Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Rojodziejowa 15:03, 07 mar 2023

Nie burz gospodarczego zrób mu metamorfozę
DariaB 15:07, 07 mar 2023

Marcin czasem i trzeba kilkunastu koncepcji żeby znaleźć tą odpowiednią. Świerki też mi się wydają za duże, nie wiem na czym w końcu u Ciebie stanie, ale pomyśl jeszcze o laurowiśni, ona jest zimozielona, trochę wrażliwa na mróz, nie wiem w jakiej strefie mieszkasz. Gdybyś chciał jednak iglaki to ja mam u siebie sosny green tower, rosną wąsko i nie bardzo wysoko, przyrastają całkiem szybko. Minusem jest cena za maleńką sadzoneczkę gdybyś chciał ich więcej.
Marcin89 08:28, 08 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A jakbyś zaproponował coś takiego?

Nadal jest żywopłot o którym rozmawialiście wcześniej. Dodatkowo masz propozycję rabat spójnych w projekcie. Dzięki temu mini żywopłotowi brat i Ty możecie przy nim rożne rabaty zrobić. jest też przerwa na pójście do altanki i plac zabaw. Masz swoje rabaty. Jakby brat nie zrealizował swoich to też by Twoja część nie ucierpiała wizerunkowo.
Póki co nie rozrysowywałem rabat, ale zaproponował bym u brata przy granicy rabatę wzdłuż żywopłotu (od tarasu mniej więcej do tego szpaleru). I tam kilka drzew na pniu. Tam powinniśmy się zasłonić od domów w oddali, też nas widać od tamtej strony (działka obok pusta odkąd pamiętam). Bratu spodobały się katalpy Nana u kolegi, to mogły by być i katalpy A do tego polubił moje ostnice Pony Tails
A ja z kolei chciałem rabatę wyspę w tym miejscu, gdzie się mi działka poszerza (coś jak teraz zaznaczyliśmy). Także można ją zrobić, tak by kiedyś dołożyć ten żywopłot wzdłuż nas. Ale chyba póki co go nie damy.
Marcin89 08:40, 08 mar 2023

anuska2507 napisał(a)

Wiesz, to trochę jest tak, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Mój małżonek nieraz powtarza, że po ch...ę mu taka duża działka (mamy prawie 12 arów) i mnóstwo roboty przy tym. Jemu wystarczyłyby ze 2-3 ary przy jakiejś szeregówce Najlepiej chyba polubić i wydobyć potencjał z tego, co się ma.

Olśnienie bardzo trafione. Nie musisz mówić, że się odgradzasz, bo chyba już nie planujesz żywopłotu ze świerków? Po prostu robisz tło dla swojej rabaty
Coś w tym jest. Tło oczywiście potrzebne. A żywopłot pomiędzy nami póki co nie był w planach. Dzięki temu wizualnie ogród zyska przestrzeni. Ale tak, by nie był sam trawnik na środku. Planuję rabatę wyspę z jednym drzewem (wstępnie magnolia). A dodatkowo ten planowany szpaler dzieli ogród na części. Tam z tyłu trawnik może być gorszy i nikt nie będzie narzekał. Raczej tam wyrównam teren, a nie zerwę całej darni. Pod orzechem mam krokusy posadzone. Dopiero pierwsza ich wiosna
Marcin89 08:57, 08 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Nie burz gospodarczego zrób mu metamorfozę
Trochę blisko domu i tarasu jest, ale wiedzieliśmy o tym budując dom.
Zresztą na wyburzenie trzeba mieć pozwolenie, a już nie wspomnę o kosztach. Czasem jego widok denerwuje, ale szkoda jednak wyburzyć. To pomieszczenie najbliżej domu jest najbardziej "ustawne" i naprawdę pomieści dużo gratów.
Marcin89 08:59, 08 mar 2023

DariaB napisał(a)
Marcin czasem i trzeba kilkunastu koncepcji żeby znaleźć tą odpowiednią. Świerki też mi się wydają za duże, nie wiem na czym w końcu u Ciebie stanie, ale pomyśl jeszcze o laurowiśni, ona jest zimozielona, trochę wrażliwa na mróz, nie wiem w jakiej strefie mieszkasz. Gdybyś chciał jednak iglaki to ja mam u siebie sosny green tower, rosną wąsko i nie bardzo wysoko, przyrastają całkiem szybko. Minusem jest cena za maleńką sadzoneczkę gdybyś chciał ich więcej.
Dziękuję za zainteresowanie Dla mnie z laurowiśnią wygrywa zdecydowanie grab. Sosny ogólnie mi się nie podobają, poza małymi wyjątkami.
Marcin89 19:01, 08 mar 2023

Powinienem napisać w prywatnych wątkach, jednak nie chciał bym nikogo pominąć

A zatem napiszę tutaj.

Z okazji Dnia Kobiet życzę wszystkim Paniom Ogrodniczkom dużo zdrówka i siły, wiele radości i pomyślności, a przede wszystkich realizacji planów ogrodowych, bądź osobistych!

Z życzeniami ślę różyczkę

Wiolka5_7 20:23, 08 mar 2023

Dziękuję
anuska2507 21:18, 08 mar 2023

Różyczka piękna, dziękujemy
anuska2507 21:36, 08 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
Coś w tym jest. Tło oczywiście potrzebne. A żywopłot pomiędzy nami póki co nie był w planach. Dzięki temu wizualnie ogród zyska przestrzeni. Ale tak, by nie był sam trawnik na środku. Planuję rabatę wyspę z jednym drzewem (wstępnie magnolia). A dodatkowo ten planowany szpaler dzieli ogród na części. Tam z tyłu trawnik może być gorszy i nikt nie będzie narzekał. Raczej tam wyrównam teren, a nie zerwę całej darni. Pod orzechem mam krokusy posadzone. Dopiero pierwsza ich wiosna

Jeśli nie planujesz żywopłotu na granicy z bratem, to faktycznie możesz zrobić wyspową rabatę i najwyższe piętro nasadzeń ulokować bliżej jej środka, a niższe - po obu bokach. W takim układzie rośliny będą zdobić zarówno twoją część, jak i brata Jeśli jednak kiedyś zdecydujesz się na żywopłot, to te niższe rośliny będzie można dość łatwo usunąć.