Danusiu ten kolor inaczej na zdjęciach wychodzi niż w realu. Ilekroć widzę swoje drzwi to się ciesze,że 12 lat temu uparłam się na kolorowe pomimo zdziwienia wykonawców i mówienia, że tak się nie robi W tym kolorze mam też bramę wjazdową - tu wykonawca nie protestował, bo nawet powiedział, że różową robił
Masz mieszankę przeróżnych cisów, tzw. "zbieranina" a na pewno jest wśród nich jakiś Aureomarginata i Semperaurea. Może Fastigiata, a nawet widzę siewkę Taxus baccata. Ich wygląd będzie się różnił i nie uzyskasz jednolitego żywopłotu.
Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź.
No niestety nie umiem tak rysować.
Prawa strona to wrzosowisko pod sosną, trawy co tam były narysowane to rozplenice Hamlen, a to czerwone to klon palmowy bordowy.
Chciałabym zachować prawą stronę bez zmian, na razie mi się podoba, zwłaszcza rozplenice.
Zapraszam cię do zerknięcia do mojego wątku i jeśli chciałabyś coś doradzić to będę wdzięczna. Ogród przy potoku
Tej wiosny chciałabym ogarnąć front ogrodu, właśnie tę rabatkę i tę po lewej stronie, wzdłuż wjazdu.
Na moim wątku możesz zerknąć na plan ogrodu.
Rabatę wzdłuż podjazdu chcę podzielić na pół, w dolnej części warzywnik w skrzyniach i krzewy owocowe, a w górnej części żywopłot ze Smaragdów i 3 drzewa, ale nie mogę się zdecydować , czy brzozy doorenbos, ambrowce czy grujeczniki?
s - stożek
k- kula plus te zielone nieopisane
czerwone kreski - Carex buchannanii
czarna kreska Ophipogon 'Nigrescens'
zielona kreska Carex Evergold
niebieskie kropki M. Morning Light
różowe kropki H. Vanille Fraise
Prawa strona tylko początek ruszyłam. Reszta nie wiem co jest.
Nie rysuj traw i stożka na leżąco ,rysuj jako rzut z góry. Te drzewa źle narysowałam, ale niech już tak zostanie.
Danusiu,
strasznie mi miło, że i do mnie zajrzałaś Zapraszam częściej! Mam nadzieję, że będzie się dziać
U nas podobnie jak u Ciebie- mroźno i szron, ale i taki ogród bardzo lubię! Widziałam, że krokusy zaczynają startować, niech się zanadto nie spieszą...
Moim zdaniem złe zalecenia odnośnie przykrycia ziemią. 3-5 cm przykryje całkowicie zielone źdźbła i trawa zgnije. Tak posyp i przegrab żeby było widać zielone.
Co 3 tygodnie może być przesadą, to dla wprawionych osób opiekujących się jako ogrodnicy, gdy klient wymaga cudnej zielonej murawy.
Aż mnie w żołądku ścisnęło piękny widok struktury gruzełkowatej ..nic tylko sadzić..sadzić
A poza tym ogród zachwyca ,piękny o każdej porze roku
..mam poważny zamiar w tym roku Danusiu Cię odwiedzić ..tylko zastanawiam się kiedy najlepiej przyjechać hmmm a tak naprawdę to idealnie byłoby przyjeżdżać co miesiąc