Irenko masz racje , to szpaki. Piekne zdjecia zrobiłaś ,szczególnie to pierwsze super.One teraz do odlotu sie szykuja to są w duzych stadach i miałas fajny widok jak akurat Ciebie odwiedziły. Myślę ze szybko zabrały się w dalsza droge. pozdrawiam serdecznie.
U mnie na osiedlu krzewuszki kwitną nieprzerwanie od wiosny Raz mocniej, raz słabiej, ale tak cały czas, a teraz jakiś kolejny rzut jest, bo kwiatków przybyło A rosną w cieniu, więc tym bardziej nie rozumiem - podobno muszą mieć słońce..
Mathildis, podpatruję co sobie od ciebie zgapić Co to za krzaczek w tle? Wydaje mi się znajomy, ale jakąś mam dziurę w głowie, bo nie pamiętam Tzn. wiem, że berberys, tylko jaki..??
Witam
Chciałam prosic o radę w sprawie rabatki.
Już naprawdę wymyślałam co by na niej posadzić i na nic sie nie mogłam zdecydować. Były różaneczniki, magnolia, berberysy. Ale w końcu świerk serbski wygrał.
Moje pytanie co mogę do niego dorzucić aby nie była za łyso (podobają mi się trawki i wrzosy ale nie wiem czy będą współgrać)
A może ktoś ma inny pomysł, rabatka nie jest za duża.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź
Witam, obserwję od dłuzszego czasu ogrodowisko i wreszcie zdecydowałam się na zalogowanie, ponieważ proszę o poradę, chciałabym zagospodarować 2 miejsca w moim nowo powstającym ogrodzie. Na pierwszym zdjęciu jest taki skwerek i nie wiem co tam umieścić, myslałam o czymś szczepionym na pniu i jakieś niższe rośliny tylko nie wiem jakie.
A na drugim zdjęciu zaznaczyłam linią gdzie chiałabym umieścić skwerek z roślinami. Chicałabym posadzić tam więsze drzewa iglaste od płotu, żeby odgrodzić się od sąsiadów, tylko nie wiem jakie i z przodu coś niższego może w kolorze. Poza czerwoną liią będzie trawa. Proszę o pomoc.
na ponizszych zdjeciach pokazuje moja przestrzen za domem(przy tarasie)
chciałabym ja zagospodarowac
nie wiem jak "ugryzc"ten temat bo jest kilka niedogodnosci miedzy innymi
ta bramka nie wiem czy postawic jej pergole czy jakos ja zasłonic (uzywamy jej sporadycznie)roslinami
na wysokosci tej bramki w trawie wystaja kamienie to jest sufit piwnicy ktora sie tam znajduje
nie wiem czy linie rabaty poprowadzic tak zeby ten kawałek nalezał do rabaty czy jakos inaczej bo tam pozniej za domkiem gospodarczym mamy drewno do palenia w kominku i nie wiem jak miałaby leciec linia rabaty
a te gałezie na" kupie" to jest tymczasowe ognisko tego nie bedzie
aha jeszcze apropo hustawki i piaskownicy to wiecznie nie beda stały bo dzieci rosna
jeszcze chciałam powiedziec ze nigdy wiecej nipostawie basenu bezposrednio na trawe bo po zdjeciu trawa wyglada koszmarnie
Iza z tą całościową fotką to dość trudne jest, bo domek stoi po skosie, ale ma to swoje plusy, takie jakby pokoje się teraz porobiły, no i ja mam tylko 1200 m2, nie to co u Ciebie, z tego dużą część zajmuje bruk z przodu, ale specjalnie dla Ciebie kilka ujęć, nie widać wszystkich rabat, i trochę słonko się w szybie odbiło, robione dziś:
Strona zachodnia:
południowo- zachodnia:
południowa- widać nową rabatę przy tarasie:
połudnowo-wschodnia:
od wschodu mam rabatkę którą nazywam japońską z mostkiem, ale tam już nie mam okna żeby z góry zrobić.
Zazdroszczę ci bardzo takiej wielkiej pięknej działki, ja ciągle marzę, że kiedyś tą siatkę będę mogła przesunąć chociaż o parę metrów, bo sąsiaduję od południa z pustymi działkami.
Witam,
W tym sezonie posadziłem jodłę koreańską. Fajnie się przyjęła, miała ładne przyrosty. Ostatnio zauważyłem, że zaczęły żółknąc końcówki gałązek w dolnych partiach iglaka. Po zajrzeniu w głąb gałęzi również widać żółknięcie. Poradźcie proszę czy to objaw jakiejś "choroby"?
witajcie dziewczyny
bardzo mi miło
kurcze a ja posadziłam 3 kuleczki( bo były juz wczesniej wykopane)i wypełniłam runianka ale wyglada niezle
tu przesyłam rabate z rozam
i