Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Starorzecze na górce 01:00, 18 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
viva, koncepcja się nie zmieniła, bo brzoza za mną "chodzi". Zdjęcie z momentu zakładania trawnika chyba bedzie najlepsze, choć trochę prześwietlone.
Zielona strzałka oznacza lokalizację brzozy, zaś rózowy trójkąt, to róża pnąca na przęśle przy furtce. Przęsło jest pod katem, zatem ma ekspozycję południowo-zachodnią i róża nie rosłaby w jednej linii z brzozą, a byłaby wysunięta bardziej na południe. U podnóży rośnie już niebiesko-zielony jałowiec, którego środek jest zlokalizowany bliżej brzozy. Od róży róśłby ok. 1- 1,2 m. Trochę blisko, ale trochę przytnę gałęzie i postaram się dla róży wygospodarować trochę przestrzeni życiowej, oczywiście również pod ziemią (myślę o zabezpieczeniu rabatki z róża wkopaną w poprzek włókniną czy inną zaporą, aby powstrzymać korzenia jałowca przed przerastaniem korzeni róży). Moje największe obawy jednak budzi fakt, że miejsce to nie jest niczym otulone, a więc wietrzne.

Agato, bardzo kłopotliwe to towarzystwo dla róży. Minie niewiele czasu a róża znajdzie się pod okapem brzozy. Może brzoza nie musi być w tym miejscu. Jałowiec też jest trochę blisko ale możesz próbować z tą zaporą w ziemi albo zastanowić się czy nie można go przesadzić, wydaje się, że nie jest jeszcze zbyt duży. Obie te rośliny są bardzo wysysające wodę z ziemi.
Róża musi być też oddalona od przejścia około jeden metr, jak się rozrośnie będzie utrudnieniem.
Jeśli chodzi o przeciągi, jest to kłopot ale można kupić słomiankę i na zimę okrywać, przynajmniej w pierwszych latach.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:55, 18 sie 2013

Do góry
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:52, 18 sie 2013

Do góry
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:50, 18 sie 2013

Do góry

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:47, 18 sie 2013

Do góry

Kwiatowy ogródek Monteverde 00:43, 18 sie 2013

Do góry
nebel napisał(a)
Aniu, na razie tylko tyle...

ewa

Ewa dzięki za pięknego rozchodnika, zawsze to coś
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:42, 18 sie 2013

Do góry

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:38, 18 sie 2013

Do góry
Kilka fotek z Ogrodu Botanicznego

Wystawa ogrodnicza w Prenzlau 13 kwietnia-06 października 2013 00:35, 18 sie 2013

Do góry

Zakątek "Różane upojenie"

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 00:32, 18 sie 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)

Te kwiatuszki kwitną od wiosny-nieprzerwanie-jest to bylina ale nie wiem jak się nazywa.

a to nie jest Dzwonek Poszarskiego?
Żywopłotki cisowe. 00:26, 18 sie 2013

Do góry
Anabell napisał(a)
Trawnik po przejściach z chwastnicą .
Z przodu wejście ułożone płyty betonowe cięte na kwadraty. będą koszone razem z trawnikiem.
Potrzebuję rady jak obsadzić rabaty z głową, ja nie mam pomysłu.

Dalie na tle bukszpanów, strzygłam przed upałami i teraz cierpią, staram się dbać o nie, od tej strony muszą odrosnąć były zastawione rozebraną halą.

To limki zakupione wiosną.

Phantom i w głębi Moonlight one są niesamowicie wielkie. Jestem zachwycona nimi. Rano wstaje lecę podlewać, w południe jeszcze pod nogi wleję wody i wieczorem zdrowo dołożę.

Planuje posadzić po przeciwnej stronie z przodu jeszcze, mam swoje zrobione 3 limki, a wolałabym Moonlight , jak zrobię sadzonki to przesadzę, na razie pójdą limki.

Haniu, piękne te widoki u Ciebie, kratka super wygląda
Chciałam Cię zapytać o hortensję Moonlight, jak ją możesz porównać z Limką, czy wielkością jest podobna, jaką ma siłę wzrostu. Na zdjęciu widać jej duże, białe kwiaty, czy one są większe niż u Limki czy może wcześniej rozkwitają. Gdzie ją kupowałaś; wysyłkowo czy stacjonarnie?
Kwiatki i rabatki u Elizy 00:26, 18 sie 2013

Do góry

Też mam chrapkę na misia, ale to już plany przyszłoroczne
Róże w naszych ogrodach 00:21, 18 sie 2013

Do góry
Moje piękności też całe lato zdobią mój ogród
Wystawa ogrodnicza w Prenzlau 13 kwietnia-06 października 2013 00:20, 18 sie 2013

Do góry

Dalie - Dahlia 00:19, 18 sie 2013

Do góry

Dalia Pole Position
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:10, 18 sie 2013

Do góry
Gabrysia - rozrosło się bardzo szybko sama jestem zaskoczona, że tak szybko, przecież to dopiero 3. lato naszego ogródka za życzenia nie dziękuję, niech się spełnią szybciutko Pozdrawiam

Kondzio - dzięki, że czuwasz pozdrawiam

Beta - busz i misz - masz do uporządkowania Pozdrawiam

Martek - staram się, ale wiesz, że czasem trudno może zimą będzie więcej czasu ) Pozdrawiam!
Wystawa ogrodnicza w Prenzlau 13 kwietnia-06 października 2013 00:08, 18 sie 2013

Do góry
Zakątek z kwitnącymi storczykami i dzbanecznikami

Zakątek ziołowy, przy jednej z restauracji (niesamowicie pachnący)

Kolorowy ogród na piasku 00:04, 18 sie 2013

Do góry
viva napisał(a)

Ta odmiana to Helena Red z jabłuszkami, które już niedługo będą w ich kolorze

Vivo, Ty jesteś czarodziejką od zestawiania roślin. To powyższe to mistrzostwo, tak jak ten dzięgiel z limkami. NIESAMOWITE!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:03, 18 sie 2013

Do góry
Jestem i na spokojnie mogę odpowiedzieć

Dzidka - bardzo dziękuję, jest mi bardzo miło, że rabata się podoba ciągle nad nią pracuję, a wiosną nastąpią kolejne zmiany będę porządkować również tą drugą rabatę mam nadzieję,że wymurowane ogrodzenie wyjdzie fajnie tj. zgodnie z moimi oczekiwaniami Pozdrawiam

Gabriela - ano tak trochę od końca, ale tak wyszło ) jakbym to odkładała, to zbyt wiele by mnie ominęło np. Ogrodowisko
Hortensja Vasterival - po trzecim przesadzeniu nareszcie doczekałam się jej ładnego wzrostu i kwitnienia kupowałam ją jako malusieńką sadzonkę )
Długo się broniłam przed różami że nie czas, że sobie z nimi nie dam rady itd. i cóż - wpadłam na austinki na targach ogrodniczych i nie było wyjścia wybrałam te, które najbardziej mi się podobały, z tych które były dostępne ))) ale mam kontakt do hodowcy austinek z mojego regionu i w każdej chwili mogę mieć dostawę ale póki co, to te mi wystarczą, ale kiedyś będzie więcej ))
bardzo bym chciała spróbować prowadzić je w taki sposób jak pokazała Danusia w relacji z CHFS 2012 (The Laurent-Perrier Bicentenary Garden), ale w tej kwestii potrzebny będzie instruktaż bo nie wiem jak się do tego zabrać :

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:01, 18 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Marzenko, chyba dobrze rozpoznaję, że te bordowe berberysy to zastępstwo za irysy wypełniające dzikość nad moim stawem? Dziękuję
Żadne zachwyty nie wyrażą piękna Twojego ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies