Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Gabriela 11:58, 18 sie 2013

Za każdym zaglądnięciem tutaj spodziewam się fantastycznych, inspirujących zestawień i roślin i przyznaję że nigdy mnie nie zawiodłaś pod tym względem.
Takie jastrunie - złocienie jak Twoje, wcale nie są zwykłymi odmianami. Zwykłe pojedyncze o niewielkich stokrotkowatych w pokroju kwiatach to mam ja, były od wieków w babcinym ogrodzie i przywędrowały ze mną tu gdzie jestem.
Takiej odmiany jak Twoja - o dużych postrzępionych lekko kwiatach nie mogę upolować, sprzedają takie cięte kwiaty latem panie na targach, ale na sprzedaż sadzonki zgodzić się nie chcą.
Dzielżany mają piękny kolor, mam na nie ochotę, ale powoli, powoli, jak się pozbędę masy kosmosów z mojej tzw. ognistej rabaty.
No i kocimiętka, też mi się marzyły takie wyższe odmiany i zakupiłam po drodze na wakacjach, ale tylko trzy większe doniczki, bo były jeszcze inne rośliny do kupienia i z trudem upchać można to było.
Jedna z nich to odmiana kocimiętki Fassena - Six Hill Giants, a druga taka jak Twoja nepeta nervosa w odmianie Blue Dragon. Ciekawa jestem czy i jak się rozsiewa, bo też chcę obwódkę.
Dlatego cenna jest dla mnie Twoja relacja, że nie pokłada się mocno.
Co do czerwonych rozchodników, mam tylko dwie odmiany, ale nie znam nazw i faktycznie - jedną z nich trzeba prosić żeby rosła, rozrasta się w tempie plus jedna gałązka na rok, a drugą dostałam od znajomej już w postaci sporej kępy i wygląda całkiem ładnie, ale jej liście nie są tak ciemne jak tamtej. Wygląda więc, że im ciemniejszy rozchodnik, tym wolniej rośnie i taka prawidłowość nam się potwierdza.
Pozdrawiam mocno.
Ola54 12:00, 18 sie 2013

vivo, skorzystałam z zaproszenia, przysiadłam na ławeczce i napawam się widokami
Teasing Georgia- kilka razy miałam na swojej liście i zawsze wykreślałam.Szkoda
Urszulla 13:11, 18 sie 2013

Na 200 różyczki z lata
Dzidka 20:41, 18 sie 2013

Vivo, proszę zerknij pod ten link proszę. Wstawiłam tam zdjęcie omawianego rozchodnika.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/779-to-wlasnie-tu?page=202

viva napisał(a)
Dzidko ale mnie zaskoczyłaś! Po pierwsze jak Ty na tym zdjęciu rozpoznałaś, że tam są złocienie, a po drugie jak to możliwe, że z nimi masz kłopot.
Może Twoje są jakieś odmianowe i bardzo delikatne.

Złocienie w zbliżeniach. Ten postrzępiony rośnie wysoki i pokłada się, gładki niższy i rośnie jak drut

O, takie miałam. Cieszyłam się jak je wysadzałam. W przyszłym roku nie było po nich śladu.

Mala_Mi 21:33, 24 sie 2013

Ja mam ten sam problem ze złocieniami jak Dzidka Jedne zdychał 3 lata i dopiero w tym roku....rośnie i kwitnie całe lato... Aż sie dziwę jakim cudem go nie wyrzuciłam.... lub przekopałam.... Uratowało go to, że od 2 lat zabieram sie za przebudowę rabaty i nic na niej kompletnie nie robię ... w zasadzie to i nie pielę
ewsyg 12:53, 26 sie 2013

viva napisał(a)

Ta odmiana to Helena Red z jabłuszkami, które już niedługo będą w ich kolorze

[img size=360x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/43/439397/original.JPG[/img]-

Bardzo ładne zestawienie
viva 21:07, 29 sie 2013

Anabell napisał(a)
Vivo - zdecydowanie wolę horti Moonlight i Phantom od Limki są ciut wcześniejsze, a wielkość kwiatów dużo większe. Nie mierzyłam centymetrem ale mają kwiatostany ponad 40 cm wysokości. bardzo grube łodygi. wszystkie były wiosną jednakowo przycięte. Nawożenie to samo. Pierwszą kupiłam w wysyłkowej z Karpacza, drugą kupiłam na targu od osoby co bierze ze szkółek.
Myślę czy Phantom nie jest pomyłką z Moonlight to takie same . a na zdjęciach w katalogach Phantom wygląda mi na niższy kwiatostan.
Oglądałam kiedyś filmik szkółkarza i mówił że najładniejszy kwiat to Ptantom, U nas Danusia poleca Limenliht. Ja lubię okazy wielkie. Wszystkie stoją same jak ładna pogoda, były deszcze gwałtowne to niestety wygięły się od ciężaru wody. Otrzepałam i przywiązałam dały radę.

Ściągnęłam Cie myślami, mam wejść przypomnieć sobie Twoje zestawienia kwiatowe. Już dziś późno.

Haniu, dziękuje za wyczerpującą odpowiedź w sprawie horti. Mam dużo limek i Phantom i te znam, poszukam jeszcze Moonlight, bo brzmi zachęcająco. Żeby tylko trafić na sadzonki bez pomyłki.

Zapomniałam Ci napisać, że masz zapewnione u mnie nasionka ożanki jeśli jesteś zainteresowana
viva 21:08, 29 sie 2013

monteverde napisał(a)
Piękna Teasing Georgia mówisz Viva w 3 roku, ale warto czekać a ode mnie na 200 stronkę też różyczki Chandos Beauty

Aniu, dziękuję za Chantos, kusząca ale trzymam się twardo
viva 21:30, 29 sie 2013

asc napisał(a)
Teasing Georgia - jest piękna..... kocham oglądać róże.. ale u innych, nie u siebie... za pracowite są i za kolczaste Kapryśne ja królowe i wymagają zabiegów jak królowe.

Viva odnośnie wpisu u mnie .. kwiatki kocham, a chcę tylko na froncie uporządkować trochę, by zawsze było schludnie Za to zrobiłam nowa rabatę kwiatową... i powiększę te co są... będzie nowa rabata z liniowcami Tylko sama wiesz jak jest z bylinami, maja dobre i złe okresy..... zwłaszcza jak się często gęsto zostawia je samym sobie ..

A co do hortensji uważam tak samo jak Anabell Nic nie ujmując limce, ale wolę Phantom

Ja kupowałam tę kocimiętkę co piszesz.. że jest fajna... ale dostałam tę zwykłą Masz jakeis sprawdzone źródło?

Aniu, mój wpis nie był żadnym przytykiem ale raczej podzieliłam się z Tobą moimi przemyśleniami i okazuje się, że obie tak samo myślimy. Ja też na rabatach przed domem bardzo ograniczyłam byliny na rzecz zimozielonych. Właśnie z tego powodu, że łatwiej o porządek.
Kwiatki bardzo lubię ale dochodzę do wniosku, że równie dobrze mogłabym mieć ogród z samej zieleni

Phantoma mam jednego i kwiatki ma jakieś takie rozstrzelone, może jest oszukany? Limki są duużo ładniejsze.

Aniu, kocimiętkę żyłkowana kupowałam w dwóch źródłach, tam gdzie były ładniejsze sadzonki już nie sprzedają, a drugie źródło to szkółka Magda. Ja kupowałam tam bardzo wczesną wiosną i sadzonki były bardzo małe (nie oszukane), może teraz już urosły.

viva 21:32, 29 sie 2013

monteverde napisał(a)

To musisz wybrać się na jakieś lokalne targi, gdzie oni jeżdżą, ja np. spotykałam ich w Starym Polu, Dąbrowskich też

Aniu, na targi wszędzie mi daleko, łatwiej zrezygnować z zakupów