Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu odpoczywam 16:22, 10 sie 2013

Do góry
No Kofane, dzisiaj to aż za zimno, ale w końcu oddycham Dziękuję za odwiedzinki

Domek ogrodnika zbliża się ku końcowi Dzisiaj nawet został ubrany w rynny, czego jeszcze nie widać na zdjęciu Przed domem jeszcze będzie mały tarasik z kostki, dla wygody i... urody.
I myślę o małej kałuży (nazewnictwo wiadomo, od Ani asc) by odprowadzić wodę z rynien.

z dzisiejszego poranka ( koło 6.00 )

hortensje młodziutkie przypalone słońcem mimo, iż nie są w pełnym nasłonecznieniu

i różyczki z moczone porannym deszczem, podparte przeze mnie kijami

Nadal mam nieuporządkowane, niedokończone, a już nowe pomysły w głowie
Co z tym ogródeczkiem począć 16:06, 10 sie 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tego cementu koło studni już nie ma ,można więc pociągnąć jeszcze dalej nasadzenia o dobry metr
Zostawić tylko miejsce przed studnią na wejście

A pod domem można dać nr RH na całej długości aż do tarasu ?
Wiem że one się rozrosną ale zanim to się stanie mine kilka lat i może będzie czas na zmiany

A jakbyś tak dała hortensje za ławkę tak jak chcesz, w końcu długość rabaty to aż 7 m, więc za ławką można by więcej zmieścić, rh po lewej stronie (1m to też nie za wiele miejsca jak się rozrosną, najwyżej będziesz je troszkę w ryzach trzymała sekatorem). A po prawej dała coś na pniu, może tą tuje którą już masz i kulki bukszpanowe, których też masz tam dużo. Tylko je dać razem wzdłuż ściany domu i podsadzić żurawkami lub jakimiś niewielkimi trawkami. I rabata mogłaby mieć jakieś 50 cm i byłoby więcej miejsca na ławkę.
Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 15:35, 10 sie 2013

Do góry
Skrętniki są bardzo wdzięczne do robienia zdjęć, teraz troszkę wymęczyły je upały ale dzielnie się trzymają i pączkują

Mój parapet wiosną:

Bardzo wdzięczna jest Jessica

Żabiściek pływający – Hydrocharis morsus-ranae 15:26, 10 sie 2013

Do góry
Żabiściek pływający Hydrocharis morsus-ranae
Roślina pływająca po powierzchni wody. Pospolicie występuje na niżu Polski, głównie w starorzeczach, stawach i jeziorach. Liście okrągłe, rozłogami połączone w rozetkę. Kwitnie na biało od maja do sierpnia. Kwiaty małe, niepokaźne.
Zimotrwała, na rozłogach tworzy turiony, które odpadają od rośliny i zimują na dnie zbiornika.
Często ekspansywna, potrafi tworzyć duże, jednogatunkowe płaty, wówczas jest konkurencyjna dla innych roślin. Należy regularnie pozbywać się nadmiernie rozrastających się rozet, usuwając je grabiami. Jesienią, po opadnięciu turionów, należy usunąć z powierzchni wodny całą zieloną masę, tym samym zapobiegając tworzeniu się nadmiaru substancji organicznej na dnie zbiornika.

Podobna do ciepłolubnego limnobium – kuzyna z cieplejszych rejonów naszego globu. Podobnie jak i on ma zdolności filtracyjne.

Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 15:24, 10 sie 2013

Do góry
Tak, to Szeherezada Malutka sadzonka a już zaszczyciła mnie kwiatuszkiem
W Gąszczu u Tess 15:13, 10 sie 2013

Do góry
A wiesz, że ostatnio soę łamałam, czy nie zmienić linii z prostych na faliste? Tak bardzo chcę proste, ale czy będą pasować do mojego ogrodu, w którym rosną wysokie iglaki?

Aguś, to carex morrowii Silver Sceptre.
Jestem nią zachwycona. Kupiłam w ub. roku na początku jesieni 6 sztuk, kępy były ładne, ale wcale nie jakieś wypasione. Podzieliłam je jednak od razu - wyszło 11.
Tu w październiku 2012 r., w trakcie sadzenia.

I zaraz po posadzeniu.

A tak wyglądała na początku maja (fotki z 7 maja). Na drugim zdjęciu właśnie te same trzy egzemplarze, co na zdjęciu przytoczonym przez Ciebie.

Pewnie ktoś powie, że jest ekspansywna, ale dla mnie w obecnej chwili to zaleta
Buziam
Funkie - Hosta 15:10, 10 sie 2013

Do góry
Pawlus napisał(a)
Pomoże ktoś w identyfikacji odmiany? Ładne duże liście, żółte z zieloną obwódką. Ma śmieszne, ulistnione łodygi z kwiatami

Pokażę Ci dla porównania moją rosnącą w rozproszonym cieniu Gold Standard. nie ma tak ulistnionych kwiatostanów.Czyli to nie ta.
Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 15:09, 10 sie 2013

Do góry
Witam się z Wami skrętnikowo
Funkie - Hosta 14:55, 10 sie 2013

Do góry
Megi napisał(a)
To i ja poproszę o identyfikację mojej hosty - dla ułatwienia dodam, że ma białe pachnące kwiaty - szukałam dzisiaj w necie w różnych konfiguracjach hasłowych, ale nadal nic mi nie pasuje, jak liść identyczny, to kwiaty ma fioletowe i tak w koło Macieju, szukam, a znaleźć nie mogę

najbardziej zbliżona wydaje mi się odmiana Hosta Plantaginea Grandiflora , przy czym moja ma żółtawo-limonkowe liście i przypala się na słońcu

Też szukam nazwy tej funki, dostałam w tym roku od koleżanki dwie duże karpy i mniejsze w doniczkach stoją w różnych miejscach, maja zielone liście i teraz kwitną, kwiaty białe pachnące inny kształt kwiatów jak funki o podobnych liściach a kwiatach fioletowych.
W Gąszczu u Tess 14:44, 10 sie 2013

Do góry

Tereniu - pięknie jest w Twoim ogrodzie... bardzo mi sie podoba. Roślinki rozrośnięte, zadbane przez podlewanie i nawożenie. Do tego proste linie.... czegóż chcieć więcej???

Tesiu - podpowiedz co to za trawki na ww. fotce - te z pierwszego planu. Jak długo już je masz?

U nas dzisiaj pochmurno i chłodno, choć nie ma deszczu - tylko 17 stC - ale bardzo mnie to cieszy
Pozdrawiam
Jeżówka - Echinacea 14:30, 10 sie 2013

Do góry
W Gąszczu u Tess 14:25, 10 sie 2013

Do góry
Mam całkiem spore sukcesy w ukorzenianiu.
Bukszpaniki. Na drugim zdjęciu także tawuła (sadzonki uzyskane po wiosennym cięciu).

Ciski - pięknie ukorzenione, właśnie przesadziłam je do większych doniczek.

I lawenda. Ta w małych doniczkach już ukorzeniona, rozsadzona. W dużej okrągłej - kradzione, więc się przyjmą na pewno.
A w skrzynce balkonowej całkiem niedawno wsadzone resztki z lipcowego cięcia mojej lawendy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:16, 10 sie 2013

Do góry
Róza jeszcze dzień,dwa i znów będzie cieszyć kwatuchami

Maleńki ogródeczek a cieszy każdego dnia

Wilec dzielnie się wspina i zakrywa co nieco

W Gąszczu u Tess 14:16, 10 sie 2013

Do góry
Podzieliłam dzisiaj żurawkę Kassandrę. Kupiłam w ub. roku jedną sztukę, kiepsko rosła na patelni i w tej ogromnej suszy.
Z jednej uzyskałam 11 sztuk. To nieprawdopodobne, jak ja uwielbiam rozmnażać roślinki Naprawdę to uwielbiam.

W ub. roku nabyłam też - bo mi się podobał - berberys Bagatelle. Oczywiście, sztuk jeden. I oczywiście, nie miałam pojęcia, co kupiłam
Dziś go podzieliłam - no bo co można zrobić z jednym berberysem Bagatelle???
Wyszło sześć sadzonek ukorzenionych (podział rośliny matecznej) i 11 sadzonek wierzchołkowych - mam nadzieję, że się ukorzenią.

W Gąszczu u Tess 14:08, 10 sie 2013

Do góry
Właśnie dość mocno pada, więc mam przymusową przerwę w pracach ogrodowych. Oczywiście, mam kupę najróżniejszych robót i robótek domowych, ale udaję, że ich nie widzę

Po nocnych opadach ciężkie kwiatostany Limek przygięło do ziemi.
eM - w trybie awaryjnym - zrobił mi podpory.
Pszczółko, wielkie dzięki za pokazanie rozwiązań angielskich u Ciebie

Oto one:

A tak wyglądają w Limkach.

Mój jesienny ogród 14:03, 10 sie 2013

Do góry

Agnieszko, fajnie że zaglądasz i ciekawi Cię to, jak jest na drugiej półkuli. Kraj bardzo ładny i ogromny, zwiedzić go dobrze, to by trza przyjechać tu po szkole, ja to tylko maleńką cząstkę widziałem, ale i z tej cząstki jestem szczęśliwy, jak to mówią lepszy rydz niż nic. Dobrze jest być dłużej niż wpaść na dwa tygodnie, można wtedy lepiej się przyjrzeć i poznać, ludzi, obyczaje i przyrodę, która na pierwszy rzut wygląda tak samo ale nie do końca a zwierzęta całkiem inne.

Mój jesienny ogród 14:00, 10 sie 2013

Do góry

Janinko,Twoje faktycznie są spore, ja mam 5 i każda inna, moje jeszcze młode ale pewnie po te 4,5 m będą miały. Sadziłem 2 metrowe, jakieś 13-14 lat temu a owocowe też u mnie nie idą więc nie łam się, mamy podobną ziemię, albo 9 miesięcy stoi w wodzie a jak mokre lato to cały rok. Duże drzewa to skarb, tu działka jest droższa gdy jest dużo starych drzew. Ciąg dalszy dalej.

Mój jesienny ogród 13:57, 10 sie 2013

Do góry

Witajcie, myślełem że dziś już zmieszczę fotki z Niagary ale jeszcze trochę jest. Na razie nie jadę do Montrealu, musimy skończyć tę co malujemy, jeszcze pewnie z miesiąc się nam zejdzie a tam układają podłogi. Budynek wielki, widziałem fotki, stary ale po kapitalnym remoncie, tylko ściany zostały. Powiem że cieszy mnie ten termin, jeszcze po hasam sobie tu po zaplanowanych trasach i może doczekam się na rower i skrzynię. Już chodzą znów za mną placki ziemniaczane i schabowy.
Ciąg dalszy dalej.

Metamorfozy ogrodowe 13:31, 10 sie 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Mnie przydarzyła się metamorfoza w odwrotnym kierunku . Zamieniłam taki widok za oknem

na taki, wystarczyło przenieść się w inne miejsce .

Po roku już widok trochę lepszy (maj 2013)

lipiec 2013

Joku znam twój poprzedni ogród był piękny ale ten też tworzysz że ho hona pewno będzie inny to już widać Jestem na takim samym etapie co ty tez się przeniosłam w inne miejsce i zostawiłam swój ogródpozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:31, 10 sie 2013

Do góry
Tych rodków też jestem ciekawa myślę, że będzie im dobrze i szybko urosną

przetaczniki i perovskia też już przesadzone, oby przeżyły!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies