Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anglia czerwiec 2013 14:21, 02 sie 2013

Do góry
Rododendronowy ogród II. 14:10, 02 sie 2013

Do góry
Bożenko, nie wiem, czy oglądasz foty z Anglii, więc u ciebie wstawię zdjęcie dedykowane tobie, ptak śmignął, jajeczka się ostały
Anglia czerwiec 2013 14:09, 02 sie 2013

Do góry
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 14:04, 02 sie 2013

Do góry
Witam serdecznie.
Jestem zauroczona wątkowymi ogrodami i jestem tu z nadzieją uzyskania porady aby i mój mały ogród był choć w małej części tak ładny jak Wasze
Zanim przejdę do tarasu mam pytanie odnośnie odgrodzenia się od silnych wiatrów. Zdjęcie jest robione z tarasu na część zachodnią, myślę o posadzeniu choiny kanadyjskiej lub świerka serbskiego i nie mogę się zdecydować i czy jak posadzę jedno albo drugie co 1metr to będzie dobrze? Nie muszę się szczelinie zasłaniać bo szkoda mi trochę widoku (oczywiście istniejące choinki zostaną wykopane)

Mój jesienny ogród 13:59, 02 sie 2013

Do góry
Weroniko, piękny widok z wieży.
Irenko, cieszę się że pokazałem więcej.
Na koniec pokażę kilka fotek z Quenns's Parku i do następnego razu w którym będą foty ze skanseny, pozdrawiam.

Mój jesienny ogród 13:53, 02 sie 2013

Do góry

Podliczyłem lipcowe fotki, zrobiłem 930. Ptaków nie pokazywałem żebym miał więcej do pokazania u Bogdzi
Monte i Janinko, to ładnie Was tam przypieka, ostatnio coraz gorzej zwariowana ta pogoda, u mnie w sam raz. Powiem Wam że kiedyś mi upał nie przeszkadzał ale teraz trochę tak, klima też jest nie dla mnie, bo bolą mnie gnaty i muszę się ubierać. Życzę ochłodzenia ale tak trochę i bez wariackich burz. Mi się w końcu udało wstawić foty, niestety więcej ze sobą nie wziąłem.
Karola, no co Ty, one są sztuczne i wiszą na linkach, bardzo fajnie to wygląda i dużo ludzi robi sobie z nimi zdjęcia. Wracam na jesieni a raczej po. Przynajmniej planuję wrócić na święta
Dziś jeszcze puszczę następny.

Ogród przy lesie początek 2012/2013 13:53, 02 sie 2013

Do góry
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 13:52, 02 sie 2013

Do góry
Kolejne zdjęcia mojego ogrodu, którego jak narazie ciężko nazwać ogrodem

Taki mam widok kiedy wyjdę na taras, ehh..

Smutno i pusto jeszcze, ale naprawdę nic w związku z poprawieniem tego widoku do tej pory nie robiliśmy. Dopiero teraz jak wnętrze domu wykończone zajmiemy się widokami na zewnątrz.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, jak wytyczyć rabaty, chciałabym mieć i miejsce dla dzieci (od piaskownicy w prawo, chyba?) i miejsce dla naszego wypoczynku (stół z krzesłami i parasolem) wysypany kamykami, a jak w przyszłości fundusze pozwolą to altanę.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:52, 02 sie 2013

Do góry
Kawałek wrzosowiska, brzózki, a po lewej widać różanecznika, który czeka na przeprowadzkę

Spotkania nieoficjalne 13:50, 02 sie 2013

Do góry
Spotkanie u mnie I wycieczka do Inwałdu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1724-u-sebka-czyli-ogrodowych-rewolucji-ciag-dalszy?page=863

Mój jesienny ogród 13:49, 02 sie 2013

Do góry
Witajcie. Jestem po wycieczce w Zoo, zabalowałem tam do 7, byłem pewnie na 12, bo znów robili coś w metrze i był objazd autobusem, ja chciałem być cwańszy i objechałem to metrem ale nic mi to nie dało, gdyż jeszcze trzy stacje były wyłączone, tylko straciłem czas. Zoo ładne, jak by położone w lesie i teren pagórkowaty, więc to wszystko dawało ładny efekt. Zwierząt nie jest dużo ale za to mają super warunki, jest czysto, woda we wszystkich basenach kryształ. Najbardziej podobały mi się pawilony. Ładnie zrobione, w środku bardzo dużo drzew i różnych kwiatów z tropików, jak w palmiarni a ptaki latały tam wolno, super. Oswojone, kręciłem je z metra. Niestety ptaków tez było niewiele. Zoo podzielone jest na strefy, sawanna, tundra, Oceania, Ameryka. Widziałem Pandę, która jest w logoo ogrodu. Nie podobało mi się, że jest tam tyle barów, restauracji i placów zabaw, a najwięcej było sklepów z pamiątkami, przez nie traciłem nie potrzebnie cenny czas, ale tu Ameryka, na wszystkim trza zarobić, gdzie się tylko da a ludzi było dużo. Bilet kosztował mnie 28 $. Jechałem 2 godz. W jedną stronę, całe metro przejechałem i autobus od dechy do dechy. Autobusem nie lubię długo jechać, bo strasznie szarpie, hamuje przed samym przystankiem a rusza że mało siedzeń nie wyrwie, ja wybieram miejsca gdzie siedzi się przodem, bo na tych bocznych aż szyja boli. Wczoraj miałem fajne zdarzenie, byłem na zakupach i wystukało mi 25,50 i zabrakło te 0,50 i facet za mną dopłacił, ja zapomniałem portfela z drobnymi, który został w drugim plecaku po wycieczce do Zoo. Najpierw dokończenie fotek które wysyłałem w poniedziałek i dopiero po nich, Zoo i ciąg dalszy.

Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 13:48, 02 sie 2013

Do góry
Jeszcze raz dziękuję i postaram się powoli podzielić swoimi spostrzeżeniami i nabywanym wciąż doświadczeniem. Kiedyś ogrody nie były tak popularne, a rośliny żywopłotowe rosły dziko w niejednym ogrodzie. Ligustr był najłatwiej dostępny i najbardziej znanym.
Sadzę go w jednym rzędzie - nie w szachownicę, bo uważam, że tak jest korzystniej. W szachownicę jedne zagłuszają drugie od wewnątrz, co czyni to moim zdaniem bezcelowe. Druga rzecz - trudniej wygrabiać pozostałości spod krzewów, a to jest ważne, aby nie gniły pozostałości i powodowały pojawiania się grzybów. Niektórzy moim zdaniem tną go zbyt często, co nie pozwala dobrze rozwijać się tym roślinkom. Przycinany co kilka dni ma mało liści i nie rozwija się jak potrzeba. Trzy razy to rozsądne cięcie. Poza tym, co kilka lat należałoby go przycinać o kilkadziesiąt centymetrów, aby ze środka wypuszczał nowe roślinki.
Sadzę go co jakieś 10 cm. Oczywiście niektóre po kilku latach mają "pień" niemal grubości starszego grabu. Łatwiej się go napewno tnie od grabów. Nie wymarza (ligustr pstry - marznie).
Jak szybko rośnie - hm, zależy ile poświęci się mu czasu. Tzn. - jeśli będziemy dbać o glębę na której rośnie, tak jak przy np. grządkach warzywnych i będziemy obficie podlewać wodą urośnie nam szybko. Kiedy osiągnie dwa metry? - ja mam jakby taką zasadę - dwa cięcia pozstawiające po 10 - 15 cm rocznie - czyli przyjmijmy 30 cm na rok. Dlaczego? - aby nie przewracał się pod naporem śniegu kiedy urośnie.
W zapasie mam zawsze kilkadziesiąt sztuk na ewentualne braki, choroby czy inne "upadki" roślin.
Dodatkowo na choroby grzybowe pryskam tak jak inne rośliny, ale tylko w miejscach "podejrzanych" (zaznaczonych wiosną, kiedy nie pojawiają się na nim pąki). Prócz tego robię gnojówkę z pokrzyw, mleczu (mniszka) do podlewania (kategorycznie odradzam azotowe nawozy w granulkach i poganianie roślin, kończy się to bardzo często totalną klęską). Na choroby grzybowe robię gnojówkę ze skrzypu polnego i podlewam podejrzaną glebę w proporcji 1 do 5 (gnojówkaxwoda). Myślę, że najważniejsze rzeczy napisałem. Zawsze służą pomocą, jeśli oczywiście będę znał odpowiedzi. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Na fotce kolejne ukochane roślinki - paulownia (również wyhodowana osobiście z nasion)
Anglia czerwiec 2013 13:47, 02 sie 2013

Do góry
Spotkania nieoficjalne 13:46, 02 sie 2013

Do góry
Spotkanie u Magdy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2564-ogrod-niby-nowoczesny-ale?page=363

Jurajski Ogród 13:38, 02 sie 2013

Do góry
Agnieszko, moje żurawki podobnie...mimo lania!
kotek boski
a zobacz, ja u mnie, wywalam w inne miejsce, o ile jeszcze coś z tego będzie
pozostałe widoki, jak zawsze przepiękne
hortensja Pinky Vinky, schnie na czubku, a dalej tawułki..reszta nie wspomnę..ale też mam jeszcze jakies fajne miejsca
Anglia czerwiec 2013 13:33, 02 sie 2013

Do góry

a to zdjęcie dla Bogdzi, o ile ten wątek przegląda...ciekawe co za ptaszek, jajeczka tu złożył...śmignął i tyle go widziałam

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:29, 02 sie 2013

Do góry
Marysiu, ciągle zmiany planuję pozdrawiam i gdzie byłaś!?

a to z patyczka wsadzona Anabelka i kwitnie
te różowe, to nowe ogrodowe, tak późno posadziłam w grunt, że aż powiędły, trwa akcja ratuj życie

a to rabata co będzie się zmieniać
1. eksmisja liliowce i irysy
2. trawy
3. szałwie
4 zostają hosty, hortensje i żurawki a przeciw chwastom posadzę roślinkę, którą mam w innym miejscu i doskonale zadarnia
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 13:29, 02 sie 2013

Do góry
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 13:26, 02 sie 2013

Do góry
Motyl i szczeć:

Anglia czerwiec 2013 12:55, 02 sie 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies