Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Loosiuu 14:31, 15 wrz 2013

Ogród w idealnym stanie! Te wysokie miskanty to 'Grosse Fontaine'? U mnie ta odmiana jeszcze nie kwitnie

U mnie trytomy zimowały bez problemu, bez okrycia, tylko związywałem im liście. Tyle, że miały drenaż zrobiony, bo wyczytałem, że wilgoci nie lubią. Miałem pomarańczowe i żółte. Jednak wyrzuciłem bo nie podobały mi się ich liście. W złym miejscu rosły, bo wietrznym. Potem liście połamane były i mnie denerwowały. Może kiedyś wrócę do żółtych, bo są ciekawym akcentem w ogrodzie.
Madzenka 15:21, 15 wrz 2013

Konstancja30 napisał(a)

Viva ... jestem pewna, że ta lawenda kwitnie raz (za to prawie całe lato ... obcięłam ją wcześnie bo chciałam zasuszyć ładny kwiat - sąsiadka ma ślub i lawenda ma być motywem dekoracji ) ... do tej pory nie zakwitła po obcięciu i z tego co pamiętam nie zakwitnie ... co jednak jak dla mnie bez znaczenia bo ma piękny szarozielony krzaczek cały rok ... ... zauważyłam, że ma teraz nowe przyrosty ... oberwałam stare listki i nawet bez kwiatu zdobi rabatę ... Twoja zakwitła ?

lubię ją bo sama prawie się formuje a położył ja dopiero grad ... z tym, że miała dużo miejsca ... nic na nią nie napierało ... poza trzmielami ... bączkami i takimi tam ...

za to ta co po zimie straszy suchymi gałęziami kwitnie jak szalona ... zrobiłam 20 sadzonek ... ... czytając ostatnio "Rok w Prowansji" wyczytałam jak w Prowansji sadzą lawendę ... zatem ... kopią długi rowek a potem wtykają weń pojedyncze gałązki lawendy ... podobnie zrobiłam wiosną z Vivą i mam kilka nowych samodzielnie wyhodowanych () krzaczków ...

Lawenda ta NN rozsiewa się sama.... przesadziąłm chyba z 5 sadzonek do przechowalni. Tylko trzeba młode sadzonki ścinać mocno wiosną by się ładnie zagęściła. VIVE też sobie rozmnoże
Madzenka 15:23, 15 wrz 2013

agata19762 napisał(a)
Marzenko cuda pokazujesz....
doniczkowe grzech wyrzucać piękne są !!!

trawy urocze...zakochałam się w nich na dobre,
kupiłam kilkanaście i posadziłam, efekt za rok dwa ???

tulipany cudne ...jutro popędzę do czerwonego stworzenia na zakupy,
dzisiaj siedzę w domu uwiązana bez bumka ...
myślę, że coś jeszcze zostanie

miłej niedzieli !!!

Jeśli trawy będą miały dobre warunki: wilgotno ale słońce i nawożenie to już za rok będą piękne.

VIVE mam, więcej jej nie zetnę, niech kwitnie do września.
Madzenka 15:24, 15 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)
Ogród w idealnym stanie! Te wysokie miskanty to 'Grosse Fontaine'? U mnie ta odmiana jeszcze nie kwitnie

U mnie trytomy zimowały bez problemu, bez okrycia, tylko związywałem im liście. Tyle, że miały drenaż zrobiony, bo wyczytałem, że wilgoci nie lubią. Miałem pomarańczowe i żółte. Jednak wyrzuciłem bo nie podobały mi się ich liście. W złym miejscu rosły, bo wietrznym. Potem liście połamane były i mnie denerwowały. Może kiedyś wrócę do żółtych, bo są ciekawym akcentem w ogrodzie.

Te najwyższe miskanty to silberfeder a niemal identyczne minimalnie niższe to grosse Fontaine.
Madzenka 15:29, 15 wrz 2013

Dzisiaj pisałam o pokazywaniu etapu poszczególnych prac, nawet gdy jeszcze nie jest ładnie. Oto i moja wczorajsza rewolucja. Pięciorniki poszły na tyły a na ich miejsce poczochrane kulki bukszpanowe różnej wysokosci ,w ich nogi szłąwia. Kulki sa naprawde krzywe, ale dopiero wisoną je radyklanie przytnę

i najbardziej krzywa "kula" ale za to największa....

I to samo miejsce z pięciornikami, które mnie drażnią... gdy się ich nie przycina są brzydkie, przycinane niemal nie kwitną... zimą nie zachwycają....

Bukszpany będą uniwersalne przez cały rok
Madzenka 15:30, 15 wrz 2013

Kostrzewy z kosodrzewiną dla Izy. Za rok bedą ładniejsze

bacha2224 15:34, 15 wrz 2013

Marzenko chyba u ciebie wyczytałam o tulipanach z BB,byłam kupiłam cuda ,przekopałam 5 kartonów i znalazłam czosnek Mount Everest w cenie tulipanów,ach to ogrodowisko uwielbiam was.
Madzenka 15:36, 15 wrz 2013

I mam pytanie z prośba o radę. Od wiosny planuję zmienić rabaty pod brzozami po obu stronach ściany wodnej. to miejsce, które oglądam przez cały rok z salonu. Mam nwet kule bukszpanowe na te rabaty - po dwie duże 40-50 cm, po 1 małej i po 1-2 malutkiej jeszcze mogę dokupić
Czy zmieniać jesienią czy wiosną?

Rabaty do zmiany

a na zbliżeniu wyglądają tak

na tej rabacie pomiędzy kulami zostaną azalie lub posadziłabym wrzosy. Laurowiśnie (te niby kule przesunę lekko w lewo.

Na tej wypadnie część carexów i zostana tylko hosty patriot. Niebieskie hosty (żółknące) ida na rabatę hostową.
Sebek 15:40, 15 wrz 2013

Wiem, że Cię korci, żeby zmienić już Jakbym miał materiał to bym działał Bo rośliny będą "rok do przodu" - zdążą się ukorzenić, a tak cały przyszły rok będą się ogarniać Lepsze jest to jesienne przesadzanie wg mnie
Konstancja30 15:43, 15 wrz 2013

nie wiem czemu chcesz zmieniać moje ulubione rabaty ale jeżeli zmieniać to teraz chyba ... byłam w "ogrodzie z lustrem " i tam chyba rzuciło mi się w oczy, że jesienią nagrzana ziemia ... wilgotna zachęca korzenie do aklimatyzacji i wiosną rośliny dają z siebie wszystko ... no i ja juz bym kciała zmiany zobaczyć ale to o korzeniach czytałam serio słowo harcerza