Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 11:50, 28 paź 2013

Ogród już łysy i mało interesujący się zrobił, ale przy tarasie zakwitły wielkimi kwiatami Abraham Darby i Graham Thomas, jest też ostatnia Eden Rose, dopiero dzisiaj miałam czas na zdjęcia.

Gabriela 12:04, 28 paź 2013

Po różach, bardziej prozaicznie:
Całkiem nienajgorsze tegoroczne plony marchewki i marne wyjątkowo selery.

Ciągle jemy winogrona, są aż za słodkie.

Buro i ponuro, tylko trawa zielona cudownie i liście z wierzby, reszta już prawie całkiem opadła.

Zmian u mnie niewiele, dosadziłam dwie jabłonie - nową papierówkę w miejsce dużej, która niestety uschła i jeszcze jedną jabłoń - kosztelę. Wokół młodych jabłonek małżonek porobił mi kancikowe kółeczka w które wsadziłam zioła: kocimiętkę, hyzop, różne szałwie, ale i werbenę rigida. No ale to było jeszcze w sierpniu. A pod jabłonką całkiem już sporą w odmianie "Royality", z bordowymi liśćmi posadziłam różę pnącą "Paul's Himalayan Musk", którą dostałam w prezencie od przemiłej Magdy z Chrzanowa.
Pozostaje jeszcze skosić trawę z liśmi, jeść marchewkę, winogrona i czekać na wiosnę.

mira 14:39, 28 paź 2013

po pierwsze
"Pozostaje jeszcze skosić trawę z liśćmi, jeść marchewkę, winogrona i czekać na wiosnę. " - nie wierzę a plany, a książki a obczytywanie się ?

po drugie
dobra wiadomość, że tan jaśmin łatwo się sadzonkuje jakby co to ustawiam się w kolejkę

po trzecie
wczoraj grzebałam na rabatkach i wkoło mojego ciemiernika i odkryłam pełno siewek jak sądzę niezapominajek i z przerażeniem pomyślałam ,że może ja Ci dałam zamiast tych ciemierników niezapominajki ?
mam nadzieję że nie ufff

po czwarte - róże cudownej urody a najbardziej mnie dziwi kondycja kwitnienia na ten czas - moje choć mają sporo pączków to nie wzruszyły się na ten upalny październik - chyba 1-go wymarzły i tak tkwią niestety,
te ceramiczne cudności są niezwykłe i doniczki uwielbiam ponad wszystko

pozdrawiam
Gabriela 19:49, 28 paź 2013

Mira, oczywiście że czytanie, planowanie i marzenia będą i to przez całą zimę, u mnie do 2 marca.

Jaśmin mam nadzieję będzie, Irence się udało, więc i nam powinno.

Na pewno dałaś mi ciemierniki, są już wsadzone, ich liście są niepodobne do niczego innego.

Róże duże kwitną blisko domu, więc miały cieplej. Chociaż i w nowym szpalerze też dużo róż zakwitło, zwłaszcza biała Nevada na koniec obsypała się kwieciem. I Frau K. Druschki i Reine Victoria i jeszcze Ferdinand Pichard. No ale dzisiaj już właściwie było po nich i nie będzie już w tym roku zdjęć.
barbara_kraj... 20:03, 28 paź 2013

Jak widzę TAKIE róże, to mnie w dołku ściska - wiesz dlaczego

Selery muszą mieć bardzo zasobną glebę, dobrze rosną przy pomidorach. Nie mogą być zbyt głęboko posadzone. W okresie lipca, sierpnia potrzebują dużo wody.

Z wycieczki po Włoszech relację i fotki obejrzałam
Poziomka 20:13, 28 paź 2013

Gabriela napisał(a)

Wyobraźcie sobie takie coś na ścianie z cegły wśród pnączy:

A najlepiej w pewnym ogródku warzywnym na ścianie z cegły porośniętej milimem
Pozdrawiam Jasia .
Bogdzia 20:39, 28 paź 2013

Piękne masz te róże ,nie wyglądaja na późno-jesienne a własciwie na zimowe bo to juz kalendarzowa zima. Zbiory ogrodowe też sie udały a tej altany to ja nie widziałam , nie wiem jak to mozliwe ale nie widziałam a jest na co popatrzec bo piękna.Dużo pozdrowień zostawiam.
Gabriela 20:45, 28 paź 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Selery muszą mieć bardzo zasobną glebę, dobrze rosną przy pomidorach. Nie mogą być zbyt głęboko posadzone. W okresie lipca, sierpnia potrzebują dużo wody.

Wiem dlaczego, ale też wiem że odrosły, tak jak prorokowałam. Będziesz się nimi cieszyć za rok, zobaczysz.
Selery miały ziemię żyzną, bo skrzyniową, ale moja mama która zajmowała się obskubywaniem liści, żeby rosły duże, zaniedbała tego, bo myślała że to pietruszka naciowa obok której rosły i do której faktycznie były bardzo podobne w młodości.
Gabriela 20:45, 28 paź 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Wiem dlaczego, ale też wiem że odrosły, tak jak prorokowałam. Będziesz się nimi cieszyć za rok, zobaczysz.
Selery miały ziemię żyzną, bo skrzyniową, ale moja mama która zajmowała się obskubywaniem liści, żeby rosły duże, zaniedbała tego, bo myślała że to pietruszka naciowa obok której rosły i do której faktycznie były bardzo podobne w młodości.
Gabriela 20:46, 28 paź 2013

Jasiu, wyglądałoby cudownie, ale raczej krócej niż dłużej z opisanych wyżej względów. Trzeba by poszukać takiego kamiennego "zlewozmywaka", ale one są trzy razy droższe, jak nie więcej.