Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

Gabriela 23:22, 08 paź 2013

Dzidka napisał(a)

Czy klimat się ociepla ? Jeśli tak, to dlaczego tzw. sezon grzewczy się wydłuża?
.

Taaa, ociepla się, jak cholera... W tym roku nie ogrzewałam domu tylko przez niecałe cztery miesiące.
kasiek 07:21, 09 paź 2013

Jakie piękne przebarwienia - co do przymrozków, kolezanka która mieszka 15 km ode mnie tez ich nie miała (u mnie były) ale ona mieszka na górce. Ja stawiam na nasze rodzime drzewa - niezawodne, nie dajace sie kaprysom jesieni. Egzotycznych mam tez sporo, ale one nie stanowia trzonu kompozycji, własnie dlatego że sa delikatniejsze i jak są zimne wiosny, lata lub jesienie to cały ich urok bierze w łeb
Magda70 09:31, 09 paź 2013

Dzidka napisał(a)

Też mam tę przypadłość, że zapominam
Zastanawiam się czy planujesz jeszcze wizyty w innych ogrodach ?

Za każdym razem jak jadę do Holandii to odwiedzam jeden ogród...jadę do przyjaciółki (mam to szczęście, że tam mieszka więc mam bazę ) z rodziną najczęściej więc dla każdego coś miłego...większej ilości ogrodów by nie wytrzymali...
Byłam w Keukenhof w 2012r
W tym roku byłam dwa razy w Appeltern w marcu i maju...i strasznie żałuje, że nie zajadę teraz gdy jest festiwal traw ale towarzystwo mi się zbuntowało i nie chce trzeci raz z rzędu do tego samego ogrodu więc padło na Monde Verde...bilety już są bo akurat była promocja cenowa.
Dzidka 22:08, 10 paź 2013

Jeśli przekraczasz granicę w Venlo, to pociągnij towarzystwo do pobliskiego Arcen
mira 22:40, 10 paź 2013

Spisałam wszystkie nazwy z Holandii i ciekawa jestem tego Monde Verde - bo może namówię męża na przyszły rok na Holandię - jak namówię to znów nie będę wiedziałam czy obstawiać czerwiec czy sierpień ale chyba tym razem wczesny sierpień co?
monteverde 23:11, 10 paź 2013

W tym Mondo Verde jest najwięcej wolier ptaków w Europie, o i ogrody jak włoskie, angielskie, Alhambra i inne, wiele wzorców nasadzeń, mnóstwo rzeźb jest nawet Pieta pozdrawiam Dzidko, Magda i Mira
znalazłam filmik http://www.youtube.com/watch?v=vIO4K3QRO3o
Magda70 09:08, 11 paź 2013

Dzidka napisał(a)
Jeśli przekraczasz granicę w Venlo, to pociągnij towarzystwo do pobliskiego Arcen

Granicę w Venlo przekraczam wracając...zresztą do Venlo mam ok 30km
Mala_Mi 11:43, 16 paź 2013

Taki duży ciekawy ogród i tak mało fotek.. wiem, roboty teraz dużo..ale takie małe pstyk, pstryk....

Ocieplenie klimatu to mam w domu jak ogrzewanie chodzi.... M się śmieje, że śpię pod dwoma kołdrami i narzekam, że mi zimno.... on pod jedną cienką....
Dzidka 21:24, 18 paź 2013

Mirko, też jestem ciekawa aktualnych zdjęć z tego ogrodu.
A jaki miesiąc masz wybrać? Jeśli sierpień, to będziesz zachwycać się hortensjowym bogactwem.
Bo dla mnie Holandia, to kraj hortensji.

Magdo, bywa że sprytne autko ogrodnika, by nie wiem jak je zaprogramować, to i tak skręci do ogrodu.
Może i tak będzie z Arcen.

Aniu, doskonale wiesz ile jest pracy w ogrodzie.
A ja już przywykłam, że jestem niczym Syzyf. Już, już osiąga cel, by za chwilę .....

Przyrzekłam Gabrieli marcinkową relację.
Aktualnie kwitną m.in. te najpopularniejsze .

Dzidka 21:24, 18 paź 2013

Boltonia, kwitnie niestrudzenie.

W tle astrowato podobna nawłoć.

Teraz astry o największych i najmniejszych kwiatach.