Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Muszelka 08:14, 10 mar 2023

Bukietowe bardzo łatwo rozmnażają się z "patyczków" po marcowym cięciu.
W słoikach z wodą rozmnożyłam dziesiątki, a może i setki hortek. Większość z nich kwitła już w tym samym roku (oczywiście słabo, dwoma, trzema kwiatostanami).

Podstawowa sprawa - przy zmianie wody w słoikach woda MUSI być odstana, odchlorowana.
Włożenie ukorzeniajacych się "patyczków" do chlorowanej wody w 100% kończy się uschnięciem listków (przekonałam się o tym osobiście).
Patrycja_KG_Lu 08:51, 10 mar 2023

Dziękuję za porady. U mnie też śnieg, ale przynajmniej udało mi się część tunelu poskładać w domu. Jak będzie lepsza pogoda to na miejscu złoży się je w całość.
Makao 09:38, 10 mar 2023

Muszelka napisał(a)
Bukietowe bardzo łatwo rozmnażają się z "patyczków" po marcowym cięciu.
W słoikach z wodą rozmnożyłam dziesiątki, a może i setki hortek. Większość z nich kwitła już w tym samym roku (oczywiście słabo, dwoma, trzema kwiatostanami).

Podstawowa sprawa - przy zmianie wody w słoikach woda MUSI być odstana, odchlorowana.
Włożenie ukorzeniajacych się "patyczków" do chlorowanej wody w 100% kończy się uschnięciem listków (przekonałam się o tym osobiście).

I co? I tylko włożyłaś do wody i tak stały aż korzenie puściły? Bez żadnych ukorzeniaczy itp?
Bo ja już tak robiłam oczywiście i się nie udało ale wtedy nie dysponowałam wodą niechlorowaną a teraz mam więc mogę jeszcze raz spróbować jeśli tylko o ten problem chodziło.
Makao 09:40, 10 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję za porady. U mnie też śnieg, ale przynajmniej udało mi się część tunelu poskładać w domu. Jak będzie lepsza pogoda to na miejscu złoży się je w całość.

Ależ Ci spieszno do tego tunelu.
Chyba z nudów bawisz się w tą układanka
Jak się ma małe dzieci to to jest najlepsza rozrywka
April 10:05, 10 mar 2023

Składanie tunelu doceniam, żmudna praca.
Ale bardziej mnie zaciekawił kotek, chyba mam identycznego futrzaka To ona?
NowaKiKi 10:11, 10 mar 2023

Cześć Patrycja, przychodze z rewizyta
Jestem pod wrażeniem jak zaplanowałaś swój ogród, ja bylam z tych niecierpliwych i teraz bedzie troche zmian
Super ze będziesz wysiewać też warzywa, też mam takie plany, co prawda nie będę mieć szklarnivto nie mam miejsca ale mam nadzieje ze skrzynie mi wystarcza
Kiedy zaczynasz spać, a może juz zaczęłaś?
NowaKiKi 10:53, 10 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Moje rabaty nie gotowe więc ukorzenianie robię innym sposobem.

Zaczęła 8-my miesiąc i do niedawna miała 3-4 drzemki około 40 minutowe. Teraz bywa, że i na 1,5-2 h zaśnie. Ostatnio wychodziłam niemal zaraz po przebudzeniu się, jako forma aktywności. Spróbuję jutro, a właściwie dziś, o ile pogoda pozwoli na prace ogrodowe, innego podejścia - drzemki na zewnątrz. Będąc w ciąży wyobrażałam sobie właśnie taką wersję ogrodnictwa - ja w ogrodzie, a obok dziecko śpiące w wózku lub w lecie na kocyku piknikowym w części warzywnej. Rzeczywistość potrafi zaskoczyć…

Podziwiam, że udało Ci się pracować w ogrodzie z maluszkiem.

W weekend są plany szykowania miejsca-gleby pod tunel foliowy, ale to już z mężem, co będzie o wiele łatwiejsze.

Ja też sobie tak wyobrażałam ogród z dzieckiem i choć mala ma dopiero 4 miesiące to wiem że będzie to nierealne
Makao 11:23, 10 mar 2023

NowaKiKi napisał(a)

Ja też sobie tak wyobrażałam ogród z dzieckiem i choć mala ma dopiero 4 miesiące to wiem że będzie to nierealne

No kochane mi też to nie wyszło a wychowałam trójkę dzieci. Latem było tak gorąco a maluchy mocno się pocą i od razu mają potówki że dla nich spanie w chłodnym pokoju było zdecydowanie bezpieczniejsze. A jak dziecko w domu to cały czas się nasłuchiwało i praca w ogrodzie była w biegu. Po kilku dniach się odechciewa
Muszelka 12:35, 10 mar 2023

Makao, „patyczki” wkłada się do słoików z wodą (bez chloru, czyli odstaną, przynajmniej 24 godz.). Do wody można dodać (nie trzeba) po kawałeczku węgla aktywowanego, by zabić ewent. bakterie.
Słoiki należy postawić w widnym miejscu w pokoju, np. na parapecie. W słoikach „patyczki” powinny mieć luźno. W zależności od warunków (odmiany, temp. wody, temp. otoczenia, ilości światła, itp.) wcześniej lub później wypuszczają listki, a w dolnej części białe wypusteczki, z których wyrosną korzonki. Gdy woda mętnieje, robi się brzydka należy ją zmienić. Nowa woda musi być odstana (sic!).

Pod koniec kwietnia, na pocz. maja korzonki będą na tyle duże, że można sadzonki posadzić do doniczek i po zahartowaniu wystawić do ogrodu (w drugiej połowie maja). Początkowo doniczki powinny stać w cieniu, półcieniu. Często już w pierwszym roku zakwitają (niezbyt okazale). Ale w kolejnym roku są już fajnymi krzaczkami normalnie kwitnącymi.

Ja pozostawiam te sadzonki w donicach na zimę. Nie ma obaw, że przemarzną. Moje sadzonki z zeszłego sezonu już są przycięte i czekają na wywiezienie do ogrodu starszej Córki i posadzenie do gleby. Na bank zakwitną!

Zaraz poszukam w telefonie zdjęć. Pamiętam, że koleżanka prosiła mnie, by zrobić dla niej z tej „patyczkowej uprawy” fotorelację. Zdjęcia wstawię u siebie, żeby nie zaśmiecać u Patrycji.

Ps. Część „patyczków” pada, nie wypuszcza korzonków. Nie odkryłam jeszcze dlaczego. Ale uprawa w ok. 80 – 90 % kończy się sukcesem.
Kordina 21:46, 10 mar 2023

Pati, jakie masz cudne futro, pokaż kociaka plisss