Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zwierzęta dzikie w ogrodzie 15:39, 28 cze 2022

Do góry
Kruszczyca złotawka na lilii, kolor pancerza zależy od konta padania światła, opalizuje, owad piękny:

Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:35, 28 cze 2022

Do góry
Adela napisał(a)
Moniko, pokaż proszę Endless Summer z dalsza - jaka jest duża? Kupiłam w tym roku dwie i nie wiem na co je stać U mnie nie zawiązuje kwiatów.
.
Adela obecnie ma ona wysokość 1,10 a szerokość 1,30 ale do jesieni jeszcze urośnie, to nie są jej ostateczne wymiary.
Może dlatego że jest młody krzaczek i dlatego nie ma dużo pąków twoja Endless, moja też odrazu nie miała ogrom kwiatów.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:33, 28 cze 2022

Do góry
I na koniec, ku pamięci, frontowe widoki.
Okolice kompostownika mają się dobrze.

Rose de Resht wciąż czyszczę w nadziei, ze zakończyła pierwsze kwitnienie, a ona wciąż coś produkuje.

Skrzyżowanie ogrodowych dróg.

Paprocie ogrodowe 15:25, 28 cze 2022

Do góry
Czesc. Czy ktos potrafi zidentyfikowac te paprocie? Zrobilem zdjecia w Amsterdamie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:25, 28 cze 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Haniu, i u mnie czosnki główkowate się zbierają - ja wiem, że Tobie się dobrze nie kojarzą, ale ja się na nie cieszę bardzo )

Też się kiedyś cieszyłam, że je mam, całorocznie. Teraz ograniczyłam radość do kilkunastu dni. Dobrze wyglądają na rabacie z boku tarasu. Dzisiaj rano było dziwne światło.

Podobnym uczuciem darzę przegorzany. Bardzo je lubię, kiedy im się niebieszczą główki. Ale wycinam je bardzo szybko. Trochę mnie denerwują swoją masywnością przed osiągnięciem apogeum swojej "świetności".

Na szczęście busz ma właściwości maskujące. Nie wszystko jest na pierwszym planie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:15, 28 cze 2022

Do góry
W innych ogrodach gaury kwitną już pełną gębą. U mnie nieśmiało pojawił się pierwszy kwiatek.

Bodziszek Rozanne, w zależności od miejsca, kwitnie mniej lub bardziej obficie. Ten z pierwszego zdjęcia był niedawno przesadzany.

Hosty kwitną niezależnie od miejsca pobytu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:07, 28 cze 2022

Do góry
W części ozdobnej pojawiły się nowości.
Pysznią się już monardowe główki.

Kolorów nabrał różowy przetacznik.

Kiedy pierwsze kwitnienie zakończy Comte de Chambord, przy poidełku nie będzie pusto.

April podbija las... 14:46, 28 cze 2022

Do góry
April napisał(a)

Magduś, może one i ładne ale u mnie raczej wegetują. Za sucho, za dużo cienia. Cykają po kilka kwiatków i szybko przekwitają. Jak oglądam bogate różanki innych to myślę że może szkoda zdrowia na przycinanie, którego nie znoszę

Za to dzwonki brzoskwiniolistne u mnie szaleją. Piękne są w cieniu, takie ciemne. A jak je słońce prześwietla, robią się niebieskie jak niebo

Piękne są!
Mam dzwonki w lesie nad jeziorem. Muszę je przenieść do ogrodu.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 14:38, 28 cze 2022

Do góry
I zapomniałam się pochwalić moją pustą rabatą

Jeszcze muszę dosypać kory bo już widać prześwity i powolutku dosadzanie roślinek.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 14:34, 28 cze 2022

Do góry
Wrzucę Wam te hosty od Pawła.
Myślę, że się nie obrazi

Duże są już po roku
Tyle, że Paweł ma więcej cienia

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:28, 28 cze 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)

Penstemony - baaaardzo lubię .

Zarosło, niedługo ścieżki nie znajdziesz
Penstemony ze stipą to bardzo fajne połączenie. Chyba nigdzie tak nie widziałam.
Ptasi gaj 14:15, 28 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Róża (2 szt) która przez całe swoje kwitnienie zmienia kolor

Ale piękna róża, czy to jest Aquarell? Bo o podobnej barwie właśnie chce kupić róże wraz z Artemis i Pastella.
Trzykrotke też miałam o białych kwiatach ale mrówki ją zjadły.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:03, 28 cze 2022

Do góry
Jedna z najstarszych moich ogrodówek, liczy sobie 7lat, Endless Summer.
Grzebiuszka ziemna 13:51, 28 cze 2022

Do góry
Tojeść rozesłana tworzy fajne, dość delikatne zadarnienie, łatwa roślina, niewymagająca:

i z bliska:

tojeść kropkowana, wzniesiona do ok 1 m wysokości:

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 13:15, 28 cze 2022

Do góry

Lawenda zaczyna pokazywać kolorek

Tak jak krwawnik New Vintage Rose

Pięciornik nepalski czeka na docelowe miejsce. Mam nadzieję że nie ususzę zanim to się stanie bo kwiatki ma piękne choć trudny do fotografowania bo mocno odbija światło. Pokrój na razie mocno rozlazły, ciekawe czy jak nabierze masy nadal taki będzie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:05, 28 cze 2022

Do góry
Wokół pomidorowego zakątka wysiałam nasionka bazylii. Wsadziłam też jej sadzonki wysiane wcześniej w domu. Te drugie padają łupem ślimaków. Te pierwsze rośnie nieźle.

Kwitną dynie, a cukinie już prawie gotowe do spożycia.

Pomidory są obsypane kwiatami. Widać skrzypowe dobroci im służą.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 13:04, 28 cze 2022

Do góry
Rozane fajnie komponują się kocimiętką

Max Frei, najstarszy krzaczek ładnie nabrał objętości.

A tu pierwsze kwiatki bodziszki Aviemore, kwiat zupełnie jak u Max Frei, pokrój jakby mniej zwarty.
Ogród kwiatowy 13:01, 28 cze 2022

Do góry
Teraz sfociłam La Villa Cotta bo widzę, że ma nowe kwiaty. Na dole porównanie młodych ze starymi kwiatami.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:58, 28 cze 2022

Do góry
Warzywnik ciągnie się aż do zakątka z brzozami.

Na ostatniej jego kwaterce rośnie agrest, czerwona porzeczka i rabarbar. Zostało trochę wolnego miejsca. Zbudowałam dwa "wigwamy" , u stóp których wysiałam tzw. fasolkę bułgarkę.
Fasolka szybko pojęła, co ma robić.

Zapowiadają się dobre zbiory ogórków.

Jestem zachwycona sałatą dębolistną. I tą zieloną i bordowolistną. Nie mają żadnych tendencji do wybijania w pęd kwiatowy. Wystarczy podskubywanie listków, a nowe wciąż pojawiają się w ramach właściwej kępki.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 12:56, 28 cze 2022

Do góry
Caradonny mam na dwóch rabatach, cudne są

Caradonnę mniej dorodne od zwykłych ale za to sztywne, choć w tym roku te zwykłe też się trzymają sztywno choć walczą o miejsce z miskantami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies