Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

an_tre 17:55, 28 paź 2013

Aniu rabata fajna ale Jarząbek chyba niezbyt zadowolony
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Tess 18:19, 28 paź 2013

Anka, podczytywałam, podglądałam, a teraz, skoro prosisz - podsumowanie
Bez łubu-dubu.
Ja z zasady kamyków nie lubię. Ale muszę przyznać (bez łubu-dubu) - że z kamykami u Ciebie całość wygląda przepięknie.
Jestem zachwycona i "Danusiowym" przedogródkiem i Twoją rabatą kulkową.
Fajnie, że zostawiłaś klona.

Na marginesie - świat się kończy, skoro u asc kulki i żywopłociki zagościły.
Super, bardzo mi się podoba. A w przyszłym roku będziemy szczęki z podłogi zbierać.
dorciabe 18:21, 28 paź 2013

irena_milek napisał(a)
Aniu, a jak byś tę balustradę przemalowała? może łatwiej dobierzesz donice?

Irenka dobrze pomyślała
Mala_Mi 18:23, 28 paź 2013

Ewa - Panienka z okienka .. cieszę się, że się podoba, bo mi się też podoba, ale to coś nowego i INNEGO więc oswajam sie z rzeczywistością.... kiedyś marzył mi sie ogródek formalny, albo w stylu japońskim.... a teraz z tym sie oswajam.. ot przewrotność losu i zmiana gustów

Marzenka O! - te donice też nie są w moim stylu, dlatego ich nie kupiłam ..ale kształt i rozmiar do przełknięcia.. i cena też

Ula- mam zapas sztachetek takich z któych jest zrobiony płot.. i chyba kiedyś z tego zapasu coś sie wykombinuje Bo do mnie pasuje albo drewniane donice, albo obłożone klinkierem jak ściana Na razie barierka się zostanie.. zimą będziemy myśleć.. czymś myśli trzeba zająć A może barierka ze sztachetek jak płot???

Agata - liście denerwują, ale ile dają kolorów jesienią, jak ładnie podkreślają pory roku.... w zeszłym roku nie zdążyłam pozbierać liści bo był maraton w pracy... z trawnika zbieraliśmy kosiarką, a reszta sobie leżała do wiosny... i nic się nie stało.. ja jak mam czas to zbieram, a jak nie mam to nie zbieram.. Z fragmentu przedogródka jestem w stanie co kilka dni zebrać liście.. a reszta niech leży Nie dajmy sie ogłupieć porządkom na rabatach... taki liść jak sie rozkłada to użyźnia ziemię, zabezpiecza rośliny przed mrozem.. a że drażnić może wyglądem... niedługo spadnie śnieg i tak nie będziemy widzieć rabat Teraz jeszcze pilnuję liści koło oczka.. tzn wyławiam z oczka Bo jak w wodzie zgniją to do końca będę mieć syf.... To tyle w kwestii liści

Irenka - o liściach napisał wcześniej, a donice te też mi kolorystycznie nie pasują..

Madzia - myślę, że goście jednak przychodzą ze względu na gospodarzy, a nie ogród.. ogród to dodatek To kiedy przyjdziesz zrobić odbiór ??

leon60 18:23, 28 paź 2013

Aniu jest fantastycznie ! ! !
Barierka jak już musi być to moze ją faktycznie przemalować i może zmienić wypełnienie na coś bardziej nowoczesnego ?
Mala_Mi 18:36, 28 paź 2013

Bogdzia - też pozdrawiam

Borbetka - dla psiaka nie skończyło sie dobrze, już wykopał bukszpana i żurawkę

Tusiala - wygląda, że mu wszytko jedno.. jego ulubione miejsce jest do zdobycia bez różnicy na korę czy kamyki Szlag mnie chyba trafi.. dziś nawrzucałam tam większych kamieni. Ale co to dla niego...

Małgosia - nie ma obowiązku nadrabiania i bycia na bieżąco.. forum jest dla przyjemnosci, a nie dla obowiązku Tych mam na co dzień wystarczająco I czekam wiosną A pies dystyngowany... bo już stary Ma 13 lat i jak na 45kg psa.. to dużo.. a może mieć i więcej, bo przygarnęliśmy go już dorosłego. Facet mógł zaniżyć wiek psa, bo chciał sie go pozbyć.. ale nawet jak nie zmyślał, to 13 lat to dużo .. A kulki i fale baksikowe możesz sobie kiedy też zrobić.. miejsca dużo nie potrzeba.. pozwolę nawet zmałpować pomysł.. i myślę, że Danusia też nie ma nic przeciwko temu

Renia.. te donice to na psa... by nie wchodził i nie niszczył ogródka... taras niski wiec bez problemu wchodzi jak nie ma barierki I kopie namiętnie.. jak prawdziwy ogrodnik..

Beata - dobry pomysł.. już nad nim myślę Ale może pionowo sztachetki, tak jak ogrodzenie domu, które jest dosłownie obok.. jak na mój ogród to blisko

Magda - ja to w gorącej wodzie kąpana, ale i tak do rabaty zabierałam sie już od zeszłego roku... a cisy stały w donicach 4 miesiace ... ale ładnie sie ukorzeniły... jak sadziłam to było duuuuzo nowych korzonków, a kupowałam kopane z gruntu... jest szansa, ze sie przyjmą bez problemu
Mala_Mi 18:59, 28 paź 2013

No to dziś kulturalnie jadę dalej z odpowiedziami
Irenka - raczej ja wymienią na inną... tylko kurka na wacie musi być mocowana w gruncie.. szlag.. i psa mać.. niech żyją fachowcy...

Sebek - głupio się śniłeś.. ale przeżyłeś .. i ja też

Ania Ogrodoterapia- nie lubię białych kamyków.... mam taki przy oczku i sie sprawdza, a na jednej rabacie mam biały i pozwalam mu sie już wymieszać z gruntem.. bo zachodzi zielonym.. i się nie podoba... Zresztą do ścieżki biały by nie pasował

Aga - zgadzam sie z Tobą w zupełności... a doniczek nie chcę żadnych z wyjątkiem tych co mam gierczusiowych.. bo ja i tak nigdy doniczek nie podleję na czas i mam potem takie byle co...... kfiotki mam w ogrodzie, w donicach nie muszę ich mieć Poza tym doniczki są czasochłonne, ja uciekam od takich rzeczy.. piękne aranżacje doniczkowe podziwiam u innych.. i musi wystarczyć... wczoraj zachwycałam się aranżacja Madżen.... ślicznie chryzantemy Ślicznie zestawione.. bajka .. ale ja tak nie potrafię i nawet nie próbuję

Ciociu Małgoś - myślałam że nie lubi kopać.... i nie lubi, co nie znaczy, że nie próbuje.. ale pokopał i sie wycofał... to już sukces... no płotu wokół nowej rabaty danusiowej to nie strawię... barierka i płot.... chyba sie wtedy pochlastam.... nożem do ciasta.. oj taka piosenka była

Basiu - opcja mówi, że donice zamiast barierki.. bo jedno i drugie mnie chyba by dobiło... ja nie estetka, ale też mam granice wytrzymałości... estetycznej Barierka się nie podoba, innej zamocować nie ma jak, wiec pomyślałam o donicach..... ale to jest pierwsza myśl...... jakich mam wiele

Agania - ma to jedna zaletę, że jak nie wie .. to i sie nie wtrąca Wracam do wizytówek by przypomnieć sobie jak wygląda Twój przedogródek, bo jeszcze mi sie miesza... wiem, że masz ładnie A geografia ogrodu.. w czasie sie opanuje
Kindzia 19:05, 28 paź 2013

Matko!!!! Ale Ci pięknie wyszło!!! Tylko trochę mnie nie było!!! Kiedyś TY to zdążyła!!! I jak poprzycinane...ale kulaski!!!

Buziol
Mala_Mi 19:23, 28 paź 2013

Gabriela napisał(a)
Skoro bez łubudubu, to muszę napisać, że ja nie lubię kamyków na rabatach i dlatego na zdjęciach bez żwiru rabaty podobają mi się dużo bardziej. Ja bym posypała korą i posadziła jakieś płaskie zadarniacze typu barwinek.
Za to ścieżka kamienna podoba mi się bardzo, bardzo bez żadnych uwag i będzie piękna z zielonymi fugami z mchu.
A co tam będzie na rabacie frontowej nr 2, czyli tej co widać pod siatką ?

Gabrysiu, ja też nie lubię bo uważam kamienie na rabacie za niepraktyczne. I to jest pierwsze kryterium którym sie kieruję. Projekt Danusi mi robiła taki z korą, bo tak chciałam, kamyk miał być tylko do fali z bukszpanu pod poczochrańcem. Reszta kora. Zadarniacza z barwinka nie chcę, bo rozłazi sie, wchodzi na rośliny i nie majak ciąć bukszpanów. Z tego powodu go wyrzuciłam (pojechał w zeszłym roku do Irenki), bo mi zagłuszał kulki bukszpanowe.. to złe połączenie na rabacie.. Kulki wymagają cięcia i rośliny towarzyszące muszą być takie by dało sie to robić. Zmieniłam zadnie po wpisie u mnie Pawła z Zielonego Ranczo. Mam problem z psem który wchodzi i kopie w przedogródku.. z tego powodu miałam płotek i mam barierę przy tarasie. Pies nie lubi chodzić po kamykach... jak widać dziś wszedł, pokopał i uciekł.. i więcej już tam nie wszedł... czyli jest szansa, że kamyki zrobią dobrą robotę. Drugi powód to mój M. Stwierdził, że na tę rabatę nawiewane są liście.. z kamyka to on je pozbiera (sprawdzone przy oczku wodnym.. sprzątanie bezproblemowe), a z kory będziemy wybierać ręcznie. I te dwie praktyczne sprawy przeważyły, że w sobotę pojechałam i kupiłam kamień na całość. I powiem szczerze, że mi sie podoba... brakuje mi tylko jednej rzeczy (brakuje mi docięcia wszystkiego i tego by trawki sie rozrosły.ale to tak musi być, poczekam). Brakuje mi wyższego piętra... jak dla mnie jest za płasko, ale to wina moich kulek, są po prostu za niskie.. a za kulkami głupio coś dawać, bo ich nie będzie widać.. No i barierka.. z powodu psa... bo tak by ją wogle zlikwidowała.. Ale pies staruszek.. albo coś wymyślę, albo jakoś pożyjemy z barierką i z psem.. oby jak najdłużej

Na rabacie nr 2 - ma być to co jest.. czyli wsiowy ogródek..... nie angielska rabata.. po prostu kwiatowy ogród... dużo kwiatów , dużo bylin czyli to co jest, tylko muszę uporzadkować

Tak było jak jeszcze dbałam o wsiowy.... teraz tu stoi szklarnia I tak chcę znów mieć

Mala_Mi 19:25, 28 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)
Lubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezesowa naszego klubu!!! PIEKNIE JEST!!!!
Swietnie kamyki nadają kontrast, od razu widać konwalniki i żurawki.

Jarząbkowi wcale nie przeszkadza barierka. Może kiedyś zrobisz donice (wąskie) w ktorych bedziesz sadzić trawki

Jarząbek.. jak Cię nie kofać????? Tofam Cię mocno
Też tak uważam, że dobre, że kamyk, bo inaczej nie byłoby widać roślin