Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 14:07, 02 sty 2016

anka_ napisał(a)

Asiu moja himalajka stała jak zaklęta 3 lata. Dopiero w tamtym (tzn 2014) ruszyła i ładnie przyrosła, ale zimą obgryzł ją zając. Myślałam, że padnie ale żal mi jej było wyciąć zanim do końca nie uschnie. Ale ona zalała pień i żyje. Tyle tylko że trochę przez ten rok się zmieniło i nie pasuje mi w tym miejscu. I teraz nie wiem co zrobić- wyciąć całkiem i gdzie indziej posadzić ewentualnie drugą , czy przyciąć i próbować przesadzić.

Co do kaukaskiej to pochrzaniłam- odradzano mi kalifornijkę. Z koreańskiej jestem super zadowolona, a jak piszesz, że kaukaska jeszcze piękniejsza to super rekomendacja.

Himalajską spróbuj przesadzić jak nie pasuje do koncepcji ogrodu. Posadzisz nową jak się nie przyjmie.
Kalifornijska piękna chociaż problemowa, w tym roku ciągle walczyłam z mszycą. Zbyt duża do mojego ogrodu ale ograniczam ją mocno cięciem. Możliwe że kiedyś będzie drzewkiem Bożonarodzeniowym.
Nie mam lepszego zdjęcia kaukaskiej ale zobacz jak jest zdrowa i jaki ma idealny, gęsty pokrój. Wiosną delikatnie tnę to co zbyt odstaje poza koronę.

ag_zie 15:55, 02 sty 2016

JoannA napisał(a)

Aga,
stipa podobno jednoroczna ale u mnie przezimowała już 2 zimy. Ale ja zdecydowanie wolę młodą stipę i wymieniam ją corocznie.
pozdrawiam

Joanno a czy masz nadmiar nasionek stipy i zechciałabyś się podzielić?
Kasya 15:59, 02 sty 2016

JoannA napisał(a)

Masz piekny szkielet ogrodu z iglaczkow
Ja niestety o tym w pore nie pomyslalam
JoannA 16:06, 02 sty 2016

ag_zie napisał(a)

Joanno a czy masz nadmiar nasionek stipy i zechciałabyś się podzielić?

Zebrałam nasionka i chętnie się podzielę
Podaj adres na priv to wyślę po niedzieli. A może chcesz werbenę patagońską?
Wiosenne kolorki Ci zostawiam
JoannA 16:16, 02 sty 2016

Kasya napisał(a)

Masz piekny szkielet ogrodu z iglaczkow
Ja niestety o tym w pore nie pomyslalam

Masz rację Kasiu, szkielet już jest. I tak patrzę na to zdjęcie...kiedy to wszystko tak wyrosło. Przeciez sadziłam maleńkie roślinki.
U mnie Kasiu z każdej strony pustka była, z dwóch stron droga, z jednej nieużytki, a od strony sąsiadów ... sama widziałaś Na szczęście w porę pomyślałam żeby się z każdej strony obsadzić.
anka_ 19:54, 02 sty 2016

Asiu tak na szybkiego po pierwszej setce-
Mieszkasz w cudownej okolicy. Wspaniale jest mieć gdzie iść na spacer, mimo cudnego ogrodu. No masz fajnie, że chwasty cię nie lubią.
Duże zmiany zaszły w Waszym ogrodzie i pojawiło się świetne ciurkadełko.

Co do sosny poniżej= to taka zwykła, pospolita?
JoannA napisał(a)

cięta sosna

Jesteś zadowolona z klonów- Fassen's Black I Golden Globe? Tego drugiego nie przypala słoneczko?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Dorota123 20:06, 02 sty 2016

Piękne wspomnienia z 2015r.
JoannA 20:22, 02 sty 2016

anka_ napisał(a)
Asiu tak na szybkiego po pierwszej setce-
Mieszkasz w cudownej okolicy. Wspaniale jest mieć gdzie iść na spacer, mimo cudnego ogrodu. No masz fajnie, że chwasty cię nie lubią.
Duże zmiany zaszły w Waszym ogrodzie i pojawiło się świetne ciurkadełko.

Co do sosny poniżej= to taka zwykła, pospolita?

Jesteś zadowolona z klonów- Fassen's Black I Golden Globe? Tego drugiego nie przypala słoneczko?

Masz rację Aniu Okolica cudna, dużo świeżego powietrza, las, grzyby. Nad wodę też nie tak daleko. A chwasty rosną tak jak u każdego.
Klon Golden Globe jest piękny wiosną, do pierwszych upałów. Później niestety przypalony
Fassen's Black sprawuje się dobrze.
Sosna o którą pytasz to taka zwykła pospolita. Mam ich kilka ale wszystkie uszczykuję i każda z nich ma inną formę.
Tu zdjęcie z 2014 tej o którą pytałaś. Jakość zdjęć kiepska bo z komórki. Jak widzę Twoje piękne fotki to aż wstyd mi swoje wklejać. Ale to fotki poglądowe

i parę innych

Mam też kulkę uformowaną na pniu ale zdjęcie gdzieś się zagubiło.
ag_zie 20:51, 02 sty 2016

JoannA napisał(a)

Zebrałam nasionka i chętnie się podzielę
Podaj adres na priv to wyślę po niedzieli. A może chcesz werbenę patagońską?
Wiosenne kolorki Ci zostawiam

Cudownie! Dziękuję! zaraz wyślę Ci adres
Werbenę też proszę - muszę poczytać na jej temat
A kolorki są super! Bardzo ładne tulipany!
Dorota123 17:05, 03 sty 2016

Czy ja dobrze zrozumiałam, to jest taka pospolita, zwykła sosna tylko uszczykiwana?
Jeżeli tak, to na jakiej wysokości uszczykujesz nowe przyrosty i kiedy.