Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Sposoby zagospodarowania wody deszczowej 20:10, 22 sty 2020

Do góry
Nie mam doświadczenia w takich ogrodach.
Deszczówka jest dobra do podlewania warzywników.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:08, 22 sty 2020

Do góry
zinaida_malahova napisał(a)
Witam, Dalie są przecudowne. Czy w Polsce można dostać takie piękne odmiany?

Nie wszystkie mam z Polski, niektóre nawet z Anglii. Holandii, Niemiec, ale w Polsce też sporo można dostać. Trzeba szukać po różnych stronach internetowych.
Ania -Spełnione marzenie 19:41, 22 sty 2020

Do góry
Musisz się dowiedzieć gdzie były zimowane teraz i zapewnić taką samą temperaturę.
Może były przechowywane gdzieś zasypane korą, więc na mróz nie możesz wystawić.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:01, 22 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Metasekwoja to wielkie drzewo. Ja specjalnie nie przepadam za drzewami iglastymi które gubią igły na zimę. Wolę jednak zimozielone, ale to tylko moje upodobania.
To drzewo z pewnością cenne i długowieczne. Czy masz wystarczającą ilość miejsca?

A o drzewku warzywnym do tej pory nie słyszałam. Wynalazłam że to drzewo o jadalnych liściach i nazywa się Toona sinensis.
Czy ono u nas zimuje w gruncie - no nie wiem. Może ktoś go uprawia u nas?
Doczytałam, że strefa 7a, czyli trochę słabo z zimowaniem. Próbuj i opisz swoje doświadczenia.

Ciekawi mnie smak tych liści.

Pani Danusiu

Bardzo dziękuję za odpowiedz i oczywiście za poradę
Co do Metasekwoi to na razie wsadzę w wielką donice i zadołuje .
Nie mam pojęcia gdzie ją posadzić ,
A w donicy zawsze będzie możliwość zmiany lokalizacji

A co do drzewa warzywnego też jestem ciekawa jak smakuję
oczywiście jeśli coś z tego wyrośnie ,
Sadzonki są mizerne ( no ale mogę się mylić )
Zrobiłam zdjęcie na moim wątku
Drzewko warzywne jest różowe ( podejrzałam w necie )
a jakie będzie u mnie ?

Jeszcze raz dziękuję
za poświęcony czas
pozdrawiam serdecznie

Ogród z rzeźbą 14:18, 22 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja akurat była "kaktusiara" więc darzę szczególnym sentymentem. I kolorowe grysy użyte fajnie.

A te grysy to akurat ich lokalny naturalny materiał czyli... lawa wulkaniczna. Mają jej pod dostatkiem. W ogóle skały wulkaniczne świetnie są wykorzystywane w lokalnej architekturze.
Mój ogród Elysium 11:13, 22 sty 2020

Do góry
Jak na razie łupy ogrodowe wyglądają zjawiskowo. Dawaj więcej fotek, jesteśmy spragnieni wiosny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:48, 22 sty 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Nic tylko trzeba robić plany na wycieczkę pod Warszawę I na żywo obejrzeć

No nie ma wyjścia, może jakaś grupa się utworzy z jednym kierowcą, teraz drogi dobre to i podróżowanie przyjemniejsze.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:47, 22 sty 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Co pani sądzi o metasekwoi i drzewku warzywnym ?

Trafiły do mnie dzisiaj takie tycie drzewka ( około 1m )
w doniczkach , nie wiem co z nimi zrobić ?
Gdzie je trzymać ? w domu , czy wystawić na zewnątrz?

Metasekwoja to wielkie drzewo. Ja specjalnie nie przepadam za drzewami iglastymi które gubią igły na zimę. Wolę jednak zimozielone, ale to tylko moje upodobania.
To drzewo z pewnością cenne i długowieczne. Czy masz wystarczającą ilość miejsca?

A o drzewku warzywnym do tej pory nie słyszałam. Wynalazłam że to drzewo o jadalnych liściach i nazywa się Toona sinensis.
Czy ono u nas zimuje w gruncie - no nie wiem. Może ktoś go uprawia u nas?
Doczytałam, że strefa 7a, czyli trochę słabo z zimowaniem. Próbuj i opisz swoje doświadczenia.

Ciekawi mnie smak tych liści.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:42, 22 sty 2020

Do góry
Sebek napisał(a)

U mnie oleander się ucieszył z ciepła, bo dzięki temu żyje. Wciągnąłem go do domu w tym samym dniu co robiłem dekoracje świąteczne Jeszcze jedna taka zima i go do gruntu posadzę

To całkiem możliwe, bo u mnie testuję fatsje i Phormium i na razie w 100% dobrze się mają.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:41, 22 sty 2020

Do góry
Bog napisał(a)

W moim ogrodzie najwczesniej budzą się tawuły japońskie sprawdzałam dwa dni temu jeszcze śpią.

O, to cenna informacja, wiosny nie ma, bo pewnie jeszcze będzie zima.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 04:56, 22 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nom, mam plan, kilka planów, w zależności co wyjdzie, bo wtedy wpiszę odpowiedni wzór różanki w wolne miejsce. Właśnie nie wiem, muszę to naocznie zobaczyć. Plany różanki i plan ogrodu wgłębionego. I ogród wodny na brzegach jeziorka.

Ponieważ woda (jezioro)leci w poprzek ogrodzenia, a nie pod kątem prostym, rabaty wokół muszą schodkowo się układać, ale równolegle do szklarni. Witek wytyczył linię równoległą do szklarni, potem przeniósł tą linię za wodę, a resztę będziemy wytyczać na bieżąco.. Ale to skomplikowane jest, szkoda że nie chciałam wody prostopadle do ogrodzenia

Każdy uskok (schodek) będzie miał drzewo albo topiar (chyba kula/kula/kula na pniu).
Drzew mam dużo do wsadzenia i muszę wsadzić. Buki Tricolor kilka szt, jeszcze mam grujeczniki, a w różance to nie wiem, może tam, gdzie jakaś woda/fontanna będzie.

Na razie nie robię mostku, bo boję się, że będzie widok kolidował z urokiem ogrodu wgłębionego. Będziemy chodzić bokami. Ogród wodny powstanie na brzegach jeziora, będzie tam też dużo przejść po trawniku, normalnie cudnie będzie, bo chcę od razu trawnik z rolki położyć. Do maja musi być, ale czy będzie??

Nic tylko trzeba robić plany na wycieczkę pod Warszawę I na żywo obejrzeć
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:46, 21 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przez tą dziwną pogodę u mnie sporo rzeczy wzięło w łeb.
Np. gdy był przymrozek w październiku, a nawet mróz - szybciutko ogaciliśmy szklarnię i pelargonie. Potem cały listopad były można powiedzieć "upały" - wszystkie mi szlag trafi, bo mam szarą pleśń. Grudzień też ciepło. Masakra.

Grzejemy, kasa leci, a i tak ciepło... No pomieszanie z poplątaniem.

Sypnęłam rybom troszkę - pokarm, choć nie wolno...zjadły

U mnie oleander się ucieszył z ciepła, bo dzięki temu żyje. Wciągnąłem go do domu w tym samym dniu co robiłem dekoracje świąteczne Jeszcze jedna taka zima i go do gruntu posadzę
Problemy z tujami 18:06, 21 sty 2020

Do góry
Marcin1993 napisał(a)
Moje pytanie brzmi co zrobić by uratować te 150 tuji? Jak zacząć pielęgnację na wiosnę by coś z nich było? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Marcin

Usunąć w mig ten plastik masakra to jest.

Potem nasypać ściółke z kory przekompostowanej drobnej lub średniej. Od wiosny podlewać żeby nie uschły w zależności jaka pogoda i czy kataklizmy będą.

Mam nadzieję, że plastik zniknął. A jak nie, to nie szukaj powodu złego stanu, nie u nas. My szmaty nie kładziemy.
Thuja "Aureospicata" 18:01, 21 sty 2020

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Widzisz Mazanie, ja o szmacie wiem, ale mój znajomy nie ostatnio pokłóciłam się o szmatę z fachowcem od zakładania ogrodów, który wyśmiał moje zdanie o niej. Ale do sedna, znajomy zbadał pH , wyszło Mu ok 7. Więc myślę, że chyba zbyt wysokie, prawda? Ale jak je obniżyć w przypadku tuj? Czy podobnie jak u kwasolubnych siarką, igliwiem, liśćmi dębu? Czy inaczej? Co Mu podpowiedzieć, bo chłopak zdesperowany a te tuje piękne ma wokół całego ogrodu

Powiedz, że w ogrodzie nie chodzi o naszą wygodę i nicnierobienie, a o zdrowie roślin i zdrową glebę, w której rośliny będą chciały rosnąć. Skoro to ograniczył, to ma, co ma, czyli zgniliznę i taki wygląd na jaki zasłużył.

I niech nie pyta czym opryskać, bo tu cudów nie ma. Trzeba naprawić, co zepsuł i dopiero ratować. A tak idzie ku usunięciu tui.
Thuja "Aureospicata" 17:59, 21 sty 2020

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witam, mój znajomy ma problem z dojrzałym żywopłotem z thuj Aureospicata, które do tej pory rosły bez zarzutu, czy ktoś może pomóc w diagnozie co im dolega? Wrzucam zdjęcia chorych egzemplarzy.

To nie jest Aureospicata, moim zdaniem to Smaragd albo Spiralis. Są kolumnowe przecież. Susza im doskwiera, gubią przyrosty najstarsze. Trzeba czesać, odkurzać i wybierać, oczyścić. Podlewać wodą, nawet teraz.

MOże mają szmatę, bo kamienie widzę, tuje nie lubią kamieni ani szmaty.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:55, 21 sty 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Czy ktoś wie jaka to sosna?

To niwaki zrobione z sosny, a jaka ona jest to nie wiadomo, bo istotna sprawa ile ma igieł w pęczku, czy są miękkie, czy sztywne itd. Nie jest to jej naturalny pokrój, który by nieco przybliżył co to za sosna.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:53, 21 sty 2020

Do góry
Aga napisał(a)
Witam co to za odmiana iglaka?

To Picea orientalis. Jeśli młode przyrosty ma żółte to odmiana 'Aureospicata'.
Rozpoznawanie roślin balkonowych 17:52, 21 sty 2020

Do góry
Może trochę późno, ale to gęsiówka (Arabis). Bylina nie jednoroczna balkonowa.
Hakonechloa macra 17:50, 21 sty 2020

Do góry
Ja uprawiam i rosną.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:49, 21 sty 2020

Do góry
Nie panikuj, mój wygląda znacznie gorzej. Na wiosnę przygrzeje słoneczko, przegrabisz i będzie rósł. Jest zima w końcu, trawnik nie rośnie, to co chcesz żeby jak wyglądał? Jak w lipcu? Daj na wstrzymanie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies