Aaaa, a ja taka nie kumata w tym zakresie, myślałam, że z okazji Bogusława, że 13 stron mu zostało do przeczytania mojego wątku No no. niezła cyferka się szykuje
Aniu u nas wytrzymuje trzeba przez pierwsze 2-3 zimy okryć, tak jak radzi Danusia kupuj kwitnącą, bo wiadomo, że nie siewka i kolor pewny. Ja u siebie miałem miała być niebieska okazała się biała z niebieską obwódka tylko uważaj, bo to bardzo silne pnące i dosyć "ekspansywne"
Witam,
Chciałabym się przywitać. Mnie również bardzo podoba się takie ostre wykończenie trawnika. Jestem na początku urządzania ogrodu (przeprowadziłam się 4 mies temu) i zastanawiam się jak zasiać trawę w miejscu, gdzie będzie ostry kant? Czy powinnam posiać trawę w większej ilości na brzegach żeby potem była gęsta w tym miejscu, oraz czy dobrym sposobem jest stosowanie włókniny pod korę, czy mogę jej nie kłaść? Obawiam się silnego wzrostu chwastów, tym bardziej, że mieszkam w miejscu gdzie wokół są pola i że będą mi się siały chwasty i nie dam rady w pieleniu. Działaka ma 2 tys metrów,więc będzie co robić.
Kwiatku Holandii, siejesz dalej niż będzie docelowo, potem docinasz i wyciągasz i wtedy jest ładnie i równo. Zawsze deszcz coś wypłucze i spłynie. Po to jest docinanie, żeby było równo, ale jak trawa się zagęści i będzie co najmniej dwa koszenia.
Witaj Danusiu Oglądałam zdjęcia Twojego Ogrodu i nasunęło mi się jedno skojarzenie - śliczna, elegancka, dopracowana w każdym calu BOMBONIERKA. Gratuluję pomysłu i realizacji! Pozdrawiam
Dziękuję Alicjo i zapraszam częściej, a może nawet ze swoim ogrodem?
Fantastyczny ogród, jak wszystkie angielskie ja w Anglii zakochałam się w hortensjach.
Danusiu mam pytanie, w którymś wątku pisałaś, że zraziłaś się do robinii. Posadziłam jedną 2 lata temu, w tamtym roku był jej pierwszy sezon u mnie w ogrodzie, chorowała, tak się zastanawiam, czy dać jej jeszcze szansę czy ją wywalić.
Chcę totalnie przerobić jedną rabatę, chciałam tam jakieś drzewa nie za duże, stąd 1 robinia i jedna śliwa wiśniowa. Tak teraz myślę, że jednakowe drzewka byłyby chyba ładniejsze, co sądzisz?
Wywal i bez żalu, ciesz się innymi roślinami Mówię to szczerze Posadź dwie śliwy wiśniowe, polecam te drzewa.
Budleja i perukowiec - dla mnie pod znakiem zapytania, rabata zimą pusta będzie, ale cały plan jest super. Tylko dobór roślin jeszcze przemyśl pod względem dekoracyjnym roślin przez cały rok.
Witam na Ogrodowisku.
Robinie zdecydowanie odradzam, już dawno się do nich zraziłam, a polecam jak najbardziej wiśnie Umbraculifera po obu stronach schodów.
Oprócz traw (koniecznie co najmniej po kilkanaście jednego rodzaju) możesz posadzić trzmieliny kolorowe zimozielone i dla koloru berberysy cięte w kule oraz tawuły japońskie też cięte.