Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 22:26, 23 paź 2022

Do góry
W ogródku emerytki 22:25, 23 paź 2022

Do góry
Tu też koniec Truskolasu.

A tu początek Młynarki.

I cała Młynarka.

I taki fajny wierszyk na tablicy z mapką wsi Nagórnik i okolice.
Ogród bez reguł 22:24, 23 paź 2022

Do góry
Ogród bez reguł 22:22, 23 paź 2022

Do góry
Ogród bez reguł 22:21, 23 paź 2022

Do góry
Ogród bez reguł 22:19, 23 paź 2022

Do góry
Po mokrym, deszczowym tygodniu, dziś zaświeciło słońce. Dzięki temu:
- zerwałam wszystkie jabłka z jednej jabłonki i 1/3 z drugiej
- pograbiłam liście w sądzie
- przygotowałam wreszcie paczki z irysami i piwoniami dla Tarci
- posiedziałam na słonku
- porozmawiałam z Hanią.
To był naprawdę udany dzień, pomimo bolącego kręgosłupa

Ogrodowe wariacje 22:19, 23 paź 2022

Do góry
Skończyłam też to miejsce dosadzając hakonki i cebulowe. Teraz obwódka uspokaja całość dwie skrajne hakonki są mniejsze ale urosną, razem jest siedem jakby nie były widoczne

W ogródku emerytki 22:15, 23 paź 2022

Do góry
Na zdjęciu z tyłu jest Poręba, Truskolas zaczyna się od tej kępy drzew po prawej stronie.

Koniec Truskolasu.
W ogródku emerytki 22:09, 23 paź 2022

Do góry
Dziś była piękna pogoda i była kolejna wyprawa
Tym razem Truskolas, ale od strony wsi Nagórnik, czyli od tyłu.
Trochę podjechaliśmy samochodem, a potem szliśmy wzdłuż góry.

Te skały są u podnóża Truskolasu, w Przełęczy Domanowskiej.

/chętnie przygarnęłabym tę paprotkę/

Za drzwiami do ogrodu... 22:05, 23 paź 2022

Do góry
Iwonka napisał(a)

Jakie to piękne Aniu...
Zawsze cię podziwiam za ustawienie wielu drobiazgów w lekkości i braku przytłoczenia.
Artystka z ciebie, a taka Babcia to skarb
Pozdrawiam cieplutko

Iwonko, aż tak o sobie nie myślę...ale staram się jak mogę i z różnym skutkiem to wychodzi Ciągle wydaje mi się, że mam za mało czasu na wnuki i ogród. Zresztą na wszystko inne też, zbyt wiele rzeczy chciałabym robić, bądź uczyć się robić, a mam wiele obowiązków koniecznych i czasu na wszystko braknie... albo nie potrafię się odpowiednio zorganizować
I jak to eM mówi : w nocy śpisz i Ci się zbiera!
Ale cieszę się, że komuś podobają się moje twórcze działania, bo nie wszyscy to doceniają i rozumieją...Czasami sama się zastanawiam dlaczego mnie cieszy np. taka wystawka różnych rupieci
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:00, 23 paź 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Podziałałas dzisiaj z różami? Jestem bardzo ciekawa Twojej różanki retro. Fajne jest takie oryginalne własne podejście i "bawienie" się roślinami z jednoczesnym odejsciem od stereotypów. Owszem są połączenia idealne, które każdy chce mieć bo się sprawdzają i są piękne ale coś swojego oryginalnego to jest wisienka na torcie

O właśnie wyżej odpowiedziałam na Twoje pytanie

Dziś zrobiłam fotkę Schneekusschen z myślą o Tobie. Mała, pierwszy tej miniaturki u mnie, ale wariat! Pączków naprodukowała. No i kawałek przekwitającej widać - wtedy łapie różowe kropki.

Róże w naszych ogrodach 21:52, 23 paź 2022

Do góry
Nn.

Nn.

Nn.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:38, 23 paź 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

(...) wrócić do domu i mieć takie piękne widoki w ogrodzie sama przyjemność i piesio stęskniony a kot przy laptopie to chyba się nie nudzil

Zwierzaki były pod dobra opieką, ale własne "panki" to "inna inszość". Wszystko wróciło na swoje miejsce i toczy się w stałym rytmie.

Jesień w ogrodzie rzeczywiście daje popis, ale jednocześnie przypomina, że coś tam jeszcze trzeba przed zimą podłubać w ogrodzie. Przed wyjazdem rzutem na taśmę zebrałam plony z warzywnika i z sadu. Rzadko wyciągam taczkę, ale tym razem była niezbędna.

Najbardziej obrodziły dynie i buraki. Selery w tym sezonie są ciut mniejsze, ale to z mojej winy. Zaniedbałam drugie odcięcie korzonków bocznych i odsłonięcię bulw. Marchew tradycyjnie jest taka sobie. Ciężka glina jej nie służy. Zostawiłam (po przycięciu) na zimowanie w gruncie pory. Na rabatach warzywnych został też jarmuż, pietruszka naciowa i buraki liściaste. Te ostatnie tak ładnie wyglądały, że szkoda było je likwidować.

Odcięte liście i nać rozrzuciłam i przekopałam z glebą. Dodałam trochę kompostu i końskiego obornika.

Warzywnik jest już w zasadzie gotowy do zimy. Zostało tylko posadzenie zimowego czosnku.

A dzisiaj wykorzystałam słoneczną pogodę i przygotowałam sad do zimowego snu. Opryskałam wszystkie drzewka owocowe 5% roztworem mocznika. Porażone rdzą liście gruszy też spryskałam, zgrabiłam i zapakowałam do worów na odpady. Teoretycznie powinnam je spalić, ale palenie liści jest zabronione. Mam nadzieję, że mocznik zlikwiduje część patogenów grzybowych. Okancikowałam i wypieliłam ziemne otoczki wokół drzewek i wysypałam je kompostem. Pracowało mi się bardzo przyjemnie.

Za drzwiami do ogrodu... 21:38, 23 paź 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

U Ciebie Aniu to wszystkie rabaty są piękne. I ta, w stonowanych, pastelowych kolorach i ta poniżej z intensywną czerwienią też cudna.

U mnie kolorów w ogrodzie pełna gama Nie wiem które lubię bardziej, więc mam ich wiele. Próbuje je tylko tak łączyć i rozmieszczać, by nie mieszały się wszystkie razem.

Tak pięknie przebarwia się żylistek, a przymrozek obrzucił każdy listek ściegiem owerlokowym

Jurajski Ogród 21:30, 23 paź 2022

Do góry

Agnieszko Jurajski jak zwykle zachwyca a jesienne fotki piękne.
Powiedz mi co to za roślina na tym zdjęciu? Nie mogę rozpoznać co tak ładnie na biało kwitnie
Za drzwiami do ogrodu... 21:20, 23 paź 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Z wielką przyjemnościa obejrzałam wszystkie zaległe zdjęcia Powtórzę po dziwczynach - masz cudowny, romantyczny ogród Aż chciałoby się przenieść i zachwycac się na żywo

Ewa, nie ma innego wyjścia jak zaplanować w przyszłym sezonie wypad w nasze strony

Za drzwiami do ogrodu... 21:15, 23 paź 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)
Romantyczne fotki pozdrowienia jesienne

Ula, dziękuję Również pozdrawiam. U mnie przedsmak zimy. Na szczęście krótkotrwały
Ale dalie zmroziło, begonie, hosty, coleusy i inne wrażliwce też. Na warzywniaku kilka pozostawionych niedojrzałych papryk też ścięło.

Zieleń, drewno i antracyt 21:13, 23 paź 2022

Do góry
Karpy wykopane prawie wszystkie, zostały jedynie doniczkowe na tarasie. Towarzystwo suszy się i czeka na przeprowadzkę na strych.

Po daliach zostały już tylko zdjęcia i kilka suszonych maluchów. W przyszłym roku koniecznie muszę ich więcej zrobić. Kilka wcisnęłam już do wianka, czekam na resztę i dla lepszego efektu muszę jeszcze tasiemki z rafii wymienić na inne kolory.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 21:01, 23 paź 2022

Do góry
Dorii napisał(a)

Pieknie ! Kalina śliczna u mnie jeszcze zielona ale idzie w bordo. Trawy super - cały ogród w jesiennej szacie śliczny .
Ogród w dolinie 20:53, 23 paź 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Tulipanowiec Edward Grusztyn łapie żółty kolor

Super wygląda ta rabata!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies