Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:02, 09 lis 2013

Do góry
Powojni Jan Paweł II nadal kwitnie tylko jednym kwiatem, ale zakwitł i to się liczy

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:00, 09 lis 2013

Do góry
Z różyczek kwitnie jeszcze Pomponella i Alinka

pozostałe muszę rozpoznać

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:54, 09 lis 2013

Do góry
Sobota zaczęła się smutno, padało i padało...dopiero ok 15 trochę się rozpogodziło ale wiatr dawał się we znaki, co nie przeszkodziło mi ruszyć do ogrodu
pierwsze co musiałam zrobić to wyobraźcie sobie, ze zapomniałam o mieczykach i tkwiły jeszcze w ziemi ale już po problemie, wszystkie wykopane, o przepraszam został jeden bo miał tak duże pąki, że zaryzykowałam i pozostawiłam, a niech tam, może uda mu się rozwinąć
pozostałe cebule poszły się suszyć zajęło mi to sporo czasu a zostało tyle,

żeby trochę fotek o zachodzie słonka zrobić

Ogródek Goniak 16:52, 09 lis 2013

Do góry
goniak napisał(a)
No tak, masz rację, to jest świetny sposób na jesienne smutki

Posadziłam mnóstwo cebul, bo nie praktykuję corocznego ich wysadzania, suszenia itp, więc co kilka lat muszę odtwarzać na nowo aranżacje cebulowe, no i przy okazji troszkę zmienić coś można .
Sadziłam cebule w deszczu, przez dwa dni i teraz ledwo mówię, ale cóż, mam nadzieję, że wiosna mi to wynagrodzi

Na pewno, będzie pięknie, dzisiaj poszłam po komposter do ogrodniczego i na cebulki zostawiłam po 20% obniżce 500 zł mnie nie można wpuszczać do sklepu Gosiu niektórzy mówią, że paski poszerzają, ja tego nie widzę, wyglądasz świetnie
Borówcowy raj 16:45, 09 lis 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)

To jest żywopłot z jałowca Canaertii, nie jest niebieski, ale taki jałowcowy kolor i chciałam ożywić to miejsce. Myślałam o trawie Red Baron, ale jak ją pociągnę w lewo za dom, to mam cień kompletny i nie wiem, czy ona da radę. Czerwony kolor mam w głowie. Miałam jeszcze pomysła na miskanta Variegatusa, ale posadziłam dwa za kulkami bukszpanowymi zaraz przy domku dla dzieci i się wygina do słońca, mnie to denerwuje. Masz jakiś pomysł? Super jak odpowiesz mi.

A ja Ci radziłąm cyprysiki do niebieskich jałowców, Tutaj czerwoności zginą, tutaj to Ci są hortensje białe bukietowe potrzebne, albo derenie Ivory Halo, ewentualnie przed nimi dopiero czerwone.

W tym miejscu białe rozjaśni i przykuję uwagę
Żółte cyprysiki na 2 miejscu, ale ja bym posadziła hortensje.
W cieniu - zacieniona 16:35, 09 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu,Basiu...tak zmieniała się droga na Zacienioną przez kilka lat.Teraz na pewno jest wygodniejsza...ale piękny,bukowy wąwóz stracił "swój czar". Podoba mi się ten stary,pełen uroku ....

Cudne klimaty
Pozdrawiam Monika
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:32, 09 lis 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Same perełki widzę w ogrodzie. Czy ta wysoka sosna to rumelijska?
Ja niestety mam młody ogród, muszę jeszcze pare lat poczekać aż rośliny podrosną i zrobia zasłone przed wiatrami i mrozem. Zimą dośc mocno wieje z pól i rosliny mocno narażone na przemarzanie.

Joasiu, pytałaś o tę sosnę dotarłam do jej nazwy, to Pinus cembra Horak
Ogródek Goniak 16:31, 09 lis 2013

Do góry
No tak, masz rację, to jest świetny sposób na jesienne smutki

Posadziłam mnóstwo cebul, bo nie praktykuję corocznego ich wysadzania, suszenia itp, więc co kilka lat muszę odtwarzać na nowo aranżacje cebulowe, no i przy okazji troszkę zmienić coś można .
Sadziłam cebule w deszczu, przez dwa dni i teraz ledwo mówię, ale cóż, mam nadzieję, że wiosna mi to wynagrodzi

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:12, 09 lis 2013

Do góry
dorciabe napisał(a)
Marzen ile róż masz posadzonych na tym kawałku?

Tylko 3 szt okrywowej NN , podejrzewanej że jest Marią Teresą
W cieniu - zacieniona 15:57, 09 lis 2013

Do góry
Aniu,Basiu...tak zmieniała się droga na Zacienioną przez kilka lat.Teraz na pewno jest wygodniejsza...ale piękny,bukowy wąwóz stracił "swój czar". Podoba mi się ten stary,pełen uroku ....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:56, 09 lis 2013

Do góry
Marzen ile róż masz posadzonych na tym kawałku?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:53, 09 lis 2013

Do góry
Z kilkoma zdjęciami samego systemu bedzie problem, bo samo "złożenie" systemu zrobił pod moją nieobecność mój ojciec.. ale powiem Ci, że filozofia tego jest żadna.. system opiera sie na rurkach, kolanach.. docinasz rurki, montujesz złączke bądz kolano i wkręcasz sam zraszacz.

Poniżej zdjęcie z wykopanymi samymi rowkami.. Jak widzisz teren był już wyrównany i zwalcowany.. Jest to ważne tez dlatego, że sam zraszacz montujesz na wysokości gleby.. Nie niżej i nie wyżej. równo z glebą.

Przebieg kanałów nie jest oczywiście przypadkowy.. Jak zlecisz zrobienie projektu to bedziesz musiał wysłać firmie szkic terenu z wymiarami, i bedziesz musiał zrobić pomiar ciśnienia, żeby mogli odpowiednio dobrać zraszacze i stworzyć tzw. sekcje

Sekcje polegają na tym, że nie mogą wszystkie zraszacze podlewać jednocześnie. U mnie podział jest na 5 zraszaczy pierwsza sekcja i 4 zraszacze druga sekcja. Zraszacze łączysz ze sobą zgodnie z projektem, który dostaniesz.

Tak wygląda już zakopany system nawadniający, czyli ziemia jest już praktycznie gotowa do siania

Mieszkam w domu z piwnicą, więc rurki wprowadziłem do piwnicy i tam mam też centralke zarządzającą. Aha. Mam też wyprowadzony kabel do czujnika deszczu. Czujnik deszczu zamontowany mam na płocie. Czyli jak popada deszcz to czujnik automatycznie wyłącza system nawadniania. Tak, żeby nie podlewać niepotrzebnie trawy skoro padał deszcz

No i samo sianie

A tak wygląda już system w akcji miło sie patrzy

Na ta chwile to tyle. poszukam projektu to wyśle Ci meilem.
Ogródek Goniak 15:47, 09 lis 2013

Do góry
Ogóreczki ''telewizyjne'' już się kończą, poszły na zupkę, do tatarka i sałatek, do znajomych
Lada dzień wykopiemy tę większą beczkę.
Zima za pasem, a mnie jest szkoda lata

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:34, 09 lis 2013

Do góry
Odnośnoe cyprysa (nie cyprysika tym razem) Goldcrest" to one będą dosadzone w donicach, zamiast tych kolunowych, bo się kolumny "rozjechały"

Miałam tak wiosną.

Ogród z platanem. 14:31, 09 lis 2013

Do góry
Najbardziej zachwycają derenie białe 'Sibirica', które wręcz płoną Fotka nie oddaje tego co w realu!

Do góry
Teraz mogę pokazać jak duży przyrost mają krzewy po silnym cięciu wczesna wiosną
Po cięciu 16.03.13 r

Teraz mają ok. 2,5 m

Mój jesienny ogród 14:31, 09 lis 2013

Do góry
Robert już mam cztery kępy ,prawda że nie duże ale liczę na to że ładnie się rozrosną .. U nas jeszcze ciepło ale ciągle popaduje deszczyk i podlewa na zimę wszystkie roślinki , było bardzo sucho a teraz to nawet ładnie przemiękło ..
Przesyłam ci widoczek z mojego lasu ,może widok mniej kolorowy ale zawsze co swoje to swoje ..

mój czerwony dąb ładnie dekoruje ogród,jak spadną liście zostaną zielone iglaki ..

Do góry

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:29, 09 lis 2013

Do góry
z nuta patriotyczną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies