Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:41, 26 sie 2013

Do góry
Dzidka napisał(a)

To spodobała Ci się 'Harison's Yellow' ,

dokładnie tak - tyle że Ty masz krzaki wielki róż a ja mam mało miejsca więc z żółtych mam

tego Pilgrima i cieszy

Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 21:41, 26 sie 2013

Do góry
Tak to wygląda

Ten róg pod stodołą jest ciemny, więc chcę go rozjaśnić dereniem Elegantissima lub Ivory Halo, skłaniam się ku temu drugiemu, bo podobno wolniej rośnie, nie wiem tylko czy w formie krzewu czy na pniu? Aktualnie rośnie tam stary jałowiec, który tam zostanie, od dołu jest podgolony. Przy samej ławce chcę posadzić hortensję, zastanawiam się czy Anabell (tak jak po drugiej stronie), czy może inną, podoba mi się Silver Dollar. Zastanawiam się czy pomiędzy dereniem a jałowcem nie wsadzić jeszcze klona palmowego czerwonego (mam malutką sadzonkę).
Jak wspominałam, chcę żeby tam była przewaga kwiatów, żeby przez cały sezon coś kwitło. Podoba mi się rozchodnik okazały. Jak myślicie co jeszcze mogę tam posadzić? Rabata nie jest zbyt duża, w tej chwili nie mam dokladnych wymiarów, ale od stodoły do chodnika będzie 2-2,5m.
Mini rabatka przy wejściu do domu 21:39, 26 sie 2013

Do góry
Witajcie,
od dłuższego czasu mam problemy z aranżacją małej rabatki tuż przy wejściu do domu. Rabatka przylega jednocześnie do tarasu (od strony południowej) i do wejścia do domu. Długość rabatki wzdłuż wejścia ma 390 cm a od strony tarasu, 150 cm. Rabatka jest dość mała, tak mi się wydaje. Sadziłam i wykopywałam, ponownie sadziłam i znów wykopywałam i wciąż nie mam żadnego pomysłu co z nią zrobić żeby wyglądała ładnie. Dochodzę powoli do wniosku, że za dużo roślin chcę tam umieścić, one się rozrastają i powstaje bałagan. A w Waszych ogrodach to tak pięknie wygląda, tylko u mnie jakoś nic nie wychodzi. Może pomożecie mi uporządkować ten mały skrawek ogródka. Byłabym bardzo wdzięczna.
Na chwilę obecną rośnie z przodu rabaty iglaczek ( za bardzo się rozrósł i ) i jałowiec. Chyba niezbyt dobrze, bo za nimi posadzone są róże i chyba nie mają wystarczająco dużo słońca. Poza tym dwie trzmieliny płożące i drobne bylinki. Wzdłuż wejścia posadziłam dwie kule z bukszpanu. Chyba tylko one ładnie wyglądają, chociaż giną w tym bałaganie. Przy środkowej kolumnie jak widać na zdjęciach posadzona jest róża. Poza tym widać glebę, może posadzić jakieś okrywowe? Albo wysypać korą? Ale jakie rośliny mam tam posadzić? Sama boję się już cokolwiek wymyślać, bo będzie jeszcze gorzej. Macie jakiś pomysł na ten chaos? [img

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:39, 26 sie 2013

Do góry
reni napisał(a)
niebieskości cudne

Reniu tak chyba wolę niebieskości choć nie wiem dlaczego stale walczę z ograniczeniem różu w ogrodzie

a ostatnio nabrało mnie na ciemne wyraźne kolory hmmm

ale masz jeszcze co już nie ma

Pysznogłówka ogrodowa (Monarda hybrida ) 21:39, 26 sie 2013

Do góry
Tu już przekwita. Gdy była w pełni kwitnienia, to niestety, nie było mnie

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:36, 26 sie 2013

Do góry
mira napisał(a)
Dzidka mi chodziło nie o alchemist tylko o tę żółtą

To spodobała Ci się 'Harison's Yellow' ,

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:35, 26 sie 2013

Do góry
krwawniki - też już to było

moje odkrycie ub roku - bardzo je lubię za te słodkie maleńkie kwiatki

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:31, 26 sie 2013

Do góry
pozostając w temacie niebieskości muszę zanucić - ale to już bylo...

Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 21:30, 26 sie 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Faktycznie - rabata piękna

Dzięki, jeszcze dużo brakuje, żeby ta rabata była piękna, nie jestem z niej zadowolona i chyba będą tam zmiany.
W tej chwili myślę o zrobieniu rabat po bokach ławeczki. Ławka stoi pod stodołą. Bardzo podoba mi się twój ogród, może pomożesz mi wymyśleć co posadzić? Chcę żeby to były rabaty kwiatowe, więc stawiam na byliny. Niestety ziemia jest "trudna", teren pod sosną, sucho, półcień (słońce przebija się przez igły sosny). Czekam jeszcze na ziemię, żeby podnieść trochę tę rabatę.
Tak to wygląda teraz:

po prawej stronie, za sosną, będą dwie hortensje Anabell. Lewa strona jest do zaprojektowania.
Ogród Tosi 21:28, 26 sie 2013

Do góry

Powiem Ci, że choć zaprojektowałam Twój ogród Tosiu, to tutaj akurat chyba to co jest teraz będzie lepsze od mojego pomysła z cisami kolumnowymi, chyba żółtymi? Ja bym, zostawiła świerczki. Są śliczne i pasują.

Jak miło się ogląda jak to wszystko realizujesz, pięknie

To właśnie tu 21:26, 26 sie 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Piękne te rozchodniki
Pozdrawiam

Dziękuję.
Zawieruszył mi się jeszcze ten rozchodnik. Może dlatego , że jest niższy od pozostałych.
To bardzo wdzięczne rośliny. I mnóstwo owadów je odwiedza.

Piaskownia na zakręcie 21:25, 26 sie 2013

Do góry
Wróciła córka więc mam już kierowcę i osobę do schylania się i dźwigania. Oczywiście pojechałyśmy do co po upatrzonego wcześniej miskanta. Przezimuję go w domu w chłodnym pomieszczeniu a wiosną po przymrozkach do gruntu. Będzie mi fajnie w przyszłym roku szumiało.

A oto moja mała sadzoneczka.

Ogród Tosi 21:25, 26 sie 2013

Do góry
atena35 napisał(a)
no i jeszcze jeden wrzos a wrzosowisko w tle

Nie wierzę, już prawie koniec dosadzania Ale ładnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:24, 26 sie 2013

Do góry
Na 900
Postawić trawkę nad i... 21:19, 26 sie 2013

Do góry

[img

te wrzosy są piękne. wyglądają jak żółte płomyki. pokaż jakies zdjęcia, jak słusznie się wszyscy domagają. Musiałam kilkanaście stron sie cofnąć żeby wreszcie jakiś obrazek zobaczyć!
pozdrowienia
To właśnie tu 21:19, 26 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

wklejam fotkę twoich kaczek

mira napisał(a)
Dzidka kaczuchy będziesz mieć to musisz trochę wody dolać do oczka - padało u Ciebie?

I woda dolana, i rzęsa też jest.

Czy padało?
Miejscami wygląda tak.

W cieniu - zacieniona 21:17, 26 sie 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Okej, paczka wysłana
Będę czekać,dziękuję .
Piaskownia na zakręcie 21:14, 26 sie 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
A w jakich warunkach rośnie Świecznica - nasłonecznienie, wilgotność gleby? Bo moja slabo rođnie, jest młoda ale przyrosty prawie żadne a u Ciebie taka piękna! Liliowce wspaniałe, prawdziwe rarytasy!

Kasiu cierpliwości, moja początkowo też wolniej rosła. Ona mężnieje wraz z latami. U mnie rośnie pod samym ogrodzeniem, z przodu przysłaniają ją tawułki i pospiesznie wsadzony floks ( wtedy, kiedy okazało się, że nie jest pomarańczowy tylko różowy musiał zmienić miejsce nasadzenia i tutaj trafił). W tamtym roku na pewno zasilałam ją suchym obornikiem bydlęcym. Pamiętam też, że zeszłoroczne kwiatostany wysokością były równe z ogrodzeniem. W tym roku są dużo wyższe, maja około dwóch metrów. Powiem Ci Kasiu, że całkiem dobrze sobie radzi ta świecznica, jestem nią bardzo pozytywnie zaskoczona. Dużo gorzej bez wody radzą sobie inne rośliny a ona jest dzielna. Jeszcze ani razu nie widziałam żeby miała przywiędnięte liście, a inne miały.

Tak wyglądała 02.06. Tutaj ją dobrze widać na tym zdjęciu.

początek lipca

początek sierpnia

Ogród niby nowoczesny ale... 21:14, 26 sie 2013

Do góry
Na razie wspólna fotka ze spotkania...

A o awatarku pomyślę później...jak znajdę jakieś sensowne zdjęcie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies