Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:19, 14 wrz 2022

Do góry
Róże Meidiland Alba po ostrym cięciu ładnie kwitną.

Bodziszek Fay Anna - strasznie się w tym roku rozrósł i przykrył wszystko dookoła. Ale jest słodki .

Tego też lubię .

Drugi raz kwitnie dzwonek dalmatyński chyba
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:14, 14 wrz 2022

Do góry
Wylazłam na chwilę połazić po ogrodzie to parę fotek zrobiłam .
Przetacznik Marieta jest boski! Kwitnie bez przerwy i nawet liścue ma wciąż całkiem niezłe. Nie to co Christa...

Ożanka po przycięciu wciąż tłoczy a bodziszek Azure Rush kwitł niezmordowanie całe lato i chyba nie zamierza przestać.

Kalaminta Blue Cloud jest świetna! Długo się rozkręcała ale warto było czekać. Ładnie wygląda do spółki z fioletową budleją i hakonką.

I kolejna długo kwitnąca roślina, kompletnie bezproblemowa - ostrogowiec . Tu w duecie z budleją.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:48, 14 wrz 2022

Do góry
Zastanawiam się nad nową rabatą. Miejsce juz jest gotowe i do wkomponowania w już istniejący żywopłot oraz drzewo Wiśnia Kiku Shidare Zakura. Dodaję zdjęcie, bo da to wyobrażenie. Zależy mi, aby rabata ładnie wyglądała także zimą, ponieważ jest blisko wejścia frontowego.

Wybrałam kilka roślin:
(1) kosodrzewina mops
(2) lawenda/ szałwia (nie mogę się zdecydować)
(3) trawa rozplenica Hameln lub Ostnica Pony tails
(4) hortensja Limelight
(5) uzupełnienie jeżówki

Miejsce jest słoneczne od południa.

Nie wiem czy dobrze wybrałam, czy może układ zmienic, albo może inne rośliny.
Dodaję kilka koncepcji, które siedzą mi w głowie.

Zieleń, drewno i antracyt 15:18, 14 wrz 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Wpadłam sprawdzić co u jeży i okazuje się, że wszystko w porządku i jeszcze ich przybyło! Pewnie się gdzieś w zakamarkach chowały. Mnie póki co odwiedzają tylko dzikie koty, już 3 sztuki, jeden z nich nawet chyba już na stałe zamieszkał bo rano wychodzi z legowiska, które mu córka przygotowała. Jaszczurki też były ale dawno ich nie widziałam.

Dzikie koty toleruję o ile nie znaczą u mnie terenu. Na antracytowej elewacji zostają po nich niestety trudne do wyczyszczenia plamy.
Jeżyki przesyłają pozdrowienia
Mirkowy ogród (początki) 12:41, 14 wrz 2022

Do góry
Fotki dla Lidii
Trzcinnik Brachytrycha siany na początku marca a w połowie maja już spore sadzonki miałam.
Zachęcam do wysiewu z nasion akurat ten się fajnie rozmnaża z nasion.
Great Dixter - Anglia 12:39, 14 wrz 2022

Do góry
Można by jeszcze długo... chodzić, obserwować z bliska i daleka, zatapiać się i wynurzać w zielonościach już to zmierzwionych, już to przystrzyżonych i grzecznych. Co przesądza o atrakcji tego miejsca? W czym wyraża się geniusz jego ogrodnika i projektanta? Może to nieskrępowana i radosna twórczość? Pracowity brak ograniczeń wyobraźni? Great Dixter jest miejscem, które dawało szczęście Christopherowi, daje je też nam.

KONIEC

Great Dixter - Anglia 12:28, 14 wrz 2022

Do góry
Ogród warzywny stapia się z rabatami ozdobnymi.

Great Dixter - Anglia 12:25, 14 wrz 2022

Do góry
Zakątki egzotyczne znajdziemy także w tym ogrodzie.

Great Dixter - Anglia 12:21, 14 wrz 2022

Do góry

Konewki - marzenie.

Słynne zbiorniki na deszczówkę.

Oraz zmyślne naczynie do jej rozprowadzania.

Great Dixter - Anglia 12:18, 14 wrz 2022

Do góry
Bardzo naturalnym klimatem ujmuje także szkółka roślin. Czy to czas stanął w miejscu? Dobrze wiemy, niestety, że nie.

Great Dixter - Anglia 12:12, 14 wrz 2022

Do góry
Zachwyciła mnie kolorystyka tej rabaty, pastelowy i brudny róż kosmosów i tytoniu, koral kanny i srebro liści szałwii. Lekka i świeża w odbiorze.

Great Dixter - Anglia 12:00, 14 wrz 2022

Do góry

Great Dixter - Anglia 11:49, 14 wrz 2022

Do góry
Znów kontrasty, kontrasty.

Tonowane żywopłotami i nienagannie przystrzyżonymi topiarami...

Great Dixter - Anglia 11:41, 14 wrz 2022

Do góry
Łąka jest częścią ogrodu Christophera Lloyda. Wraz z zapożyczonym krajobrazem oraz sadem podkreśla sielankowy charakter tego miejsca.

Great Dixter - Anglia 11:35, 14 wrz 2022

Do góry
Prace w ogrodzie toczą się nieustannie.

Long Border w jesiennej odsłonie. Równie zachwycającej i przebogatej.

Dalie z tytoniem.

Znów w szerszej perspektywie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:29, 14 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Ta zmiana podoba mi się bardzo.
Bardzo podoba mi się rabata studzienna. Trzmielina oskrzydlona ma spektakularne kolory, znam ją dzięki Tobie. Żal jedynie, że tak szybko zrzuca liście. Na szczęście jest wtedy wiele innych akcentów
U mnie zawilce dają radę, a wręcz szaleją. Zaczęły już rozpychanie na rabacie, nie wiem, co na to kiścienie

Od czasu zawodu doznanego latem z powodu kiepskiego kwitnienia penstemonów, postanowiłam pochylić się nad moimi ogrodowymi bylinami. Może za rok nie będę tak bardzo narzekać, że ogród w miesiącach letnich jest taki nijaki.
Trzmielina oskrzydlona jest piękna we wszystkich porach roku. Nie wymaga cięcia, bardzo wcześnie startuje, a zimą ma ciekawy pokrój i "skrzydełka" na gałązkach.

Zawilce potraktowałam teraz jak dziecko specjalnej troski. Wcześniej sadziłam je w rodzimej glinie, a teraz w kompoście. Może pomoże.

Great Dixter - Anglia 11:19, 14 wrz 2022

Do góry
Kontrasty robią robotę. Tam busz, tu przestrzeń i porządek.

Przejścia, ścieżki, schodki, poziomy. Tworzą mnogość perspektyw tak, że to samo po chwili można zobaczyć zupełnie inaczej. Ogród do odkrywania.

Znów topiary. Podziwiam zamysł.

Great Dixter - Anglia 11:12, 14 wrz 2022

Do góry
Rośliny strukturalne... Będą zaznaczały swoje miejsce na rabatach do wiosny.

Wciąż jesteśmy we wgłębniku. Zajrzyjmy do wody.

I z tej perspektywy odkryjmy kolejne zestawienia kolorów i faktur, jak bujnie uzupełniających otoczenie oczka.

Tu dobrze widać zamysł ogrodu "rozlewającego się", ale nie bez geometrycznej oprawy.

Kolejne ścieżki do zatopienia się 

Great Dixter - Anglia 11:04, 14 wrz 2022

Do góry
Wszelkie zestawienia wyglądają nadzwyczajnie i po raz kolejny przekonuję się, że to wcale nie kolor sięga w tej grze po pierwsze skrzypce.

Liść na rabatach być musi!

Prawoślaz ma swój czas.

Pod tajemniczym dachem kryje się suszarnia nasion - z jakim klimatem

Great Dixter - Anglia 10:58, 14 wrz 2022

Do góry
Rabaty ogrodu z wgłębnikiem. Bylinowy busz. Tytonie, róże, rdesty, hortensje, szałwie...

Ścieżki nie służą do spacerowania, a do przeciskania się 

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies