Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku Martki 20:33, 30 cze 2022

Do góry
Wiaan, cieszę się, temat napojów orzeźwiających aktualny

Judith, sucho i już końcówka ale chłodny melon sam w sobie jest klasą smaku

Juziu, mój brat nigdy by mi nie pozwolił kupić, choć ja uwielbiam pudle i gdybym mogła wziąć psa, byłby konflikt z bratem i ze sobą samą. A propos "kto mógł wiedzieć", fakt, niektórzy wiedzieli... nie była to większość.

Zuzko, szkoda, że te Bupleurum tak szybko się "zwijają", czeka człowiek i śledzi postępy, a one chwilę pobędą i już po nich? Wszystkie są bardzo dorodne, najlepiej wyglądają sadzone po kilka obok siebie, tworzą ładne kępki. Zachwycam się.

Aguś, Ascot jest u mnie z kolei chyba na równi z Leonardo - na ostatniej pozycji róż "intrygujących", ale owszem, sama w sobie silna i obficie kwitnąca, ładny pąk, trwały, ma wiele zalet i z pewnością jest dobrym wyborem dla miłośników mocniejszych akcentów. Mnie się zaczynają podobać "dziwne" kolory Bodziszek Espresso kwitnie, ma jasnofioletowe, drobne kwiatki, ale nie są one szczególnie ozdobne. Bardziej cenię go za kolor liścia.

Haniu, ta roślina tez mnie zaskakuje budową, bardzo ciekawe skojarzenie! Na łące to pewno bym nawet nie zwróciła uwagi, ale u siebie w ogrodzie to co innego, chodzi się i stale ogląda, podziwia, mruczy Edit: przedogrodowiskowe czasy to jak inna epoka

Olciamanolcia, nazw nigdy nie za dużo

Sylwia, bardzo polubiłam JdO, no bardzo idź za głosem serca Pokus c.d.:

Anulu, witaj Mój ogród jest jeszcze bardzo, bardzo młody, ale będzie mi miło i zapraszam Co do szkółki trawy i byliny . eu moja opinia jest jednoznaczna: nie polecam.
1) rok temu zamówiłam sporo traw, były małe ale w adekwatnej cenie, z wyjątkiem miskantów MLight. Te przyszły po świeżym podziale, 3litrowe donice wypełnione były torfem i nieadekwatną do pojemności doniczki małą bryłką korzenia
2) w tym zamówiłam 15 sporobolusów i miały być w czerwcu, przyszły pod koniec, fatalnie zapakowane, zamiast 2litrowych donic były litrowe, a i te były dwa razy za duże, bryła korzeniowa to maks. P9. Ja już to zamówienie nawet anulowałam, jak się okazało, że będą wysyłać po 20 czerwca i poprosiłam o zwrot pieniędzy, ale nie było żadnej reakcji, dostałam towar jak gdyby nigdy nic. Ponieważ miałam screen i rzuciłam o niezgodności towaru z opisem, pani właścicielka natychmiast zgodziła się zwrócić połowę ceny za trawy i tak też zrobiła. To nie zmienia faktu, że nie szanują klienta i z premedytacją próbują sprzedać towar o zaniżonej wartości po wyższych cenach, może się uda? Nie zasługują na polecenie ich dalej, mimo że wysłali Agatorkowi fajne hakonechloa bardzo fajnie, ale mamy już trzy sytuacje - Twoją i moje dwie - które wyglądają na zamierzone działania. Nieładnie i oficjalnie nie polecam.

Sałatka pokrzywowa 20:32, 30 cze 2022

Do góry

Artemis

Sałatka pokrzywowa 20:26, 30 cze 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Ciężko jej w twarz spojrzeć

Gapię się i gapię hipnotajzing
Uwielbiam tę twoją swobodę, ta morelkowa królowa też mnię zachwyca i kolorki są super
Ogród prawie wymarzony … 20:25, 30 cze 2022

Do góry
U mnie leje
I z przodu

I z tylu

Sałatka pokrzywowa 20:25, 30 cze 2022

Do góry
Pora na spam różany

Grossherzogin Luise - od pewnego czasu lubię wielkokwiatowe. Co prawda kłócą się z moim wyobrażeniem swobodnego, radosnego kwitnienia, ale za to nie wymagają podpierania i dają odrobinę porządku na rabacie.

Sałatka pokrzywowa 20:15, 30 cze 2022

Do góry
MW już przekwita, bardzo jej było do twarzy z tą hostą

przy oczku

A to z przedogródka - przykład działania kompostu miejskiego

Sałatka pokrzywowa 20:05, 30 cze 2022

Do góry
Bo w końcu zapomniałam się pochwalić pamiątką z Grecji, gdzie spędziłam tydzień (zupełnie nietypowo na mnie, nie lubię upałów) - kupiłam sobie roślinkę Dopiero po powrocie wyguglałam - czosnek różowy. Cudo

obok na tarasie - hortensja Polar Star, funkia Cherry Berry

Sałatka pokrzywowa 19:56, 30 cze 2022

Do góry
jeszcze odrobina fioletu

No i bohater miesiąca:

Sałatka pokrzywowa 19:51, 30 cze 2022

Do góry

sprawcy:

... i ich wyczyny
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:51, 30 cze 2022

Do góry
Magia. Paź królowej właśnie się wykluł I przygotowywał do pierwszego lotu

Sałatka pokrzywowa 19:45, 30 cze 2022

Do góry
Coś blado, pora na kolor

Sałatka pokrzywowa 19:41, 30 cze 2022

Do góry
Różności z nowej różanki:

bodziszek Azure Rush jednak różni się od Rozanne - wg. mnie jest łądniejszy, ma miękki, pastelowy odcień, trochę mniej fioletu. Kwitnąć ma tak samo długaśnie

onętki z nasion pozbieranych w Toruniu

orlaya - nareszcie mi się udała! Kaśko, to chyba te nasiona od Ciebie!

Sałatka pokrzywowa 19:37, 30 cze 2022

Do góry
Jeszcze róże - jak dobrze, że nie kwitną wszystkie jednocześnie

Alchymist - no uwielbiam ten kwiat. A wszystko przez Agnieszkę z Mgieł i róż

Goździk brodaty sprzed szklarni - dość mocno ucierpiał od upału, tu - jeszcze niedzielny:

Sałatka pokrzywowa 19:33, 30 cze 2022

Do góry
Mam jeszcze parę zdjęć weekendowych oraz wczorajszych
To mój najnowszy wynalazek - mokra rabata w donicy. Historia jest taka, że trzymałam w kastrze żywokost i kupioną przypadkiem hostę, w celu niezasuszenia. Jednocześnie w zielonej donicy miałam jakieś bagno, bo nie chciało mi się zamawiać nowych roślin do oczka, ze względu na przygodę z pijawkami. Przeniosłam więc żywokost i hostę do donicy, gdzie mają kamyki i stojącą non stop wodę. Wszyscy zadowoleni - żywokost kwitnie jak szalony, hosta za moment też, obie nie więdną ani przez chwilę W mniejszym zielonym środowisko błotne, z irysem żółtym i miętą wodną.

Zuza mnie pytała, czy u mnie piwonia jeszcze kwitnie - kwitnie, trochę zmitrężona poniedziałkowym upałem, ale jeszcze daje kolor.
niedziela:

środa:

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:13, 30 cze 2022

Do góry

Osiedlowy ogródek 18:19, 30 cze 2022

Do góry
Rabata pod modrzewiem...
Miała być bardziej minimalistyczna, nieprzeładowana, a jest chyba zbyt pusta i nie pasuje do reszty buszowiska...
Po prawej stronie między cyprysikami nana wypadła mi mała tuja i jest dziura.
Myślę co tam posadzić...

Może podzielić tą hostę i dać pomiędzy cyprysami?

Ogród długi 18:16, 30 cze 2022

Do góry
Joann napisał(a)

Piekny Tez mam takiego bordowego szczepienca ❤️
Osiedlowy ogródek 18:13, 30 cze 2022

Do góry
Cienista...obwódką bukszpanowa nadaje się do cięcia...

Hakone Strip it rich coraz większe, będę je na jesień rozsuwać
Kusi mnie jeszcze przesadzenie ogromnej hosty ale boję się że zwiędnie i będzie straszyć na nowym miejscu

Klon atropurpureum wieczorem świeci jak żarówa

Grzebiuszka ziemna 18:10, 30 cze 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Zaczynają koncert pomarańczowe liliowce przed oczkiem po prawej poprzetykane dzikimi makami, same przyszły, ale kolorystycznie się zgrały.

patrząc od strony oczka, widzę, że pomarańczowa konewka też się zgrała :

i w zbliżeniu, po prostu świecą:

Bożenko, piękne lilie wodne i maczki Pomarańczowe liliowce cudne, też mam i bardzo lubię.
Niby taka wersja podstawowa, ale piękne i nigdy nie zawodzą.
Osiedlowy ogródek 17:57, 30 cze 2022

Do góry
Rabata pod kompostownikiem dostała nowego cisa, stary zżółknięty po wykopaniu miał bardzo mały system korzeniowy, dlatego tak wegetował...

Nowego podebraliśmy z pod kasztanowca i teraz czymś muszę uzupełnić tę dziurę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies