Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Gdzieś wśród łąk 17:26, 18 sie 2013

Do góry
Rozchodniki zaczynają teraz swój spektakl, mam oprócz Purple Emperor jeszcze Matronę i Brillant:

Pszczólki uwijały się też przy mikołajku, teraz już chyba przekwitł, choć nadal zdobi:

Teraz widzę, że pszczółki uwijają się przy Perowskiej, tu Lacey Blue, mniejsza, bardziej kompaktowa:

Gdzieś wśród łąk 17:19, 18 sie 2013

Do góry
Na końcu zakwita mi lawenda pośrednia, ale słabo, bo ona jednak nie na nasz klimat, przemarza. Za to ma śliczne, pachnące, srebrzyste liście:

Pszczółki uwijają się też przy rozchodnikach okazałych.
Tu purple emperor z lawendą pośrednią
Gdzieś wśród łąk 17:14, 18 sie 2013

Do góry
No i lawenda, ta wprost jest oblegana przez pszczoły, aż z sypialni słuchać było ich brzęczenie. Mam trzy rodzaje najpierw zakwita ta:

Jest dość jasna i bardzo słabo powtarza kwitnienie po cięciu.

Potem zakwita ta:

Ta ma ciemniejsze kwiaty, bardziej srebrzyste liście i powtarza kwitnienie po cięciu.

Może ktoś podpowie jak się nazywają ?
Irga - Cotoneaster 17:13, 18 sie 2013

Do góry
Suchodrzew praktycznie co roku przemarza z irgą tu irga dammera nie jest żle zima musi być bardzo surowa i bezśnieżna żeby coś jej zaszkodziło bardzo ją lubie szczególnie za to że jest zimozielona i łatwo daje się ksztaltować i szybko rośnie (zależnie od odmiany) idealna dla niecierpliwych.
ładnie meandruje między kamieniami

Gdzieś wśród łąk 17:08, 18 sie 2013

Do góry
Obejrzałam dziś program Maja w ogrodzie, gdzie był pokazany "nasz ogród", czyli forumowy ogród cioci https://www.ogrodowisko.pl/watek/3652-ogrod-cioci. Ogród był przedstawiony jako ogród przyjazny pszczołom. I naszła mnie smutna refleksja, że mój ogród chyba nie jest przyjazny pszczołom. Chemię niestety stosuję, choć wywary z czosnku także. Ale jakoś tymi wywarami z czosnku mszyc i skoczków na różach nie mogłam zlikwidować. Kompost robię, stosuję też przekompostowany obornik bydlęcy i kurzy, ale florovit i magiczne siły także. Domków dla owadów nie mam, ale na pocieszenie mam też zaniedbane zakątki w ogrodzie, gdzie leży sobie stare drewno,więc może tam pożyteczne owady mają schronienie. No i mam miododajne rośliny !
Nie wiem, czy krokusy miód dają, ale wiosną były oblegane przez pszczoły, potem pełno pszczół było na kwitnącej irdze major

pszczółki oblegały także karagnę syberyjską pendula:

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:40, 18 sie 2013

Do góry
Ewuniu, wyprosiłam dziś kolanka i psa i do lasu hopsasa!
No nie, tak nie skakałam, ale 3 godziny oddychałam sosnowym zapachem.
A co w lesie? Mech i zeszłoroczne liście, a wśród nich oczywiście grzybki!
Nie, kosza ze sobą nie miałam. To miał być tylko spacer. Przy drodze kilka złotych podgrzybków, gołąbek zielony i garść kurek. Akurat tyle by na talerz zupy starczyło.
Kolano jedno w porządku, ale drugie ...mus dalej smarować.

Miłego dnia!

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 15:01, 18 sie 2013

Do góry
nudziło mi się więc, posadziłam jałowce
zostawić czy znaleźć im inne miejsce?

mają około 130cm a przy tym wysokim tarasie wyglądają na malusie

Liliowo i kolorowo:) 14:56, 18 sie 2013

Do góry
Czas na hortensje
Borówcowy raj 14:56, 18 sie 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Żurawki:

Ten grujecznik to chyba najładniejsze drzewo, jakie posadziłam, a w tle świerk wężowy (po przycięciu tych wysokich drzew urósł dwa razy taki w słońcu):

Borbetko pięknie i chciałam zapytać w jakiej odległości od obwódki bukszpanowej sadziłas lawende? posadziłam u siebie wprzedogródku i cos mi sie wydaje, ze za blisko. rabaty cudne..
Liliowo i kolorowo:) 14:50, 18 sie 2013

Do góry
Jest taka piękna pogoda, że kazdą chwile wolną spedzam teraz w ogrodzie by nacieszyc się latem i tym cudnym słoneczkiem
Ogród... reni 14:50, 18 sie 2013

Do góry
Dalie

Werbena

Moja działka. 14:46, 18 sie 2013

Do góry
Czy ten pomidorek to bycze serce ?

Rodgersja 14:45, 18 sie 2013

Do góry
Rozmawiałem już z Marzenką o tym, że nasze rodgersje są przypalone. Jak myślicie czy to od upałów czy od słońca?
Moja wygląda tak

Jak jest u Was?
Starorzecze na górce 14:34, 18 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)

gosiak, dziękuję

Proszę, dasz zdjęcie bluszcza swego, bardzo proszę

Zdjęcie robione w pełnym słońcu, które tu świeci od godz.11 do wieczora.
I na dowód- efekty drugiego już cięcia w tym roku.
Ogród z platanem. 14:31, 18 sie 2013

Do góry
Platan ruszył z kopyta. Dostał ładne przyrosty. Opłacało się podlewać florovitem. Chyba mogę założyć, że w przyszłym roku ładnie zacznie przyrastać już od wiosny
Ogród w budowie - nieustającej 13:40, 18 sie 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Zapraszam do wątku bukietowo-wiankowego, pokazujcie swoje dzisiejsze, proszę.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3645-bukiety-i-wianki-na-swieto-matki-boskiej-zielnej

Mój tegoroczny ziołowo - różany, w całości do zjedzenia.

piękny koszyczek ... masz zdolności florystko
Ogród... reni 13:37, 18 sie 2013

Do góry

Ogród... reni 13:24, 18 sie 2013

Do góry
Niedzielny spacerek po ogrodzie i... takie tam

w oczku ruch

Kolorowy ogród na piasku 13:11, 18 sie 2013

Do góry
Na 200 różyczki z lata
Ogród w budowie - nieustającej 12:46, 18 sie 2013

Do góry
mleczajka napisał(a)
Cudowny angielski ogród. Lubię tu wracać. I lubię Twój żywopłot z róży pomarszczonej. Ile ma lat? Jesteś z niego zadowolona? Masz może zdjęcia, jak prezentuje się zimą? I jeszcze podpytam, jak gęsto posadzone są te róże i czy w jednym czy dwóch rzędach. Będę wdzięczna za porady, gdyż zastanawiam się nad zrobieniem u siebie takiego żywopłotu z róży pomarszczonej.

Pozdrawiam
Sylwia

Sylwio, żywopłot z róży pomarszczonej ma ok. dziesięć lat i jestem z niego bardzo zadowolona, bo wcześnie na wiosnę się zieleni, zakwita już od drugiej połowy maja masą kwiatów, w dodatku pachnących, potem są jednocześnie i owoce i kwiaty, z których mamy pożytek i my i później ptaki.
Sadziłam po jednej sadzonce w odległościach co 60-70 cm, w jednym rzędzie.
Róża rugosa rośnie na własnym korzeniach i rozrasta się rozłogami, więc szybko uzyskuje się efekt. Ale trzeba uważać i nie sadzić za blisko innych roślin, bo różę trudno opanować. U mnie rośnie w odległości metra od okrągłej rabaty dla której jest tłem, a rabata oddzielona jest kostką na fundamencie.
Zimą żywopłot oczywiście traci liście, ale dość długo utrzymują się czerwone duże owoce, chyba że zjedzą je ptaki. Nie ma mowy żeby formować go "pod linijkę", może być tylko żywopłotem swobodnym, nieformalnym.
Wygrzebałam Ci takie zdjęcia z kwietnia, czerwca, listopada i zimy, widać żywopłot, a przy okazji można się dzisiaj schłodzić:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies