Aniu tak do końca to nie wiem dostałam w ubiegłym roku od znajomej kilka dyni, były te okrągłe i podłużne, a nawet trafiła się w kształcie gruszki stanowiły dekorację w ogrodzie
przyszedł niespodziewany przymrozek i je zmroził, więc trafiły na kompost, a wiosną jakim cudem wyrosły sadzonki na grządkach kwiatowych
Dziś robiłam porządek z hortensjami.
Wiosną wzorem Gosi z Kubusiowa w siedmiu skrzyneczkach ukorzeniałam niezliczoną ilość patyczków hortensji bukietowych z których pozyskałam dokładnie dwadzieścia sześć sadzonek.
Najwięcej ukorzeniło się patyczków VANILLE FREISE, kilka sadzonek LIMELIGHT, jedna sadzonka GREAT STAR i ani jedna Pinky Winky, jest też kilka NN
Bogusiu, szkoda byłoby zmarnować takie ładne roślinki. Spróbuj je gdzieś przezimować, garaż lub jakieś inne chłodne pomieszczenie jak posiadasz. Możesz spróbować je zadołować w zacisznym miejscu na działce, usyp wysokie kopczyki z kompostu, kory, przykryj włókniną. Teraz bym ich teraz nie rozsadzała bo w grupie łatwiej okryć, całe kępki wysadź z doniczek, a wiosną jak przezimują rozsadzisz.
Mam werbenę po raz pierwszy w ogrodzie i mało doświadczenia ale w ten sposób bym próbowała.
Wrzuciłam u siebie fotki werbeny z tych nasion co wysłałam, powinnam mieć nasiona bo kwitnie od lipca to wyślę.
PS. Ja swojej werbenie uszczykiwałam czubki żeby się ładnie rozkrzewiła.
U mnie brunera miała trochę słońca i spaliło jej liście, ciekawe, czy odrośnie w przyszłym roku. To chyba bardzo wymagające roślinki. Twoja ma simę super
Może jeszce trochę zdjęć ze zblizeniami na obecne rabaty.
Mix żurawek, a po lewo kostrzewa sina i jednoroczne celozje(zmiana obowiązkowa)
druga symetryczna rabata koło ścieżki
A poza tym, żurawki w ogrodzie ładnie się mają,
cisy obsypane czerwonymi kuleczkami,
runianka jakby się do życia budziła,
a hotensje jakby bardziej pudrowe