I żeby nie było, że marudze i nie doceniam tego co nam! Bo z takimi pomocnikami musi wyjść piękny ogród
Tu Milena na dwie łopatki leci
Pomocnica cała w piachu!
Dziękuję za miłe słowa ..... pokażę teraz moją inspirację na ścianę wodną ..... nie będzie czerwono jak na zdjęciu bo ściana będzie z gabionu ale ...... donica będzie a w niej czerwony klon ..... reszta dokładnie jak na obrazku
Odnośnie niwaki z graba to musisz zastanowić się jaką formę chcesz uzyskać - geometryczną czy inną. Na razie proponuję dać mu czas na ukorzenienie się. Graby tnie się wiosną. Ale pewnie to już wiesz
szukam zdjęć, przeglądam i segreguję więc znalazłam porównanie przedtem i potem
więc
2008
2013
ta rabata przechodziła wiele ewolucji i zmian bo jest najważniejsza przy wejściu do domu - na razie jestem pocieszona a jak zakwitnie moja nowa hortensja bobo którą wlasnie wsadziłam będzie jeszcze lepiej
A tera dla wszystkich o mocnych nerwach
jak wiadomo kot dobry na ogrodzie zawsze się przyda, nasze kocice ciagle nam znoszą prezenty, część zjedzą - wybredne są, inne sztuki zostawią dla Pani, inne ciekawostki wniosą do domu i puszczą (najczęściej ptaszki)
na zdjeciach widać nocne łowy
noto jakby ktoś nie wiedział co dostałam
2szczury
3ryjówki
1kret
no wszystko futerkowe,
Krys, muszę przegladnąć, bo nie chcę powielać już umieszczonych...
no, umieszczę jedną znalezioną na szybko
Isia, dzieki
Enya, no nie radzę teraz, pewnie by się nie ukorzeniły ( a jeżeli nawet, to w małym %, szkoda pracy), ja co roku robię sadzonki bukszpanów przy cięciu wiosennym/czerwcowym
zapomniałam się pochwalić, że po raz pierwszy przycięłam tawuły na rabacie, oczywiście narchniona ogrodowiskiem,
nawet ładnie wyszły a to cieszy bo mam jeszcze na innej rabacie kilka sztuk, więc będzie łatwiej
a tu rzeczywiście widać, że mrok zastał mnie przy pracy
Jeśli pozwolisz to "skrytykuję"
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to za "ubogo" poprowadzona linia kroplująca - zgodnie ze sztuką powinna "opętlać" rośliny dzięki czemu te są równomiernie podlewane. Zwłaszcza, że rośnie tam dwóch "pijaków", którzy ze względu na swój rozmiar nie myślą o towarzyszach.
Za gęsto posadziłaś hakonechloe, jeśli będzie jej dobrze to zaczyna intensywnie rosnąć. Optymalna odległość to 70cm od kępy do kępy. Wbrew pozorom to rozłożysta trawa. Radzę rozsadzić je teraz, bo jak dobrze się ukorzenią to przesadzenie w nowe miejsce odchorowują jeden sezon co najmniej (słabo rosną).
Żurawki wypadły z zasadniczego powodu - żółte są bardzo wrażliwe na przypalenia słońcem. Przesadź je na razie w jakieś cieniste miejsce. Nawet te, które wydają ci się padnięte. Tam ożyją, rozrosną się, a w tym czasie i klony będą dawać więcej cienia.
Konwalnik źle rośnie w zbitej glebie.
zakupiłam również kilka sztuk lawendy, żurawki Cherry Cola, super tanią białą hortensję oraz berberys Admiration (zawsze niesamowicie mi się podobał)
od razu zabrałam się za planowanie miejsca na rabatach
postanowiłam, że w tym tygodniu dokonczę już tę rabatę: czyli zrobię obrzeża na całej długości i wysypię korą - ciągle brakuje mi czasu
hortensja i Berberys jeszcze nie mają swoich miejsc
Dzis po południu udało mi się posadzić nową żurawkę i dosadzić lawendę, potem do końca zdjęłam włokninę i przygotowałam ziemie pod korę i.................. zastała mnie noc