Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 21:50, 16 wrz 2013

ewsyg napisał(a)

Masz szczęście Debro. Mnie się marzy brzoskwinia i czereśnie. Sadzę i ciągle przemarzają. Najbardziej lubię owoce pestkowe.

Ewo, drzewka odziedziczyłam po poprzedniku, ale z trzech została jedna brzoskwinia. W tym roku oszalała z tymi owocami

Szukam dobrego przepisu na konfitury z tych naszych polskich brzoskwiń. Czy konieczne jest obieranie ich ze skóry?
Jesli znacie proszę o link
ewalm 00:18, 17 wrz 2013

Debra napisał(a)

Die

może tez być: herrgottskaefer

albo
ladybug
lady beetle
ladybird

)))

Nie Debro, "der" jeśli mówimy o jednej sztuce, właśnie zajrzałam do niemieckiej Wikipedii bo jakoś mi nie grało z "die".

Bardzo udane zdjęcie , to z koszykiem owoców.

Ja swoje działkowe brzoskwinie obierałam i po prostu przerobiłam z dodatkiem cukru na coś w rodzaju dżemu. Dość rzadkiego.
barbara_kraj... 00:58, 17 wrz 2013

Przepisy do wyboru, do koloru
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/konfitura-z-brzoskwin

Skórki trzeba zdjać, najlepiej schodzą po lekkim i szybkim sparzeniu
kitek81 09:24, 17 wrz 2013

Debra napisał(a)

Kasiu, jeszcze nie kupiłam nic, bo się rozglądam, ale to kwestia dni.
Mają być:
tulipany - oprócz czarnych, które już mam od Hani i Irenki, chcę mieć białe i pomarańczowe, takie kudłate
czosnki - te ogromne w dużych ilościach
szafirki
żonkile
narcyze
szachownice
tulipany botaniczne
krokusy białe i niebieskie
przebiśniegi

No to teraz pozostaje zgromadzić zapasy i zaplanować rabaty i mieć nadzieję, że wiosna te kwietne marzenia się zrealizują

o właśnie, przebiśniegów też jeszcze nie mam, więc by się trzeba było za nimi obejrzeć i od zeszłej wiosny zakochałam się w śnieżycy, kwiatek podobny do przebiśniega, ale wyższy i tak samo uroczy mocno bym chciała mieć ją w swoim ogrodzie
Debra 09:55, 17 wrz 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Przepisy do wyboru, do koloru
http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/konfitura-z-brzoskwin

Skórki trzeba zdjać, najlepiej schodzą po lekkim i szybkim sparzeniu

Tak, ten link znam. Prawdę mówiąc szukam cudu , bo jak pomyslę o obieraniu ze skóry tej ilości, to zaczynam wątpić w moje zasoby cierpliwości....
Dobrze że leje, pokus nie ma innych
Debra 09:58, 17 wrz 2013

kitek81 napisał(a)

o właśnie, przebiśniegów też jeszcze nie mam, więc by się trzeba było za nimi obejrzeć i od zeszłej wiosny zakochałam się w śnieżycy, kwiatek podobny do przebiśniega, ale wyższy i tak samo uroczy mocno bym chciała mieć ją w swoim ogrodzie

Rzeczywiście ładna

http://zojalitwin.wordpress.com/2010/09/05/sniezyca-wiosenna/

No i nie trzeba jej kopac co roku!
AgnieszkaW 10:10, 17 wrz 2013

Widzę Debro, że cebulowe sadzisz, u mnie narazie pauza, bo funduszy brak Pozdrawiam ciepło w deszczowy poranek
Debra 10:22, 17 wrz 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Widzę Debro, że cebulowe sadzisz, u mnie narazie pauza, bo funduszy brak Pozdrawiam ciepło w deszczowy poranek

Agnieszko, mam sadzić
Na razie leje, a ja mam kilkanaście kilogramów brzoskwiń do przerobienia.
Ten brak funduszy to ja dobrze rozumiem, ale dla ogródka zawsze coś tam wykombinuję

Czeka mnie jeszcze wielkie winobranie, winogrona też obrodziły, chociaz idealne nie są - na ciemnych niepełne grona, na jasnych mączniak
No i wino trzeba będzie robić.

Jest co robić w deszczowe dni
Milka 11:40, 17 wrz 2013

Debra napisał(a)
Zacznę od dzisiejszych zbiorów

Brzoskwinie i tak opdałay, nie było wyjścia tylko zebrać wszystkie. Część jest dobra do jedzenia, ale generalnie uznaję je za owoce do przetworów. Jest tego kilkanaście kilogramów, więc mam co robić

Zbierając je dzisiaj, pomyślałam o tym jednym drzewku, które dało taką masę owoców - czy to jest jego odpowiedź na kompost, podlewanie, podpieranie, przycinanie, czy też to taki rok ...
W każdym przypadku zebranie takiej masy owoców z jednego drzewa jest przejmujące, bo to jest jednak rzeczywiście taki dar natury

cudny dar natury, zrobisz konfitury i galaretki i zimą, jak znalazł
zatem przygotowanie do cebulowych ogromne mam 650, ale jeszcze planuję więcej, no bo rok temu sadziłam 1500, a wcale tej ilości aż tak nie było widać
ciekawa jestem, jakie winko wyjdzie z winogron, u nas raz było robione, może w tym roku powtórka
ale na razie są jeszcze nie do jedzenia, moje są takie późne
Debra 13:24, 17 wrz 2013

Pierwsza partia gotowa

Znalazłam patent na obieranie ze skóry! Sama schodzi. Pozdrawiam, ganiam do roboty