Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 12:36, 26 cze 2022

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 12:32, 26 cze 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
Asia bujnie i soczyście na rabatach, przepiękne ujęcia

Bardzo Ci dziękuję Monika!
Dziś rano też było pięknie

Na stipowisku Gaura rozpoczyna
Pod płotem kwitnie już trzcinnik KF

cześć 12:26, 26 cze 2022

Do góry
Cześć. Mam pytanie czy wiecie co to za pająk? Miał około 8 cm. Dzięki
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 12:05, 26 cze 2022

Do góry
Rabaty fioletowo-różowo itp.

Szałwia kończy kwitnienie, i powoli wychodzi liatra kłosowa. I szykuje się do królowania Rozchodnik Matrona

Goździki, goździki i gaura która czeka na jeżówki / hortensję i trawy

W oczekiwaniu na róże okrywowe The Fairy
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 11:58, 26 cze 2022

Do góry
Dzięki za info że to guara

Radości dla oczu, i nosa...

Róża - chyba LOUISE ODIER

Piwonia

Część rabaty żółto-niebieskiej

Zieleń, drewno i antracyt 11:58, 26 cze 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
Piękne lato u Ciebie. i Wszystko takie wyrywne jak mówisz. Zobaczysz jesienią piękne kolory, dużo dłuższa będzie!

Na razie to mi letnie kolory wystarczą
Zieleń, drewno i antracyt 11:55, 26 cze 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)

a moze to alfred grille? mialam w ub roku i takie mial kolory pozniej w sezonie. Chyba, ze cos pomieszalam.

Wygląda zupełnie jak on Muszę tą nazwę zapamiętać.
Za to dla Ciebie Wizard of Oz oglądany z hamaku (oczywiście z pozycji na lemura)

Ptasi gaj 11:48, 26 cze 2022

Do góry
Bardzo trudna róża mam ją drugi sezon i na razie zakwitła jednym kwiatkiem. Chyba przereklamowana (60 zł) może ktoś ma jeszcze i może się podzielić obserwacjami.
Zaraz popatrzę w temacie o rozach.

Grafin Diana

Zieleń, drewno i antracyt 11:41, 26 cze 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Z tym wzruszaniem może być gorzej, bo ja raczej tylko wyrywam chwasty. Ale zawsze mogę nasionka wysypać i mu ziemię trochę powzruszać.

Ciekawe czy to wystarczy.
Zrobiłam z nim dzisiaj eksperymentalny bukiecik.

A drugi w trochę innej tonacji. Bupleurum w końcu trochę urosła i mogę go już jako dodatek stosować.

Ptasi gaj 11:41, 26 cze 2022

Do góry
Róża (2 szt) która przez całe swoje kwitnienie zmienia kolor

Parole ma największy kwiat ok 20 cm

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:32, 26 cze 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Dawno nie było zdjęć róż

No te różowe są śliczne ❤️U mnie na chwilę obecną kwitną białe okrywowe, zaczynaja startować wielkokwiatowe czytaj wielkołodygowe oraz żółta która coraz bardziej do mnie przemawia
Zieleń, drewno i antracyt 11:22, 26 cze 2022

Do góry
Magara napisał(a)

No to mnie teraz zaskoczyłaś
To skąd mi się ta pomponella wzięła??? Dałabym sobie rękę uciąć, że ją u Ciebie oglądałam

Lepiej, żebyś sobie tą rękę jednak zostawiła
Dla Ciebie mam pierwszy kwiat Dr Eckener

i ostatnie Alba Maxima oraz Mme Boll. Na kwiat tej drugiej czekałam niecierpliwie, bo pochodzi z gałązki, która wzrosła 30cm od krzewu właściwego. Czy to znaczy, że będę mogła mieć tego w przyszłości nową różę?

Blaski i cienie nowego życia 11:08, 26 cze 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula co do jabłoni, czy one są cięte co wiosnę? czy rosły jak chciały/ Jeśli rosły jak chciały to będą wymagały odmłodzenia bo inaczej tak się będzie działo niestety

Właśnie w tym roku w lutym Łukasz mi ciął znacząco i nagle drzewa tak obrodziły że się uginały gałęzie na maksa. Teraz jest ok. Tylko ta jedna jabłoń została którą też przydałoby się odmłodzić ale układ konarów nie pozwala na nią wejść więc potrzebny ktoś z doświadczeniem.

Na tym upale tylo patrzę jak wszystko szybko przekwita. Wczoraj wycięłam 2 wiadra przekwitniętych róż, teraz czekam aż skończą kwitnienie, ale już puszczają pędy na drugie kwitnienie.
Artemis w tym roku lepsza, chcę ją wysunąć do przodu bo trawy zagłuszają jej przewiew.

Budleja wyciągnięta nabrzeg rabaty właśnie pokazuję swoje rozmiary, dorównała magnolii ogród się niesamowicie zmienia z tygodnia na tydzień, dynamikę i zmienność lubię po miesiącach stagnacji w przyrodzie.

Blaski i cienie nowego życia 11:03, 26 cze 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Maskotka przesłodka A jak ten duży na Nią reaguje???
Różnaka pięknie tłoczy
Kurcze człowiek żył w przekonaniu, ze liliowców nic nie tyka i zamawiał kolejne, mam nadzieję, że sobie nie sprowadziłam szkodnika przy okazji. Swoja drogą w Wojsławicach maja łany liliowców tzn. coś jest do zwalczania tego owada pewnie, bo gdyby się tam rozsiadł na rabatach to nie do opanowania by był.

Jeśli chodzi o psy to zawsze powtarzam że są lepsze od ludzi. Narazie czasem pozwalam się im powąchać...a potem duży odwraca głowę. Nie wiem co ma to oznaczać ale chyba nie chce się bardzo przyjaźnić bo oba to psy poprzednia była suczka to nie było żadnych problemów. Poza tym duży jest schorowany i leży , nie chcę aby mały go zamęczał bo ciągle gryzie i skacze.

U mnie do liliowców tylko ślimaki się dobrały. Teraz jest spokój bo granulki sypałam 3 razy. Nie ma się co martwić na zapas. Liliowce u mnie mają pąki,kwitną już 3 i będą kwitły astępne lada moment, a w sierpniu będę dzieliła żeby zapełnić puste przestrzenie na rabacie. Bodziszki ścięłam, zobacz jakie są małe a kwitły obficie, dla porównania przypomnę
Bodziszek po cięciu, dość mały co mnie zdziwiło

Rabatę liliowcową nazywam bananem, ostatnio wreszcie ją ogarnęłam do porządku.

A tak było jak kwitły bodziszki, byłam zadowolona że je tam na obrzeże wsadziłam
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:46, 26 cze 2022

Do góry
Dawno nie było zdjęć róż

Małymi krokami-Ogród Wioli 10:28, 26 cze 2022

Do góry
Śniadanko na tarasie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:05, 26 cze 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
Czy mogę odmłodzić paro letnią Eden rose? Miała być słupem pełnym kwiecia, ale w tym roku nawet na górze ma mało pąków. Moja teoria jest taka, że pąków na góre mało bo pozwoliłam takiemu mocnemu pędowi z pędu głównego iść w bok i tam go zakrzywiłam. On wybił w ub roku. Na razie sam nie ma dużej ilości pąków.

Czy i kiedy mogę zrobić cięcie? Zaraz po kwitnięciu? Obciełabym ten pęd boczny. Czy w tym samym czasie mogę ściąć od góry, gdzieś na wysokość ok 80cm?
Czy może lepiej tylko boczny obciąć i za jakiś czas [za ilę dni/tygodni] ten górny?

Dzięki za poprowadzenie mojej ręki.

Hej Róże pnące, zwłaszcza te o sztywnych pędach, lubią kwitnąć na samej górze pędu. Jeśli chcesz doczekać obfitego kwitnienia, to powinnaś młode pędy, które są jeszcze elastyczne, prowadzić spiralnie na obelisku. Roża nie będzie „wiedziała”, gdzie jest ej najwyższe miejsce i wytworzy więcej krótkopędów na których zakwitnie. To trudne zadanie, zwłaszcza gdy róża jest starsza. Obcięcie tego młodszego pędu nic tu nie zmieni. Widzę, że główny pęd juz jest sztywny, więc nie będziesz mogła go odpowiednio poprowadzić. Teraz możesz jedynie te młode pędy poprowadzić bardziej poziomo. Na Twoim miejscu na wiosnę obcięlabym róże krótko i nowe, giętkie pędy poprowadziła spiralnie na obelisku.
W ogródku Martki 09:03, 26 cze 2022

Do góry
Jeszcze raz poranna Lady Emma Hamilton. Bardzo ją polubiłam. Za kolor młodych listków, pędów, za radosny kwiat.
W ogródku Martki 09:02, 26 cze 2022

Do góry
Haniu, hydraulik na szczęście jest bardzo ogarniętym i konkretnym człowiekiem, to wiele ułatwia Szalony to weekend, psiaki podchodzą z respektem do rabat, preferują trawnik nie odstępują mnie na krok … zapewne w nadziei na kolejne rarytasy

Aga, myślę, że sprzedawcy może chodzić o oszczędności na kosztach zakupu doniczek. I tak jak napisałam, jeśli dostałabym dobre rośliny, dobrze zabezpieczone, a wcześniej jasną informację, że będą bez doniczek - nie miałabym problemu. Przechowuję za domem sterty donic z myślą, że może znajdą kiedyś zastosowanie… szkoda mi wyrzucać ich do plastików.

Lidko, dziękuję, ciekawa jestem, jak się zakończy ta dzisiejsza akcja, dwie sztuki czy więcej? powodzenia
Ogród Basi 00:24, 26 cze 2022

Do góry
Tu też one. Ale inna sadzonka.

I tu jeszcze inna. W sumie 6 sztuk jest bardzo zmienionych.
Wykopię je bo może pozarażają inne, zdrowe sadzonki obok rosnące.
Z sadzeniem tych małych rh wiązałam nadzieję na kwitnące barwne plamy.
Szkoda mi ich. Na szczęście kupiłam 3 sztuki więcej. Zdezynfekuję ziemię, odczekam zalecany czas i posadzę. Zobaczymy, może się uda.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies