Nieszko, jestem iglakowym ignorantem , a mam zamiar zrobić mały kawałek thujowego albo innego żywopłotu u mnie. Napisz co tu rośnie. Szczególnie podoba mi się ta iglaczka w środku Czy to jest Thuja?
Aniu masz rację, że taki ogród będzie bardzo pracochłonny i bedę się starała nadrobić to chociaż w ten sposób, żeby dobierać rośliny, których nie trzeba będzie ciąć np odmianę berberysa spróbuję dobrać taką, żeby nie była taka rozstrzelona na wszystkie strony tak jak ten mój berberys w rogu, jakieś drzewka zimozielone (na środek tej dużej rabaty na środku u mnie) takie które nie będą wymagały cięcia, a co najwyżej tylko od góry, jeżeli nie będę chciała, żeby były wyższe itd. np takie co viva ma wzdłuż ścieżki do domu, to chyba cisy, nie znam się, albo takie jak te środkowe, które nie brązowieje ani nie żółknie na zimę i w ogóle nie trzeba nic z nim robić (takie trzy drzewka rosną mi za domem): .
Tak więc będę się starała dobierać najmniej kłopotliwe i nie wymagające praktycznie pracy roślinki. Boję się jedynie róż którymi nie potrafię się odpowiednio zająć co widać na poniższych zdjęciach, ale tak je kocham, że spróbuję się nauczyć:
to czerwona róża pienna posadzona w tym roku, ziemię dostała kupną uniwersalną i nawóz do róż wiosną
czytałam żeby uszczykiwać przekwitnięte kwiaty, żeby lepiej kwitła, tylko że moja w miejscach uszczyknięcia robiła się brązowa
Aniu masz rację, że taki ogród będzie bardzo pracochłonny i bedę się starała nadrobić to chociaż w ten sposób, żeby dobierać rośliny, których nie trzeba będzie ciąć np odmianę berberysa spróbuję dobrać taką, żeby nie była taka rozstrzelona na wszystkie strony tak jak ten mój berberys w rogu, jakieś drzewka zimozielone (na środek tej dużej rabaty na środku u mnie) takie które nie będą wymagały cięcia, a co najwyżej tylko od góry, jeżeli nie będę chciała, żeby były wyższe itd. np takie co viva ma wzdłuż ścieżki do domu, to chyba cisy, nie znam się, albo takie jak te środkowe, które nie brązowieje ani nie żółknie na zimę i w ogóle nie trzeba nic z nim robić (takie trzy drzewka rosną mi za domem): .
Tak więc będę się starała dobierać najmniej kłopotliwe i nie wymagające praktycznie pracy roślinki. Boję się jedynie róż którymi nie potrafię się odpowiednio zająć Ale tak je kocham, że spróbuję się nauczyć.
Dziewczyny: dzięki za obecność, Aniu za uwagi, Danusiu za uznanie, a Ciebie Kasiu to ściskam za wszystkie porady Bardzo, bardzo potrzebne Zastosuję A krzyże ?, wiem gdzie są
Pozdrawiam
Jola pokazała widoki z okna na swój ogródek. to jest niewątpliwa zaleta ogródka przy domu, szczególnie przy obecnej pogodzie, kiedy nawet pies nie ma ochoty na spacer
Nie mogę jednak tak całkiem narzekać, bo też mieszkam w ogrodzie-parku. Nasze 3 budynki stoją na zamkniętym terenie, o dość sporej powierzchni (ach te opłaty za wieczyste w centrum Warszawy) gdzie utrzymywany jest od ponad 30 lat niezwykle zadbany ogród. Taki mam widoczek z okna
Przy okazji zrobię więcej zdjęc, bo tu widać tylko drzewa i krzewy, a mamy różane rabaty, rozmaite nasadzenia, rzadkie okazy roslin. I niesamowite drzewo Tamaryszku. Ma chyba z 5 metrów wysokości i jest ogromne.
Widoki na nieco dalszą okolicę psują obiekty poprawiaczy życia (powstająca linia przesyłowa gazu, słupy elektryczne), ale bez nich życie byłoby o wiele mniej komfortowe.
Jest okrrrropnie
Pies wyszedł przed dom, popatrzył i zawrócił! Poważnie Deszcz, zimnica, buro, no nie jest zachecająco. Fajne masz widoki za oknem, to jest własnie zaleta ogródu przy domu.
Serial lotosowy w tym roku się skończył.. szkoda.. ale liście nadal dumnie dominują w oczku ....
gdzieś uciekł mi wątek i tyle pięknych obrazków dopiero dziś obejrzałam... za to kilka razy.......
Mój lotos miał 7 albo 8 kwiatów... wielkich kwiatów....
1 lipca przyjechał w bagażniku od Mariusza
2 lipca zwodowałam go do mojej kałuży...
Po pierwszym deszczu pokazał swoje właściwości robienia perełek wodnych
Stwierdzam, że jesień jest piękna. Nie mam miejsca na bogate wrzosowisko, rosną sobie na przemian z wrzoścami i berberysami wzdłuż ogrodzenia na półmetrowej szerokości pasku ziemi i wyglądają teraz zabójczo