Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Agatorek 19:23, 07 mar 2023

Bożenko, napisałam „pospolita” w znaczeniu „często się zdarzający” , a nie „zwyczajny” . A to już prawie epidemia…żeby nie powiedzieć pandemia na ogrodowisku
Alija 20:37, 07 mar 2023

Na ogrodowisku ciągle jakaś nowa epidemia , jak nie róże, to dalie, jak nie dalie, to hortensje. Nie da się nie zarazić.
Rojodziejowa 20:43, 07 mar 2023

A piwonie już też były?
Kordina 23:24, 07 mar 2023

Magara napisał(a)
Nieeeee, ja doświadczona życiowo tylko

No pacz pani, jaka doświadczona

malgorzatakarpacz napisał(a)
ooo u Ciebie też o różach.
Przyznam Ci sie że ja też jak ta żaba która zarzekała się błota,zamówiłam róże chociaż wiem że te szlachcianki u mnie nie chcą rosnąć."Alden Biesan"rzekomo nie kapryszą i polecane na Ogrodowisku.
Pozdrawiam z Mazur--och jaki u nas mróz.

Małgosiu - ja jak przystało na grzebiuszkę też się zarzekałam tego błota, ale lawina błotna mnie porwała
Też odpozdrawiam wczoraj mroźno a dziś taka zadymka była nieprzyjemna

Joku napisał(a)
Tak czytam co piszecie o różach i dochodzę do wniosku że grozi mi nawrót choroby .

Tak Jolu Ogrodowisko zaraża

Agnieszko słusznie prawisz, zaraza i epidemia przechodząca w porywach w pandemię różaną, daliową i reszta do wyboru i koloru

Alu - tak, nie da się nią nie zarazić, ale jaka to przyjemność
Rojodziejowa napisał(a)
A piwonie już też były?

A kysz siło nieczysta!
ale co prawda dostałam dzisiaj w prezencie z przesyłką piwonię Sarah Bernhardt
A przesyłka wyglądała tak:

Spokojnie, nie wszystko moje, to przesyłka 3 osób, oto dowód dzielenia na 3 kupki, moje koleżanki szczęśliwe ech, lubię uszczęśliwiać ludzi

Patrycja_KG_Lu 23:31, 07 mar 2023

Ja też zrobiłam zbiorowe zakupy z sąsiadką - dla niej dalie do ogródka w stylu wiejskim, a dla mnie nasiona warzyw i sprzęty do robienia przetworów nadal czekamy na wysyłkę, bo mają zacząć dopiero od położy marca z kolejnością zakupów.
Rojodziejowa 23:32, 07 mar 2023

Czego tam masz kłącza w tych woreczkach?
Sarah cudna jest. Jedna z podstawowych, a jaka piękna!!
Kordina 23:50, 07 mar 2023

Pati - grunt to się bratać po sąsiedzku i podtrzymywać dobre relacje też o nie dbam świadomie

Rojodziejowa napisał(a)
Czego tam masz kłącza w tych woreczkach?

Już dojrzała, już!
Oczywiście dalii w tym 9 dla koleżanki, malwy, floksy, krwawniki kolorowe, iksja, tygrysówka, mieczyki, malwy i trochę nasion, dla mnie kłącze tojadu różowego m.in.
Rojodziejowa 23:55, 07 mar 2023

Ja dziś zadoniczkowywałam kłącza floksów. Podobne woreczki były ze swiatakwiatów a jednej odmiany Blue Paradise to wyjątkowo dorodne! A jak jakis drobniejszy się trafił to się okazywało, że jeszcze braciszek w woreczku siedzi. Natomiast biały i All in One duzo mniejsze, ale narzekać też nie ma na co. Jednak ceny kłączy dużo niższe, więc jak tylko przeżyją to będzie radocha
Kordina 00:03, 08 mar 2023

Asiu dokładnie od nich zamówienie przyszło Ty wszędzie jesteś nawet tam gdzie Cię nie ma, taki paradoks kwantowy
Floksy już? Na opakowaniu pisze, że w kwietniu
Patrycja_KG_Lu 01:56, 08 mar 2023

Szukałam czegoś o uprawie ziół. Znalazłam taką bibliotekę, która udostępnia skany starych książek. Zobacz co trafiłam! „Hodowla ziół lekarskich” J.Biegański z 1934 roku. Są też inne tego autora jak np. „Ziołolecznictwo. Nasze zioła i leczenie się nimi”. Ciekawy jest tam podział roślin ze względu na zastosowanie np. nieśność drobiu podnoszą”, „zaziębienie”, „skleroza (zwapnienie naczyń)”, „katar żołądka”, „cholera” - tu podano tylko melisę. Przeglądając spis można się domyślić co trapiło ludzi w tamtych czasach i jakich leków w ziołach szukali.https://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/194668/edition/208956?language=pl