Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu odpoczywam 08:52, 02 sie 2013

Do góry

O tak, spotkanie u Alinki na długo (na zawsze) pozostanie w pamięci jako jedna z niepowtarzalnych
imprez w dotychczasowym (długim ) moim życiu. To był Fenomen.

Joasiu - wklejam siebie z Alinką na tle pasji Alinki męża, Szymona

Celinko
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:51, 02 sie 2013

Do góry

Moje aronie na nalewki i soki

I moja najlepsza ogrodniczka Odkryła niedawno, że ma ogród i zaczęła mi pomagać z własnej woli

Blaski i cienie nowego życia 08:45, 02 sie 2013

Do góry
Pelargonię przesadziłam z południowej strony do donicy z bluszczykiem na północny-zachód
będzie jej lepiej bo nie chciała rosnąć-
taki mam żar

moja begonie śmieszna z kordyliną i azalie kwitnące
Ogród z łezką 08:45, 02 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)

A to co za pieknasc??? Matko, koniec swiata Bociek i jezowki
Mowicie, ze olewanie fanaberii naszych chabazi skutkuje??? Musze przecwiczyc na paru krzaczorach

A to jest, Droga Bociusiu Milkshake Jeżata bardzo

Alinka tak mówi, trzeba wypróbować Jej metodę
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:44, 02 sie 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)

Piękny widoczek, który zaczyna się od trzeciej kuleczki żywotnika Idealnie skomponowane barwy i kontrasty Pozdrawiam
P.S. Żabka również bardzo miła
Pomysł na ogród 08:44, 02 sie 2013

Do góry
no i porobiłem rozsady perukowca
tym razem zastosowałem ukorzeniacz
i zobaczymy co z tego wyjdzie

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:43, 02 sie 2013

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 08:43, 02 sie 2013

Do góry
śmieszna papryka, urosła na 20cm i kwitnie

ogórki kwitną jak szalone ale liście już żółkną i spodziewam się że plonów nie będzie

a przed tarasem moje hortensje już szaleją w donicach zamiast na rabatach

i na parapecie też fajnie, ale podlewanie 2razy dziennie

Blaski i cienie nowego życia 08:40, 02 sie 2013

Do góry
Dzisiejsze fotki z ogrodu

pomidorki w warzywniku

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:38, 02 sie 2013

Do góry
Oko w oko z moją żabą, nie jedyną Dla Gierczusi

Poziom wody w stawie jest tragicznie niski.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:32, 02 sie 2013

Do góry
widoczki

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:27, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie.
Kilka razy obiło mi się u uszy nazwa forum "Ogrodowisko" czy to w telewizji czy gdzieś na stronach poświeconych ogrodach, aż w końcu zajrzałem i myśle, że zostane na dłużej.

To teraz przechodząc do sedna sprawy, czyli mojego kawałka ziemi.
Ogród kiedyś był zwykłym podwórkiem na którym rodzice posadzili kilka iglaków. Z czasem jeszcze za czasów gimnazjum zaczeło się małe eksperymentowanie z nasionami w warzywniaku. Z czasem podobało mi się coraz bardziej i jak to mówią wpadłem jak śliwka w kompot. Po kilkunastu latach ten teren z kilkoma iglkami stał się moim mały miejsce do kolekcjonowania roślin.
Byłem o włos o wybranie kierunku studiów związanych z ogrodnictwem, ale powędrowałem w inną strone, a ogród stał się moją cichą pasją .
Pierwszy problem jaki się pojawił to słaba piaszczysta gleba, ale ten temat powiedzmy, że opanowałem. Niestety największą bolączką jest podjazd do garaży przez bardzo wąską 15 metrową działke, tego jednak nie przeskocze, ale pogodziłem się z tym faktem i walcze z brakiem miejsca na nowe rośliny.

Na początku chciałem zrobić wiele rabat, aby wchodząc na posesje było po prostu ładnie, jednak z czasem jak poznawałem coraz więcej roślin i zaczęło się zbieranie. Obecnie moją ulubioną rośliną są żurawki, które zauważyłem na forum również bardzo są lubiane. Uzbierała się już spora kolekcja, którą przynajmniej w cześci przedstawie. Inne rośliny, które zbieram nałogow to lilie, rojniki i uwielbiane liliowce.
Tych ostatnich kwiatów troszke nazbierałem przez ostatnie dwa lata i w tym roku myśle, że w końcu zobacze ich kwitnienie

Strasznie się rozpisałem co do mnie nie podobne. Teraz czas na kilka zdjęć :

Bardzo podoba mi się u Ciebie
Aż trudno mi uwierzyć, że musisz walczyć ze słabą ziemią.
Ogród niby nowoczesny ale... 08:25, 02 sie 2013

Do góry
Rench napisał(a)

donice z bratkami cudniaste !
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:22, 02 sie 2013

Do góry
Tak dosłownie na szybko. Przepraszam, jeśli kogoś pominęłam w odpowiadaniu na posty.

Najpierw obiecany Kondziowy zakątek Tawułki Arendsa już niestety przewitły, ale za to hosty Stiletto' bardzo obficie zakwitły. Na dole można dostrzec kopytnika, który się przyjął i zaczyna powoli się rozmnażać.

Moje jeżówki

Liliowce

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 07:47, 02 sie 2013

Do góry
Cleo napisał(a)

Witaj, miło nam że będziesz w naszej ogrodowej grupie Ogrodowiskomaniaków i juz spieszę z pierwszą radą dla Ciebie. Tutaj zllikwiduj trawniczek i cała rabata jest Twoja. Do tui dosadź 3-5 sztuk iglaków żółtych np cyprysiki groszkowe Filifera Aurea Nana, albo tuje wschodnie Aurea Nana, przed nimi polecam bordowe żurawki np Berry Smoothie i jeszcze jedną dowolną odmianę w odmiennym, kontrastowym kolorze.

Chociaż to standardowy zestaw, to jednak niezwodny bo zimozielony. Możesz wachlarz z lawendy dołożyć, albo obwódkę z trzmieliny Fortunego. np. żółtej i rabatka gotowa. Całość wysyp kamyczkami albo korą.
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 07:47, 02 sie 2013

Do góry

Witam. Poświęciłem trochę uwagi i pierwsza myśl co mi przyszła do głowy to zdjęcie nr 2 przyciąć tą tuję bo porośnie i będzie przeszkadzać. Trzeba ją przycinac non-stop Można posadzić z przodu wrzoście na przemian z wrzosami z tyłu od ściany hortensję piłkowaną. Można posadzić żurawki w różnych kolorach trochę funki, hebe lub inne niskie byliny.

Tak jak napisałem przyciąć górę a potem jak trzeba będzie formować boki. Można przyciąć całość w spiralę.
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:24, 02 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Konwalniki stoją w miejscu jak zaklęte... i widziałam o paskowanych liściach wczoraj

A dziś zrobiłam wycieczkę... ale bateryjka padła... a wycieczka nie należy do łatwych...okienko za małe i więcej uchylić się nie da.. niby nie na temat, ale to będzie temat ogrodowy.... ale na dziś limit wyczerpałam.

CZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAD
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 07:20, 02 sie 2013

Do góry
Z dzisiejszego porannego ogrodu, widok z balkonu

Zielono mi! 07:14, 02 sie 2013

Do góry
Madziulu, Nati, dziękuję.
Moja kolekcja śródziemnomorskich.
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:04, 02 sie 2013

Do góry
tyle tylko mam ogrodu........

No fakt!! Malutko!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies