Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród... reni 21:33, 12 sie 2013

Do góry

Jeden ogród – dwie osobowości 21:32, 12 sie 2013

Do góry
Muszka.. posadź serby. Szybko rosną ,są wąskie i można je ciąć Wyglądają naturalnie..... jest wątek o serbach.. ja sobie też je posadziłam

Ciurkadełka robiliśmy sami..... podpowiedziałam innej koleżance forumowej i też sobie sami zrobili... tylko ich mniejsze..... kupujesz kamień na składzie kamieni (tam też często wiercą), albo kamień z pola i niesiesz do przewiercenia..albo samemu ale trzeba mieć odpowiednia wiertarkę i długie wiertło.. kaster budowlany, pompka z fontanną i za małe pieniądze.. ciurkadełko jak złoto.
Z kamienia płynie woda, a druga fonntanna jest zakopana w gruncie (w kastrze budowalnym.. i tam jest jakuzi)

Mam nadzieję, że coś widać
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:32, 12 sie 2013

Do góry
W moim ogrodzie jest też dyniowo
nasiona dyni przywędrowały na rabaty z kompostem, wypuściły kiełki i radzą sobie całkiem nieźle
będzie co przerabiać i dzieciom na szkolne listopadowe zabawy tez starczy

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:30, 12 sie 2013

Do góry
Gabrielo.. zapisuję się na nasionka tego czegoś.. piękne to jest

Ania, nasionka będą w dużej ilości, prześlę Ci po zbiorze. To "coś" to Cerinthe major czyli ośmiał wielki. Dostałam nasionka w zeszłym roku od Elfika.
Kwiatki od Ciebie jeszcze nie wsadzone, ale podlewane podczas mojej nieobecności były i mają się świetnie.
Sztuczne niebieskie hortensje zmieniają kolor na błękitno-zielony, bardziej rzeczywisty.
Metamorfozy ogrodowe 21:30, 12 sie 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
warzywniak 2012r

i 2013

Warzywniak cudnej urody,
Może niedoskonały ale..... 21:27, 12 sie 2013

Do góry
Michalina napisał(a)
[img

Hortensje wbrew moim obawom są w doskonałej formie.Podejrzewam,że gdybym je dokarmiała uczciwie było by jeszcze lepiej
Limonkowa już dostaje kolorki limonkowe

/quote]

A ile lat ma ta hortensja ? 2-3 ? Piękna jest ! Michalino - je też zasuszasz ? I jak długo utrzymuje się taki pąk ?

Mówisz o dokarmianiu, jakim nawozem dokarmiasz ? A ja nie dałam nic pokarmu moim limkom Sadziłam wiosną, więc bałam się je spalić, a teraz myślę, że są słabe i dlatego słońce je spiekło

Serdecznie pozdrawiam

Moje "Ranczo Akapulko" 21:24, 12 sie 2013

Do góry

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Przemeblowanie

Dzisiejszy dzień upłynął pracowicie, a właściwie popołudnie. Na ranczo pojechałam z sąsiadem okł. gdz. 15-tej . Później do nas dołączył Pan który również wziął się od razu do ciężkiej pracy. A ja z sąsiadem za przemeblowanie mojego Rancza.

Dziś z sąsiadem ustawiliśmy przyczepkę do poziomu. Ciężko było to zrobić bo jak ustawilismy tył na cegiełkach , to przód zjezdzał nam i lewarek nie mógł jej wyzej podniesc. Wkoncu wpadlismy na pomysł, że postawimy ją na drewnianych pieńkach. Wten sposób ustawilismy ją z wielkim trudem. Jak ustawiliśmy przyczepkę, okazało się że parasol stoi nizej i nie mozemy otworzyc drzwi do przyczepki. Zresztą sami zobaczycie co dziś robiliśmy.

Hrabia odpoczywał na swoim fotelu który przywieźliśmy na działkę a który nie zmieścił się do przyczepki.

Pan który kosił trawkę postarał się o to by nasza działeczka wyglądała przepięknie, a Hrabia jak zwykle musiał wszystkiego dopilnować, by nie był skoszony ani jedn słupek i ani jedno jego drzewko do podlewania

Jutro kolejny dzień od rana będę robiła porządki i poprawki po przemeblowaniu. Muszę wypróbować nowe grabie. Do domu znów wracałam przed gdz.20tą

Szczęść Boże daj Boże.

Jeszcze przed nami kilka dni
a może wiosen lub zim
przeżytych na tej ziemi.
Jeszcze przed nami wielu
przyjaciół których poznamy.
Którzy nie zamkną nam drzwi
przed nosem na klucz.
A my nie zatrzaśniemy im
na ranczo naszej żelaznej bramy.

Ten mój wiersz dedykuję dla was.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:19, 12 sie 2013

Do góry

inne horti dopiero zawiązują pąki
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:15, 12 sie 2013

Do góry

Ogród w budowie - nieustającej 21:10, 12 sie 2013

Do góry
Wróciłam z moich letnich wakacji i zacznę być bardziej aktywna.

Założyłam dzisiaj taki wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3645-bukiety-i-wianki-na-swieto-matki-boskiej-zielnej

i serdecznie zapraszam kochane koleżanki i kolegów do robienia bukietów na 15 sierpnia. Nawet jak ktoś nie święci, to niech bukiet zrobi. Tradycja warta kontynowania, a u nas w okolicach Krakowa rozwija się konkursowo.

Dziękuję Wam za tak miłe przyjęcie mojego ogrodu, w sprawie szczegółów odpowiem każdej z osobna, ok?

Ogród po urlopie ogrodnika to masakra, zwłaszcza po tych upałach. Trawa marna, chwasty górą, zawilce i funkie częściowo poschnięte. W takich warunkach nawet nawadnianie automatyczne przestaje być efektywne. Liliowce i floksy szybko zakończyły kwitnienie, poza kilkoma odmianami, róże zaczęły powtarzać kwitnienie, ale kwitły krótko, masa roślin poschniętych i bidnych, więc trzeba zrobić z tym porządek. Wzięłam się od popołudnia, nie ma wyjścia.

W trakcie wakacji odwiedziłam jeden przepiękny ogród warzywno - kwiatowy pewnej pary polsko-angielskich zakręconych ogrodników. Tam, w otulinie kaszubskich lasów i bliskości jezior nie było tak gorąco i wszystkie rośliny były zielone i dorodne.

Rabaty warzywne i ziołowe

Tunel kwiatowy z leszczyny

Kwiecia w tunelu wbród, jest bajkowo

Tak, to są prawdziwe karczochy

Cały ogródek otoczony jest faszynowym, ręcznie plecionym płotkiem...

... a na płotku suszy się kolorowa cebula

W ogóle jest ekologicznie, pięknie, stylowo i angielsko, ale jak może tak nie być, skoro pan domu jest prawdziwym Anglikiem.

Ogródek Anity 21:09, 12 sie 2013

Do góry
Natasha Richardson- jedna z moich ulubionych, jest taka...delikatna, subtelna...
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:09, 12 sie 2013

Do góry
Doczekałam się tez kwitnienia hortensji, w ubiegłym roku znacznie powiększyłam ich kolekcję ale fotki nie oddają ich piękna, a szkoda

Blaski i cienie nowego życia 21:08, 12 sie 2013

Do góry
Irenko, Tess, Ewciu-pozdrawiam

Grażynko- to jest horti ogrodowa.
http://www.fuchsiahybrida.pl/
kupowałam u nich pierwszy raz ale nie jestem zadowolona z roślin, był też pechowy okres wiosenny- może dlatego, były to sadzonki nie kwitnące.
Horti trzymam w donicy, nie daję do gruntu bo chcę ją przechować zimą w garażu, żeby kwitła za rok.

Bukietowe masz bardziej pewne, ale za to inne kwiatostany.
Jeśli kupić ogrodówki, to lepiej już kwitnące-są dobrze pędzone i mają ładne kwiatostany.

Trochę nieskładnie popisałam ale mam nadzieję że się pokapujesz o co mi chodziło

Ogród niby nowoczesny ale... 21:05, 12 sie 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
cd modrzewiowej...carexy the beatles rosną całkiem fajnie...

Tu będzie super jak roślinki się rozrosną. A jałowce jak płaszczki wyglądają
Kolorowe Rabaty Martek 21:02, 12 sie 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Martku, kilka sów dla Ciebie! Buziam!

O kurcze Haniu wspaniała uczta dla oczu i duszy .
Ja widziałam ostatnio coś ala jarząbki dwa i ciągle wypatruję większych ptaków ,ale na próżno .
Dziękuję za wzbogacenie wątku o takie okazy .
Pozdrawiam Cię Haniu ,Ja właśnie skończyłam odp.na miłe gesty pamiętających jeszcze
Strasznie mi przykro ,że nie mogę jeszcze stale pisać.Brak mi Was okrutnie
Buziaczek Haniu
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:58, 12 sie 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Zachwycił mnie zawilec japoński: Piękny jak i cała reszta zresztą Pozdrawiam
Danusia na te zawilce chorowałam już od dawna, od kiedy zobaczyłam je w Oliwie w parku i tylko dzięki Ani montewerde zostałam wyleczona

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies