Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródek Iwony 10:04, 02 sty 2016

Do góry
Beatko, moje hortensje ogrodowe mam z przypadku.Nie planowałam ich w moim ogrodzie ze względu na problem z zimowaniem. Ta wypasiona ma bardzo duży system korzeniowy. Czy można ją dzielić?
Zobaczę w tym roku, co z nimi będzie. Jeśli nie zakwitną, to zmienię im miejscówkę. Teraz rosną przed domem w zaciszu, ale to miejsce można by ładnie zagospodarować w sposób bardziej reprezentatywny. Może trzymanie w donicach ozdobnych ma sens?

Przemku, masz rację, że stipa się dzielnie trzyma. Ciekawa jestem, czy przezimuje? Mam ją pierwszy rok.

Dziś jest -10 stopni, z domu się nie chce wychodzić. Pochmurno i trochę śnieg poprószył
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:21, 01 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Joasiu a to pierwsze po prawej to co to ?

twoja stipa zachwyca

Choina kanadyjska
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:03, 01 sty 2016

Do góry
JoannA napisał(a)
Sosna rumelijska dla Ani.
wiosna 2013

Joasiu a to pierwsze po prawej to co to ?

twoja stipa zachwyca
Ogródek Iwony 18:18, 01 sty 2016

Do góry
Iwonko widzę że Twoja stipa też taka zieloniutka jak u mnie
Mam nadzieję że przetrwa w gruncie
Pozdrawiam noworocznie
Miniary Megabasi :) 10:56, 17 gru 2015

Do góry
Pięknie wygląda ogród w porannym słońcu po nocnym przymrozku... Ale jakoś aparat tego nie chce oddać,na żywo jest dużo lepiej. A stipa wygląda bajecznie

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:47, 11 gru 2015

Do góry
To jest Anabelka, Lawendę zostawiam samopas, przeważnie przeżywa, a wiosną tnę dość nisko, do suchych prawie badyli. Odbija za 2 do 3 tygodni i potem ładnie jest uformowana. Wadą jest to, że ciut później kwitnie. Ale ja w sierpniu swojej prawie nie tnę, tylko kłoski obcinam.
Trawy, nie wiem jakie masz, te co na zdjęciu chyba góra zamiera? Związałabym w pęczek, i też podsypała korą może? To chyba jakaś stipa? Takich nie mam.

U mnie łagodniejszy klimat, ale niebezpieczeństwo wymrożenia z uwagi na brak śniegu, przeważnie. Może jeszcze dziewczyny wypowiedzą się w tej sprawie.

Niżej mapy już szron na trawach, u mnie pada deszcz i miejscami gołoledź.
Pogubiłam się po drodze... 08:32, 10 gru 2015

Do góry
iwka napisał(a)
co Wy z tym sianiem? już?

gorzej, że ja gdzieś nasiona stipy wpiep....m i nie mogę znaleźć, a Ty te kosmosy chcesz siać, bo "nasiona" mam dla Ciebie
stipa u mnie rośnie pod starą, i rozchodniki już zaczynają wyłazić o różach nie wspomnę, aż starego wołałam żeby zobaczył i stoi i mówi jeszcze liście im nie opadły? zaczynają wypuszczać jak na wiosnę, a z ciekawostek chyba szałwia mi zakwitnie bo ma trzy pąki
edit: kosmosy chcę to jednak miały nasiona te czekoladki kosmitki jedne?
edit 2: wysłać ci nasiona stipy? moje w spiżarce w słoiku czekają
Ogród z pergolą 21:12, 09 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
a co sadzisz o takim czymś:
na dole skarpa fairy okrywowa na zmianę z trzmielinami.nad trzmielinami róze rabatowe (jakas odmiana w ciemnym różu). do tego 2 lub 3 miłorzęby na pniu i pomiedzy w wolne miejsca stipa

u mojej mamy na skarpie są róże the fairy i trzy odmiany trzmielin.
Pomysł na nasadzenia mi się podoba, tylko dorzuć tam coś zimozielone.
Ogród z pergolą 21:00, 09 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
na dole skarpa fairy okrywowa na zmianę z trzmielinami.nad trzmielinami róze rabatowe (jakas odmiana w ciemnym różu). do tego 2 lub 3 miłorzęby na pniu i pomiedzy w wolne miejsca stipa

Napisze to co ja sądze tylko, pomyśł ale nie sugeruj sie bo każdemu może sie podobać coś innego
Ja nie lubię trzmielin na pniu np
Ale milorzeby są bardzo ładne
Ja posadzilabym po jednej str jakieś sliczne drzewko lub 2-3 w zależności od wielkości które dadzą trochę cienia
Po drugiej str ze 2 iglaki różnej wielkości które bedą zielone rownież w zime i trochę oslonią taras
Inna opcja to kratki na pnacza czy roze
Albo właśnie takie przejście do altany jak chciałaś tylko ja bym to przejście umieściła z boku a nie na wprost
Porosniete pnaczami, z niezbyt gęsto umieszczonymi przesłanie może ładnie wyglądać

A roze z trawami na skarpie jak najbardziej tylko chyba nie sadzilabym równych rzędów tylko tak poutykala pomiędzy stipą czy innymi trawami
Ogród z pergolą 20:44, 09 gru 2015

Do góry
Ogród z pergolą 15:25, 08 gru 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Błagam - nie czytaj wątku. Szkoda Twojego czasu.
Róże w takim zestawieniu i w takiej ilości pięknie będą wyglądały. Znasz ogród Robaczka? Tam znajdziesz przepiękne rabaty różane.

szkoda czasu?? oszalałaś. to jest mega skarbnica wiedzy i do tego te rabaty..jezu. masz talent dziewczyno
Ja właśnie chce je dać na mijanke nie w pasy, i wokół stipa i bukszpany
Żywopłotki cisowe. 14:19, 08 gru 2015

Do góry
Haniu, mistrzostwo świata, te powiązane trawy i stipa, bajecznie to wygląda
Ogród z pergolą 21:50, 07 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

to tak jak w modzie róz z czerwienia zawsze był passe
mi ze stipa tez sie wszsytko podoba mam apel
błagam o nasionka stipy!!
Trzęślica jest trawą występująca w naturze w miejscach wilgotnych i słonecznych i takie siedlisko preferuje.
myślisz ze na skarpie utrzymam odpowiednia dla niej wilgotność?
bo róże to dam chyba jednak okrywowe na dół skarpy..
chryste ale mam metlik..
a chciałabym zamówić te róże u ciepłuchy bo cena jest rewelacyjna nooo

Dostalas juz ode mnie nasionka stipy !
Ogród z pergolą 14:21, 07 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A mi czerwony kolor nie widzi się z różowym ... ja dałabym same czerwone ... ze stipą wszystko mi się podoba ... a z tyłu jakąś wyższą trawę ... może zachwalana przez Olę molinia

to tak jak w modzie róz z czerwienia zawsze był passe
mi ze stipa tez sie wszsytko podoba mam apel
błagam o nasionka stipy!!
Trzęślica jest trawą występująca w naturze w miejscach wilgotnych i słonecznych i takie siedlisko preferuje.
myślisz ze na skarpie utrzymam odpowiednia dla niej wilgotność?
bo róże to dam chyba jednak okrywowe na dół skarpy..
chryste ale mam metlik..
a chciałabym zamówić te róże u ciepłuchy bo cena jest rewelacyjna nooo
Wersja mini mini 21:59, 05 gru 2015

Do góry
Kurczę Ewa, znowu zarobię minusa - nie mam ani jednej fotki z tego okresu Na ogród obraziłam się jak nie nadążyłam z podlewaniem i wszystko mi schło, potem stałam się nieczasowa i fot niet.
Za to mam w poczekalni róże, które muszę zadołować - wczesną wiosną robię w moim kwadracie "przemeblowanie" - szałwia robi out, zostają jarzmianki, stipa, waleriana, dziewanny, róże i nowość "oszukane" kule cisowe (2w1). Ramka bukszpanowa idzie do nowej donicy rynnowej na taras.
Oczywiście nie wiem jeszcze kiedy to zrobię ani czy mi się zmieści ale tym się będę martwić potem
Mała Eleczka 21:11, 04 gru 2015

Do góry
I kiedy pomidowy już były piękne

stipa niczego sobie

i szafirki kwitły jak szalone

niespodziewanie nadszedł biały puch (całkiem ładny jak na moje oko )

Ostnica - Stipa 17:58, 03 gru 2015

Do góry
A ktos wie jak stipa zachowuje sie w cieniu?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 19:58, 29 lis 2015

Do góry
Odnośnie werbeny Tamta zima była łagodna i moja okryta werbena w gruncie nie dała rady, jedyny plus że ona wspaniale się wysiewa jak stipa Nawet jak Ci zmarznie to będziesz mieć siewki Ciekaw jestem jak będzie z tą wykopaną przez Ciebie ?
Ogród z koniczynką 19:30, 29 lis 2015

Do góry
Obecnie w ogrodzie najpiękniejsza u mnie jest stipa Nawet śladu po niej nie widać że od tygodnia mróz nawet do 10 dochodził
Dziś było wyjątkowo słonecznie i myślałem nawet parę zdjęć zrobić ale po prezenty pojechałem i wróciłem późnym wieczorem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies