Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w malinówkach 17:46, 01 sie 2025

Do góry
Oto nasz kącik wstydu, cały narożnik działki za trampliną
Wszystko stało tak od zakończenia prac bukarskich. Oprócz kostek brukowych i kawałków krawężników/palisad były jeszcze palety, drewno do ogniska, bloczki betonowe i górka ziemi. Teren nakryty folią, żeby zielsko nie rosło. Wizualnie już nasz to męczyło...

Pierwsze prace porządkowe były w tamtym tygodniu, czyli wywożenie wszystkiego do budynku. Kostki niestety trzeba było ładować ręcznie. Potem ja miałem pole do popisu, czyli usuwanie korzeni i chwastów, zabranie górki ziemi, a na końcu przekopanie i wyrównanie.

A wszystko po to by dokończyć część rekreacyjną dla dzieci, czyli mini plac zabaw.

Powiem Wam efekt końcowy i umiejętności techniczne mojego brata i taty mnie zaskoczyły. Ja tylko trochę pomagałem, bo wróciłem już do pracy

Zdjęcie jest na szybko, tuż po osadzeniu huśtawek i zjeżdżalni, jeszcze cięte boki desek nie domalowane itp. Szkoda, że nie mam zdjęcia, gdy były założone huśtawki - jedna zwykła, druga bocianie gniazdo W sumie jest to zaległy prezent dla bratanka i bratanicy na dzień dziecka. Zakupione drewno było zbyt surowe i musieliśmy je podsuszyć, potem dopiero malowanie i składanie. Cały projekt, dobór materiałów i elementów, to dzieło mojego brata. Ja nadaję się bardziej do rycia w ziemi

Dzieciaki są zachwycone, a ja razem z nimi, bo w końcu teren wygląda na uporządkowany
Grzebiuszka ziemna 17:33, 01 sie 2025

Do góry
Lidziu dziękuję
anabuko1 napisał(a)

Ale piękny liliowiec.
I mieczyki piękne. zupełnie inne niż moje

Aniu dzięki liliowiec się ucieszył i mieczyki też
Ewa777 napisał(a)
Mieczyki przepiękne.
Też widziałam filmiki z powodzią. Dobrze, że u Ciebie bez problemu. Nie wygląda to dobrze.

Dzięki Ewo Na szczęście woda spłynęła i nie była to taka tragedia jak na południu Polski, choć oczywiście część poniosła straty.
Gosiu no to powodzenia w zakupkach
Nicol

Aniu udało mi się, ale za to ciachnęłam sobie opuszka palca sekatorem, więc jestem ranna

Ulinko najbardziej chyba sprzyja rozchodnikom. Podzieliłam w zeszłym roku wielki krzak, a w tym każdy z pięciu jest tak samo wielki jak poprzednik (w głębi) Od Ewci mam jeszcze zawilce jesienne - fajne kulki i kwiatki:

Wczoraj dopadła mnie radosna i niczym nie skrępowana twórczość "artystyczna" wypaliłam w drewnie przyrządem do lutowania, poszłam na żywioł

Taką miałam deseczkę do palenia i to ona mnie natchnęła:

A głowa wreszcie doczekała się włosów z dichondry srebrzystej, bardzo fajna zwisająca roślinka

Glina i zielsko 15:54, 01 sie 2025

Do góry
Dziś rano spacerek od wyjścia z tarasu

Docieramy do bukowej

I dochodzimy do połączenia bukowej i platanowej

I rzut oka pod platany

Dalej rabata nowa z grukecznikami i magnolią

I doszliśmy do Dereniowej w trakcie zmian

Przed wejściem na podjazd rzut oka w dwóch mrugnięciach na kortową.

I tak dotaliśmy do przedogródka

A obok rodków wracamy na taras.

A na tarasie
Rządek silverków

Koniec spacerku
Pada ciągle pada ....jak w piosence
Ogród w dolinie 14:24, 01 sie 2025

Do góry
Roocika napisał(a)

No i jak to jest, że w telefonie zdjęcia są wyraźne a tutaj rozmyte to ja nie wiem

śliczny ogród, wypielone liliowce wyglądają świetnie
Zdjęcia są rozmyte zawsze po wstawieniu na wątek, szkoda, też z tego powodu cierpię, ale pewnie tak się dzieje podczas ich zmniejszania
Ogród w dolinie 14:03, 01 sie 2025

Do góry
No i bym zapomniała
Pierwszy w życiu pomidor ze szklarni. Jednak dużo zawiązków kwiatów spadło . Pogoda słaba, mam nadzieję, że uda im się dojrzeć i nie złapią niczego.
Ogród w dolinie 13:51, 01 sie 2025

Do góry

No i jak to jest, że w telefonie zdjęcia są wyraźne a tutaj rozmyte to ja nie wiem
Ogród w dolinie 13:50, 01 sie 2025

Do góry
Palibiny skromnie powtarzają kwitnienie

U wszystkich jeżówki w pełni kwitnienia a u mnie tak

Pierwsze moje floksy, sadzone przed urlopem. Ślimaki ich nie jedzą. Wola jeżówki

A na kalinach owoce się czerwienią
Ogród w dolinie 13:46, 01 sie 2025

Do góry
Wypielilłam trochę hahaha

Ogród w dolinie 13:44, 01 sie 2025

Do góry

Czyściec lekarski i bodziszek Kelly's Ann

Krokosmia
Ogród w dolinie 13:40, 01 sie 2025

Do góry
Summer wine w innym miejscu

Tawuły japońskie shirobana są najpóźniejsze

Ogród w dolinie 13:34, 01 sie 2025

Do góry

Liliowce rdzawe, które są mojego wzrostu

Hortensje Wims red

Ogród w dolinie 13:29, 01 sie 2025

Do góry
No i zdjęcia z drugiej połowy lipca.

Pod skarpą posadziłam liliowce w grupach, zakwitły trzy kolory naraz i wyglądało to wg mnie fajnie. Obok muszę trochę zamieszać, bo akurat stella miała przerwę w kwitnieniu i jest dziura. Różowe to summer wine

Ruby stella

crismon pirate
Ogród w malinówkach 13:26, 01 sie 2025

Do góry
W ostatnich dniach udało mi się uprzątnąć zaniedbany kącik w ogrodzie. Choć samo sprzątanie zajęło zaledwie 1-2 dni

Później pokażę stan przed i po.

Żeby jednak sprzątnąć materiały budowlane i inne rzeczy musieliśmy przygotować miejsce na nie. Tym sposobem z dawnego kurnika zrobiło się kolejne pomieszczenie gospodarcze. W tym moim dużym budynku (podzielony jest na różne pomieszczenia), to jedno było zajęte przez kury.

Zaczęliśmy mniej więcej na koniec maja, a na koniec lipca było już zrobione i prace szły etapami:
- usunięcie na zewnątrz różnych rzeczy, snopków słomy, styropianu; wyniesienie klatek na króliki i drewnianych drabinek dla kur itp.
- rozbicie ceglanych murków (dawnych boksów dla świnek), usuwanie gruzu, zamiatanie podłoża
- omiatanie ścian z kurzu i pajęczyn, umycie wodą i znowu zamiatanie
- oprysk środkiem owadobójczym
- zagruntowanie ścian
- podlepienie dziur w ścianach, były bardzo duże ubytki, odkryte cegły itp.
- pomalowanie ścian wapnem hydratyzowanym w celu odkażania pomieszczenia
- po ocenie podłoża z cegieł osadzonych na gruncie okazało się, że trzeba zrobić wylewkę betonową; jeden fragment był wylany z betonu wyżej od reszty o jakieś 10 cm (widać na foto)
- wylanie posadzki z betonu, który sami robiliśmy w betoniarce; nigdy nie myślałem jaka to ciężka praca, stanie na słońcu od 7 do 15, plus wożenie betonu, wylewanie i wygładzanie go w pomieszczeniu
- następnie daliśmy czas na związanie posadzki, w sumie z 3 tygodnie stała beż żadnych prac
- zagruntowanie posadzki

Całość trawała około jakoś 2 miesiące i pomagali mi oczywiście tato i brat. Sam bym tego nie ogarnął

Teraz zdjęcia (dla ludzi o mocnych nerwach) Efekt jest dla mnie ok, jak na to co było i nasze możliwości. Gdybym miał "odwalić", to trzeba by zamówić firmę do tynkowania i posadzek. No ale to tylko pomieszczenie gospodarcze.

Przed:

Gruz i śmieci, tego to było od groma:

Na koniec, wstawiona jest kostka brukowa i inne materiały. Będzie jeszcze dachówka, materiały drewniane itd. Zimą będą tu stały meble ogrodowe.
Anna i Ogród 2 12:56, 01 sie 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Dziś dotarły do mnie dzięki Kwartetowi ❤️moje upragnione palczatki Chameleon

Chameleonki są cudne, choć ja bardziej lubię Ha Ha Tonka.

[Dla ścisłości od niedawna prawidłowa nazwa to Schizachyrium miotlaste (Schizachyrium scoparium). Palczatki to Andropogon. Mam może hyzia na pukcie nazw. Sorry]
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 12:44, 01 sie 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)

Chodzi bardziej o lekkie oświetlenie zeby widzieć gdzie jest chodnik etc niż doświetlenie tegoż parkingu.
Zamku może nie postawię, ale oświetenie jak na zamku mogę
ostatnio znów widziałam led w jakimś metalowym profilu. Akurat jest dzien ale o podobny efekt mi chodzi. W domu w łazienkach mamy led, ale sa schowane za lustrem więc dają tylko takie lekkie rozświetlenie pomieszczenia. o podobny efekt chodzi na parkingu i częściowo wzdłuż podjazdu jak wieczorem idziemy z psem/kiedys dziewczyny będą wracać ze szkoły/imprez etc.

[img size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/261/2617850/original.jpg[/img

Wiem, że taki efekt świetlny przy pomocy taśmy ledowej można uzyskać. Pięknie wyglądają m.in. poręcze schodów z podświetleniem taśmą.
Raczej chciałam zwrocić uwagę na problem świecenia w oczy. To zresztą problem wszystkich ledowych żarówek. Zwykłe żarówki są łagodniejsze. Dlatego z ledami trzeba 5 razy się zastanowić jak się je umieści i jaką moc żarówki wybierze.

Jeszcze o kiwaczkach ledowych - tego zapomniałam napisać – warto stawiać je grupowo. Ja mam ich 5 i lepiej wyglądają, gdy na jednej rabacie jest kilka. Porozstawiane pojedynczo nie dają takiego efektu.
Lidka pisała o wyginaniu, żeby nie stały sztywno. Ja zrobiłam rozpórkę, bo wygięte wracały do pionu.
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 12:31, 01 sie 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Potrzeba matką wynalazku, czyli koszenie trawnika pod rozłozonymi lawendami…

To tak można??? A ja poszerzyłam rabatę bo mi się hakone wykładała na trawnik...

Żarcik
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 12:14, 01 sie 2025

Do góry
Potrzeba matką wynalazku, czyli koszenie trawnika pod rozłozonymi lawendami…

Anna i Ogród 2 12:02, 01 sie 2025

Do góry
Dziś dotarły do mnie dzięki Kwartetowi ❤️moje upragnione palczatki Chameleon

Oraz floksy Orchid Green i Orchid Yellow

Polowałam na nie od roku i poprosiłam Anię o pomoc. Pamiętała
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:54, 01 sie 2025

Do góry
Jezyny

Wszystkiego po trochu 10:19, 01 sie 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Dziękuję za informacje o róży. Jest spora to może dla jednej znajdę miejsce Tym bardziej, że te przy tarasie chcę usunąć więc zostaną tylko the fairy.

To połączenie bardzo mi przypadło do gustu. To jakiś przetacznikowiec?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies