Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 08:43, 31 lip 2025

No nie ....
Działasz po cichu a my tu lubimy roboty w toku. Marcin popraw się chłopaku!!!
Marcin89 12:57, 01 sie 2025

LIDKA napisał(a)
No nie ....
Działasz po cichu a my tu lubimy roboty w toku. Marcin popraw się chłopaku!!!
Lidka, trochę po cichu, bo nie wszystko nadaje się do pokazywania
Marcin89 13:26, 01 sie 2025

W ostatnich dniach udało mi się uprzątnąć zaniedbany kącik w ogrodzie. Choć samo sprzątanie zajęło zaledwie 1-2 dni

Później pokażę stan przed i po.

Żeby jednak sprzątnąć materiały budowlane i inne rzeczy musieliśmy przygotować miejsce na nie. Tym sposobem z dawnego kurnika zrobiło się kolejne pomieszczenie gospodarcze. W tym moim dużym budynku (podzielony jest na różne pomieszczenia), to jedno było zajęte przez kury.

Zaczęliśmy mniej więcej na koniec maja, a na koniec lipca było już zrobione i prace szły etapami:
- usunięcie na zewnątrz różnych rzeczy, snopków słomy, styropianu; wyniesienie klatek na króliki i drewnianych drabinek dla kur itp.
- rozbicie ceglanych murków (dawnych boksów dla świnek), usuwanie gruzu, zamiatanie podłoża
- omiatanie ścian z kurzu i pajęczyn, umycie wodą i znowu zamiatanie
- oprysk środkiem owadobójczym
- zagruntowanie ścian
- podlepienie dziur w ścianach, były bardzo duże ubytki, odkryte cegły itp.
- pomalowanie ścian wapnem hydratyzowanym w celu odkażania pomieszczenia
- po ocenie podłoża z cegieł osadzonych na gruncie okazało się, że trzeba zrobić wylewkę betonową; jeden fragment był wylany z betonu wyżej od reszty o jakieś 10 cm (widać na foto)
- wylanie posadzki z betonu, który sami robiliśmy w betoniarce; nigdy nie myślałem jaka to ciężka praca, stanie na słońcu od 7 do 15, plus wożenie betonu, wylewanie i wygładzanie go w pomieszczeniu
- następnie daliśmy czas na związanie posadzki, w sumie z 3 tygodnie stała beż żadnych prac
- zagruntowanie posadzki

Całość trawała około jakoś 2 miesiące i pomagali mi oczywiście tato i brat. Sam bym tego nie ogarnął

Teraz zdjęcia (dla ludzi o mocnych nerwach) Efekt jest dla mnie ok, jak na to co było i nasze możliwości. Gdybym miał "odwalić", to trzeba by zamówić firmę do tynkowania i posadzek. No ale to tylko pomieszczenie gospodarcze.

Przed:

Gruz i śmieci, tego to było od groma:

Na koniec, wstawiona jest kostka brukowa i inne materiały. Będzie jeszcze dachówka, materiały drewniane itd. Zimą będą tu stały meble ogrodowe.
MagdaLenka 13:53, 01 sie 2025

No Marcin, czapki z głów!
Robota okropnie niewdzięczna i czasochłonna, ale wyszło Wam super!
JoanNa 15:07, 01 sie 2025

Noo Marcin to się nazywa biforek-afterek! kawał roboty, brawo!
Marcin89 17:24, 01 sie 2025

Dziękuję dziewczyny Zdjęcie ukrywa nierówności ścian, ale i tak jest ok. Przede wszystkim czysto i równa posadzka. Jestem zadowolony.

Prawdziwy bifor-after będzie w następnym poście
Marcin89 17:46, 01 sie 2025

Oto nasz kącik wstydu, cały narożnik działki za trampliną
Wszystko stało tak od zakończenia prac bukarskich. Oprócz kostek brukowych i kawałków krawężników/palisad były jeszcze palety, drewno do ogniska, bloczki betonowe i górka ziemi. Teren nakryty folią, żeby zielsko nie rosło. Wizualnie już nasz to męczyło...

Pierwsze prace porządkowe były w tamtym tygodniu, czyli wywożenie wszystkiego do budynku. Kostki niestety trzeba było ładować ręcznie. Potem ja miałem pole do popisu, czyli usuwanie korzeni i chwastów, zabranie górki ziemi, a na końcu przekopanie i wyrównanie.

A wszystko po to by dokończyć część rekreacyjną dla dzieci, czuli mini plac zabaw.

Powiem Wam efekt końcowy i umiejętności techniczne mojego brata i taty mnie zaskoczyły. Ja tylko trochę pomagałem, bo wróciłem już do pracy

Zdjęcie jest na szybko, tuż po osadzeniu huśtawek i zjeżdżalni, jeszcze cięte boki desek nie domalowane itp. Szkoda, że nie mam zdjęcia, gdy były założone huśtawki - jedna zwykła, druga bocianie gniazdo W sumie jest to zaległy prezent dla bratanka i bratanicy na dzień dziecka. Zakupione drewno było zbyt surowe i musieliśmy je podsuszyć, potem dopiero malowanie i składanie. Cały projekt, dobór materiałów i elementów, to dzieło mojego brata. Ja nadaję się bardziej do rycia w ziemi

Dzieciaki są zachwycone, a ja razem z nimi, bo w końcu teren wygląda na uporządkowany
Marcin89 17:47, 01 sie 2025

Jeszcze zdjęcie z takiej perspektywy.
LIDKA 19:01, 01 sie 2025

Super wszystko i kawał ciężkiej pracy. I podoba mi się że tak rodzinnie zespołowo.

Efekt bardzo super. Fajnie mieć takie pomieszczenie na przechowywanie gratów.

LIDKA 19:02, 01 sie 2025

A huśtawka extra!!!