Jesienne spacerki hartują , przygotowując organizm do zimy Nie wiem jak wam i tobie Haniu ale mnie tak szybko czas ucieka że zima będzie dla mnie chwilą.Próbuję ogarnąć myśli i rysuję swój projekt ogrodu Nie mam talentu do rysowania ale jakoś muszę to zrobić Bez projektu ani rusz .Na spacerki czasu brak ,przyjeżdzam z pracy i za chwilę robi się już ciemno .Biorę się za szycie rzymskiej rolety do kuchni czas ozdobić troszkę okna .Miłego wieczoru Haniu
Pochlebiasz mi Janinko Jestem zwyczajna,, lecz może bardziej uparta bo wiem że bidolenie jest złym doradcą .Kiedy upadam z bólem ale się podnoszę i lecę dalej. Nie odpuszczam tak łatwo, no chyba że cudze krzywdy Wtedy staram się szybko zapomnieć bo nie mozna nosic w sobie urazy do nikogo i niczego. Ona ludzi wyniszcza,, lepiej spożytkowac swą energie w lepszym kierunku, tak po prostu żyję.Powiem tak, mój projekt domu przerobiłam z prostej chałupy wiejskiej na taki jak widziałaś .Mówisz jak bajki? hmm,,, chyba zostało we mnie sporo dziecka a bajki zawsze mnie fascynowały .Kiedy dołożę jeszcze swój ogród ,mam nadzieję życ przynajmniej w otoczeniu bajkowym To chyba tęsknota za czyms czego miałam zbyt mało w dzieciństwie,, troszkę romantycznej duszy i własnej osobowosci W takim własnie domu pragnęłam mieszkac. Mnie inne ogrody też bardzo sie podobają ale mój będzie równiez naturalny .Nie będe jej poprawiac bo kocham rzeczy takimi jakimi są.Cieszę się z twojej wizyty Dziękuję również za miłe słowa Będę cię odwiedzac i zapraszam do siebie z radoscią .Pozdrawiam cieplutko
....witam wszystkich w poniedziałkowe południe...
...ponieważ w tym moim czymś co nazywa się zazwyczaj ogrodem a u mnie może byc tylko "O" , nic się nie dzieje, poza buszującym w ziemi kretem nic się nie dzieje - to jego ostatni sezon na tak pędrakami wypasionej ziemi - biedaczysko...
...więc wieje nudą w moim O....
...projekt się robi, ja juz mam sny że żurawki i bukszpany sadzę a potem robię zdjęcia..hehe...nawet czytac z wrażenia nie potrafię... a z serii Lackberg jeszcze dwie części leżą na półeczce...
...zaraz wybywam też do lekarza....dowiem sie prawdy o moim kolanie...trzymajcie kciuki..
...dlatego pozostawiam tylko dzisiaj pozdrowienia, życzę udanego tygodnia i wiele słoneczka...
Gratuluję projektu!!! Które 4 realizacje Gardenarium znajdą się u Ciebie?
....wybralismy z M. 4 topowe ogrody z Ogrodowiska - miedzy innymi Twój ogród Dominiko...
....Ogród nie tylko bukszpanowy, Ogród z lustrem i Zimozielony... nie chcę tworzyc rankingu ...nic z tych rzeczy....jest wiele pieknych ogrodów tutaj...ale musielismy wybrac jakis styl, pasujący do naszego domu i do nas... wybralismy te ogrody bo maja wspólne elementy i rosliny które lubimy, oraz rosliny które nie są trudne i wybredne w uprawie... jak projekt będzie gotowy to troszeczkę Wam pokażę...
O qrka!!! Zaniemówiłam. Ja z moimi dziurami i klimatyzatorem w takim towarzystwie??? Sądziłam, że oparłaś się wyłącznie na ogrodach zrobionych przez Danusię. Qrka po raz wtóry. Domyślam się, że polecisz w kulki... Ogród z lustrem jest super. Gdybym teraz robiła ogród poszłabym w stronę Danusiowego "ogrodu nowoczesnego" i "ogrodu rysowanego kreską"+ coś z "ogrodu z lustrem". No to czekam z ogromną niecierpliwością na więcej szczegółów. Pozdrawiam
...Dominiko...nic nie martw...klimatyzatora nie mam ... ja mam taki styl domu że raczej nowoczesny ogród by mi nie pasował...jestem zdania , że trzeba dopasowac styl otoczenia do stylu domu...jak z ciuchami - nie ubiorę trampek do eleganckiego kostiumu... a Danusia dobiera perfect..
...witajcie kochani...
...po cięzkim dniu w parcy i po zakupach ubraniowych z miom prawie 17 letnim synem ( kto ma dziecię w takim wieku to wie co to znaczy... ...wróciłam do domku właśnie przed chwilą i ..odebrałam pocztę...i przepadałam ...mam projekt od Danusi w wersji roboczej przepadłam , bo nie moge sie od niego oderwac...analizuję i analizuję i analizuje...wydrukowałam i podziwiam i patrzę na cudo.. ...dobrze że M. w delegacji bo bym musiała mu tłumaczyc nazwy z łaciny ( choc do tego jestem przyzwyczajona... a tak, w spokoju i skupieniu mogę patrzec i oczami wyobrazni widzę mój ogród... będzie piękny...
O rany a to dopiero nowiny!!!!
Gratuluję, jak ja bym dostała taki projekt pocztą, to bym w nocy nie umiała usnąć
zdradź nam co nieco na jego temat, please
....Kasiu mogę zdradzic że jest cudo.... z powodu projektu jakoś nie wychodziła mi dzisiaj
" konserwacja powierzchni płaskich" ...ciągle przerywałam i biegałam po ogrodzie i mierzyłam i oglądałam oczami wyobrażni....znam łacińskie nazwy to mi nawet idzie...córka tylko pyta " a co to jest za roslina?, a co jest tutaj?... fajnie jej tłumaczyc...może mi pomoże kiedys...a może nawet projektantką zostanie? rysunek ma niezły...
...witajcie kochani...
...po cięzkim dniu w parcy i po zakupach ubraniowych z miom prawie 17 letnim synem ( kto ma dziecię w takim wieku to wie co to znaczy... ...wróciłam do domku właśnie przed chwilą i ..odebrałam pocztę...i przepadałam ...mam projekt od Danusi w wersji roboczej przepadłam , bo nie moge sie od niego oderwac...analizuję i analizuję i analizuje...wydrukowałam i podziwiam i patrzę na cudo.. ...dobrze że M. w delegacji bo bym musiała mu tłumaczyc nazwy z łaciny ( choc do tego jestem przyzwyczajona... a tak, w spokoju i skupieniu mogę patrzec i oczami wyobrazni widzę mój ogród... będzie piękny...
O rany a to dopiero nowiny!!!!
Gratuluję, jak ja bym dostała taki projekt pocztą, to bym w nocy nie umiała usnąć
obie wersje są ładne, tylko teraz musisz zdecydować, która bardziej przypadła Ci do gustu
Aga szczerze to na razie żadna ja tam widzę cisy i bukszpany oraz dużo zurawek, to nie jest bardzo słoneczne miejsce, więc takie rośliny tu powinny pasować, a i jeszcze muszę tu dosadzić serby, zeby zasłonić przybudówkę u sąsiada
Kasiu, to może zrób taki projekt i zobaczysz jak to będzie wyglądać
Plany na wiosnę w ogrodzie...
Postanowiłem sobie zrobić szkic jakby ewentualnie wyglądała moja rabat przy domu od strony południowej. Aktualnie znajduje się tam Magnolia 'Susan' i jałowce pospolite kolumnowe (zawarte są w projekcie). Na altanie bym widział pnącą się glicynie chińską... w rogu po lewej stronie patrząc na projekt, byłaby podwyższona rabata z cegieł, a w niej ostnice, werbeny, jeżówka, krwawnik, bergenia, trytoma, szałwie i przywrotniki... przy magnolii natomiast, turzyce, hakonechloa, przywrotniki i jeszcze się zastanawiam jakie ewentualne rośliny by jeszcze dodać Zamierzam jeszcze wykonać ścieżki z płyt kamiennych, prowadzące do altany i kominka. Z prawej strony altany myślę jeszcze posadzić róże pnącą i powojnika
Legendę jeszcze dodam jak spiszę wszystko
....wybralismy z M. 4 topowe ogrody z Ogrodowiska - miedzy innymi Twój ogród Dominiko...
....Ogród nie tylko bukszpanowy, Ogród z lustrem i Zimozielony... nie chcę tworzyc rankingu ...nic z tych rzeczy....jest wiele pieknych ogrodów tutaj...ale musielismy wybrac jakis styl, pasujący do naszego domu i do nas... wybralismy te ogrody bo maja wspólne elementy i rosliny które lubimy, oraz rosliny które nie są trudne i wybredne w uprawie... jak projekt będzie gotowy to troszeczkę Wam pokażę...
O qrka!!! Zaniemówiłam. Ja z moimi dziurami i klimatyzatorem w takim towarzystwie??? Sądziłam, że oparłaś się wyłącznie na ogrodach zrobionych przez Danusię. Qrka po raz wtóry. Domyślam się, że polecisz w kulki... Ogród z lustrem jest super. Gdybym teraz robiła ogród poszłabym w stronę Danusiowego "ogrodu nowoczesnego" i "ogrodu rysowanego kreską"+ coś z "ogrodu z lustrem". No to czekam z ogromną niecierpliwością na więcej szczegółów. Pozdrawiam
...witajcie kochani...
Ola la la, ale się będzie działo Jetem baaaardzo szczęśliwa, źe będę oglądać Tworzenie tak pięknego ogrodu!!!
...będę pokazywała etapy. ale to nie bedzie trwało jeden sezon...raczej dłużej....wiadoma sprawa.... zaczniemy od " brudnej" roboty a to nie będzie aż tak fascynujące chociaz konieczne...