Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Madzenka 09:24, 15 wrz 2013

Uwielbiam barwy jesieni a w Twoim ogrodzie nabierają szczególnego wymiaru.

Zamierzam wymienić macierzankę variegata i dzwonki karpackie pomiędzy płytami na tarasie na żagwin, floksy i smagliczke. Czy te roślinki po przekwitniciu tworzą nadal ładne zielone kobierce czy łysieją?
Aneczka 10:02, 15 wrz 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Aneczko, bardzo mi miło, ale Ty też dasz radę urządzić pięknie swój ogród. W końcu po to trafiłaś tu na Forum, no nie?

A jeszcze jeśli mogę zapytać? Co to za roślinki na pierwszym zdjęciu z poprzedniej strony? Te takie zielone kulki, bo obok to chyba żurawki?
AgnieszkaW 10:22, 15 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)
Uwielbiam barwy jesieni a w Twoim ogrodzie nabierają szczególnego wymiaru.

Zamierzam wymienić macierzankę variegata i dzwonki karpackie pomiędzy płytami na tarasie na żagwin, floksy i smagliczke. Czy te roślinki po przekwitniciu tworzą nadal ładne zielone kobierce czy łysieją?

Marzenko, floksy z tego najlepsze, bo tworzą zwartą darń (u floksów ważna jest też odmiana - musi być zwarta), żagwiny też niezłe, tylko muszą mieć trochę wilgoci. Smagliczka się pokłada, wymaga więcej zachodu, odradzam. Polecam natomiast zawciag nadmorski "Rubifolium", o bordowozielonych listkach - igielkach. Widziałam też w szkółkach zawciąg biało obrzeżony Variegata. Pozdrawiam Marzenko
Madzenka 11:26, 15 wrz 2013

Z wilgocią nie ma problemu, bo ta część jest podlewana zraszaczami z trawnikiem i jestw pełnym słońcu. Draznily mnie dzwonki.... I zachwaszczona macierzanka, wiosną będą zmiany
dora75 13:53, 15 wrz 2013

Witam. Kilka dni już nie zagladałam, bo brak czasu, ale jak zwykle w jurajskim przepięknie. Piękne jesiennie barwy. Pozdrawiam.
GorAna 15:27, 15 wrz 2013

AgnieszkaW napisał(a)
na progu jesieni

Agnieszko, czy pod miłorzębem to goździk?....piękny ten jesienny ogród
gierczusia 16:19, 15 wrz 2013

AgnieszkaW napisał(a)

Marzenko, floksy z tego najlepsze, bo tworzą zwartą darń (u floksów ważna jest też odmiana - musi być zwarta), żagwiny też niezłe, tylko muszą mieć trochę wilgoci. Smagliczka się pokłada, wymaga więcej zachodu, odradzam. Polecam natomiast zawciag nadmorski "Rubifolium", o bordowozielonych listkach - igielkach. Widziałam też w szkółkach zawciąg biało obrzeżony Variegata

Jestem gorącą wyznawczynią zasady ,że co drugi głupi ma szczęście ... Ja się zawsze " chwytam ".....

Właśnie myślę o szczelinach między płytami , bo mam tam żwirek a roślinki bym kciała .... Nooo i trafiłam ....

Widziałam zawciąg rubifolium ... U mnie na zielonym dachu przy tej suszy tegorocznej nie wytrzymał , ale warunki były iście spartańskie ... Natomiast jest prześliczny i w gruncie będzie niezawodny
gierczusia 16:42, 15 wrz 2013

Tajemniczość.. Sprawa porannej mgiełki ..... Aaaaa.... Muszem chyba wcześniej wstawać
AgnieszkaW 17:17, 15 wrz 2013

a kuku!

Miłego popołudnia życzę
Aneczka 18:14, 15 wrz 2013

A jeszcze jeśli mogę zapytać? Co to za roślinki na pierwszym zdjęciu z poprzedniej strony? Te takie zielone kulki, bo obok to chyba żurawki?