Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:43, 19 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dekoracje znakomicie wpisują się w kobaltowe drzwi. Świetny kolor.

Danusiu ten kolor inaczej na zdjęciach wychodzi niż w realu. Ilekroć widzę swoje drzwi to się ciesze,że 12 lat temu uparłam się na kolorowe pomimo zdziwienia wykonawców i mówienia, że tak się nie robi W tym kolorze mam też bramę wjazdową - tu wykonawca nie protestował, bo nawet powiedział, że różową robił
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:00, 19 sty 2020

Do góry
Dzisiaj sytuacja wygląda znacznie lepiej, bo ziemia rozwieziona już za szklarnią. Brakuje ziemi, konieczny będzie dowóz kilku wywrotek.

Podlałam dzisiaj rośliny zimujące w szklarni. Było tam bardzo ciepło, aż się lufcik otworzył.
Ogród przy potoku 20:58, 19 sty 2020

Do góry

s - stożek
k- kula plus te zielone nieopisane
czerwone kreski - Carex buchannanii
czarna kreska Ophipogon 'Nigrescens'
zielona kreska Carex Evergold
niebieskie kropki M. Morning Light
różowe kropki H. Vanille Fraise

Prawa strona tylko początek ruszyłam. Reszta nie wiem co jest.

PO prawej stronie moim zdaniem powinnaś posadzić także takie samo drzewo.
Cis - Taxus 20:54, 19 sty 2020

Do góry
Masz mieszankę przeróżnych cisów, tzw. "zbieranina" a na pewno jest wśród nich jakiś Aureomarginata i Semperaurea. Może Fastigiata, a nawet widzę siewkę Taxus baccata. Ich wygląd będzie się różnił i nie uzyskasz jednolitego żywopłotu.
Cis - Taxus 20:51, 19 sty 2020

Do góry
zanus4 napisał(a)
Witajcie
Jak większość z Was zaczęłam od nieśmiałego podglądania na tym jakże inspirującym forum. W końcu zdecydowałam się na założenie własnego wątku.
Kupiliśmy działkę ok. pół hektara, kiedyś na działce było pole uprawne, ziemia klasy trzeciej i czwartej. Pod spodem było jednak dużo gliny, dlatego nawieźliśmy mnóstwo czarnoziemu. Ogrodziliśmy i postanowiliśmy obsadzić drzewkami aby uciec od spojrzeń sąsiadów mąż uparł się na tuje Szmaragdy jednak udało mi się zasadzić również cis pośredni 'Hicksii'. No i pojawiły się pierwsze pytania:
Czy w ogóle to jest hicksii? Ogrodnik który nam sprzedał oraz posadził twierdzi że tak, ja mam wątpliwości
Proszę powiedzcie czy Waszym zdaniem to jest cis hicksii na którym mi zależało
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:35, 19 sty 2020

Do góry
Po prostu kropki zamiast leżących wiechci
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:35, 19 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

s - stożek

Nie rysuj traw i stożka na leżąco ,rysuj jako rzut z góry. Te drzewa źle narysowałam, ale niech już tak zostanie.

Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź.
No niestety nie umiem tak rysować.

Prawa strona to wrzosowisko pod sosną, trawy co tam były narysowane to rozplenice Hamlen, a to czerwone to klon palmowy bordowy.

Chciałabym zachować prawą stronę bez zmian, na razie mi się podoba, zwłaszcza rozplenice.

Zapraszam cię do zerknięcia do mojego wątku i jeśli chciałabyś coś doradzić to będę wdzięczna. Ogród przy potoku

Tej wiosny chciałabym ogarnąć front ogrodu, właśnie tę rabatkę i tę po lewej stronie, wzdłuż wjazdu.
Na moim wątku możesz zerknąć na plan ogrodu.

Rabatę wzdłuż podjazdu chcę podzielić na pół, w dolnej części warzywnik w skrzyniach i krzewy owocowe, a w górnej części żywopłot ze Smaragdów i 3 drzewa, ale nie mogę się zdecydować , czy brzozy doorenbos, ambrowce czy grujeczniki?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:03, 19 sty 2020

Do góry

s - stożek

Nie rysuj traw i stożka na leżąco ,rysuj jako rzut z góry. Te drzewa źle narysowałam, ale niech już tak zostanie.
Ogród Małej Mi 2017 23:48, 18 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak po prawdzie, to w tym roku szklarni nie trzeba ogrzewać, a ogrzewam malutko, bo się boję wystąpienia skoku temp. w dół. No i licznik leci

Będzie susza, ale to już wiadomo

Miałam dziś podlać pelargonie w szklarni bo zostawiłam skrzynki a one żyją.

Wrzośce kwitną na całego.. jak w marcu.
Ogród zacząć czas. 19:44, 18 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chodziłam dzisiaj i patrzyłam, też miałam chęć na wycinanie bylin i traw, ale tyle tego jest, że przeraziłam się. A dobra pora, bo tez tulipany późno sadzone, nic nie widać, więc bym nic nie podeptała.

Danusiu,
strasznie mi miło, że i do mnie zajrzałaś Zapraszam częściej! Mam nadzieję, że będzie się dziać
U nas podobnie jak u Ciebie- mroźno i szron, ale i taki ogród bardzo lubię! Widziałam, że krokusy zaczynają startować, niech się zanadto nie spieszą...
Ogród bez reguł 19:17, 18 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie tnij, wyskub suche.

Dzięki Danusiu, tak właśnie zamierzałam zrobić. Inaczej się nie da przy tak zaawansowanej zieleni
Ogród bez reguł 19:14, 18 sty 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Adagio to zupełnie nie wiem jak przyciąć, bo z wyjątkiem wiech reszta jest zielona.

Nie tnij, wyskub suche.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:39, 18 sty 2020

Do góry
Moim zdaniem złe zalecenia odnośnie przykrycia ziemią. 3-5 cm przykryje całkowicie zielone źdźbła i trawa zgnije. Tak posyp i przegrab żeby było widać zielone.

Co 3 tygodnie może być przesadą, to dla wprawionych osób opiekujących się jako ogrodnicy, gdy klient wymaga cudnej zielonej murawy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:33, 18 sty 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Aż mnie w żołądku ścisnęło piękny widok struktury gruzełkowatej ..nic tylko sadzić..sadzić

A poza tym ogród zachwyca ,piękny o każdej porze roku

..mam poważny zamiar w tym roku Danusiu Cię odwiedzić ..tylko zastanawiam się kiedy najlepiej przyjechać hmmm a tak naprawdę to idealnie byłoby przyjeżdżać co miesiąc

Idealnie co dwa tygodnie ciągle się zmienia. Ale co miesiąc tez będzie dobrze. Chociaż raz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:32, 18 sty 2020

Do góry
Sebek napisał(a)
Danusiu czegoś po zimowym cięciu nie wyrzucasz na kompost? Czy palisz te suche wiechcie?

Suchych wiechci mam strasznie dużo. Nie wiem co Witek zrobi, będzie ciął w sieczkarni na kawałki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:52, 18 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ziemia pod ogród różany przygotowana. Zobaczcie jaka struktura gleby

Aż mnie w żołądku ścisnęło piękny widok struktury gruzełkowatej ..nic tylko sadzić..sadzić

A poza tym ogród zachwyca ,piękny o każdej porze roku

..mam poważny zamiar w tym roku Danusiu Cię odwiedzić ..tylko zastanawiam się kiedy najlepiej przyjechać hmmm a tak naprawdę to idealnie byłoby przyjeżdżać co miesiąc
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:08, 17 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kocham ten ogród i pracę w nim.Daje mi radość, szczęście, miejsce gdzie mogę sadzić i sadzić...bez końca - choć koniec dzisiaj zobaczyłam

Najazdu wielkiego nie przewiduję, ale z Ogrodowiskiem też nie przewidywałam a jest. Te miliony odsłon skądś się biorą

Żebym tylko zbyt stara nie była

Jeszcze Cie ten ogrod zaskoczy.... I jego sila. Cudnie pokazalas lizniety ogrod mrozem, cudnie
Bawarka 22:48, 17 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też tak pokazywałam opatulanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/549-jak-pomyslowo-ocieplic-rosliny-na-zime

Dana, bardzo fajnie to pokazalas, dobry artykul i zdjecia
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:42, 17 sty 2020

Do góry
Kocham ten ogród i pracę w nim.Daje mi radość, szczęście, miejsce gdzie mogę sadzić i sadzić...bez końca - choć koniec dzisiaj zobaczyłam

Najazdu wielkiego nie przewiduję, ale z Ogrodowiskiem też nie przewidywałam a jest. Te miliony odsłon skądś się biorą

Żebym tylko zbyt stara nie była
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies