie sugestie mile widziane, co więcej, wskazane, bo im więcej Was czytam, tym bardziej stwierdzam, że wiem, że nic nie wiem Mam całą zimę na przemyślenia, pewnie ze sto razy zmienię koncepcję. Najchętniej już bym coś sadziła, ale się spróbuję wstrzymać używając całej siły woli i realiów portfela
Tylko się boję, że ta cała trawa, którą zrywałam, mimo wszystko na wiosnę na tej pięknej czystej na razie rabatce zacznie odrastać, a ja wcale nie będę miała nie wiadomo ile czasu na jej pielenie..... A maty oczywiście pod spód nie daję - tylko 10 cm pasy wzdłuż granicy rabata-trawa.
Szczypiorkowy ogródek 11:05, 18 paź 2013

Do góry
A oto, jak to mówi moja córka - dary jesieni
zaczęło się niewinnie...

a finał był taki...

Szczypiorkowy ogródek 11:01, 18 paź 2013

Do góry
A oto jesień w moim ogrodzie zza okna

Moje ukochane miejsce na ziemi 10:59, 18 paź 2013

Do góry
Szczypiorkowy ogródek 10:58, 18 paź 2013

Do góry
To były retrospekcje wakacyjne, a teraz już aktualne zmiany ogrodowe.
A więc jest już płot, a co za tym idzie już pora zająć się przedogródkiem.
Oto wersja na dzień wczorajszy

Czekam na pomysły i koncepcje ze strony forumowiczów
Moje ukochane miejsce na ziemi 10:58, 18 paź 2013

Do góry
Jurajski Ogród 10:57, 18 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
.... świeżutkie "deszczowe" zdjęcie z balkonu

No takie sceny balkonowe, to lepsze niż Szekspir
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:57, 18 paź 2013

Do góry
Elu też się zastanawiam na trawami połączonymi z czymś jeszcze. Może Danusia do mnie zajrzy i mi doradzi?

Wjazd od strony garażu

A wokół ronda rosną katalpy

Moje ukochane miejsce na ziemi 10:55, 18 paź 2013

Do góry
fotki robione z samochodu...

Moje ukochane miejsce na ziemi 10:54, 18 paź 2013

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 10:52, 18 paź 2013

Do góry
zapraszam na spacer po mojej okolicy

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:48, 18 paź 2013

Do góry
I storczyki.. Wanda nadal kwitnie..

I takie tam kwitnce.. 2 felki i 2 dendrobium..
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:47, 18 paź 2013

Do góry
Kfiotki domowe...
ponad 30 letnia kliwia... po rozdzieleniu i przesadzeniu rośnie

Skrzydłokwat

"Zbereżnik"

Domowe kwiatki też ograniczam, bo nie wyrabiam z podlewaniem.. który odmawia współpracy to idzie out..

Nelumbo - lotos 10:45, 18 paź 2013

Do góry
Zauważyłem że zaczynają mi gnić młode pędy u lotosów w których ręcznie usunąłem już stare, podgnite nasiono... Może źle zrobiłem schodziło dosyć luźno...
Te które korzystają jeszcze z zasobów nasion mają się dobrze

drugie foto- zainstalowałem diodę POWER LED 10W, 1000lm z radiatorem i wentylatorem chłodzącym

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:44, 18 paź 2013

Do góry
Pająków nie hoduję ,ale faktem jest , że mam ich w domu dużo i codziennie jakieś eksmituję na zewnątrz.. a jak nie che mi sie ruszyć to tylko im mówię, że następnym razem i tak Cię złapię i wyniosę Nie lubię pająków .brrr brzydzę sie ich..... ale nie zabijam....

U mnie leje deszcz i lecą liście z drzew...

Ludzi trzeba zmienić a nie przepisy, to byłoby najlepsze rozwiązanie.

Bardzo mądre stwierdzenie.....
To tak jak z ograniczaniem prędkości... ograniczanie niewiele daje, bo i tak wypadki robią Ci co za szybko do umiejętności jadą... i dla takich ile by nie postawił na zakazie to i tak zrobią po swojemu.

kachat - dlaczego nie zostawisz w takim razie u siebie wszystkich drzew. W lesie one same sobie regulują które sie maja zostać a które zostaną zagłuszone... przyroda sama sobie zrobi selekcję..... i do tego nie potrzebny jest urzędnik... Dbasz o ekosystem.. to dlaczego wprowadzasz do swojej działki rośliny które nie pasują do ekosystemu... Czy ktoś widział żurawki w lesie??? Czy ktoś widział szlachetne róże? Wprowadzasz bo chcesz mieć ogród.. a nie tylko dziki las... i wcale Ci się nie dziwię..... I Ty nie powinnaś sie dziwić , że ktoś chce ogród z topiarów i trawki..
Z tym ekosystemem nie jest też do końca tak źle... kiedyś nasze tereny łącznie z Bieszczadami były terenami rolnymi.. do dziś na Połoninach można znaleźć stare fundamenty po osadach ludzkich. Całe nasze okoliczne tereny to były pola orne, orany był każdy kawałek ziemi, to byłą biedna Galicja.. Teraz nikomu się nie chce, nie opłaca.. całe hektary pól ornych są teraz nieużytkami które zarastają i stanowią ostoję zwierzyny... U mnie w "mieście" spotkać lisa, łasicę , sarnę dzika to żadne dziwowisko.. jak wracam wieczorem to muszę dobrze patrzeć na drogę co mi wyskakuje. Koło miast zagęszcza sie zabudowa, a na wsi coraz więcej nieużytków..

Tym kończę temat............ miłego dnia.. dziś pijątek... kończy się chorobowe... jeszcze nie do końca sie wykurowałam, ale na zwolnienie już nie pójdę.. bo od tego siedzenia nabieram czarnego humoru.

A teraz o szyby deszcz dzwoni......

Ogródek ze studnią 10:40, 18 paź 2013

Do góry
Elu, Gosiu miło mi Was gościć
Dzisiaj pogoda typowo listopadowa, ale prognozy są optymistyczne jest nadzieja ze będziemy w słoneczku się wygrzewać.
Pochwalić się muszę jakie ciurkadełko rękami własnymi popełniłam
słów krytyki się spodziewam , ale co tam ja jestem szczęśliwa że woda szumi splywając po kamieniach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies