Boguslawie to u ciebie taka piekna wiosna, u nas sporo opóznienia. Jeszcze 2 tygodnie temu lało, nastepnje duzy mroz i dopiero od tygodnka wszystko rusza. Spruboje na jednej galazce. A te posadzone samosiejki w donicach niech sobie rosna i w przyszlym roku bede eksperymentowac.
Mam tez duzo samosiejek brzozy tez bede modelowac.
Jak osiagne przyrost taki jak na str 4-5 twojego watku dam znac.
Jeszcze raz dziekuje.
Dobrze kombinujesz
Na górze miała być brzoza wielopienna Doorenbosa.
Póki co przesadziłam dwie zwyczajne, które miałam w trawniku.
Hakone posadziłam w dole ogrodu i nie mam przekonania, czy je powtarzać tutaj.
Perovskie mam trzy labo cztery.
Być może zgrupuję je jakoś wokół brzozy, a wokół dam coś niższego, jakąś trawę. Póki co dumam, bo ten rododendron totalnie wytrącił mnie z równowagi i zburzył mój ogrodowy plan
Tak się może zdarzyć, ja bym zrobiła jak pani radzi, przy wyjęciu z donicy młode korzenie mogą się urwać i drzewo się nie przyjmie. Radzę sadzić dopiero jesienią.
Witam Pani Danusiu, przede wszystkim dziękuję za cenne uwagi to o ktorych obie wiemy. I jak widać jestem. Mogę mieć jedno pytanie, kupiłam brzozy doorenbosy, Pani w sklepie powiedziała żebym najpierw je zadolowala z doniczkami a po miesiącu zasadzila bo nie sa jeszcze do końca ukorzenione. I już sama nie wiem czy tak robić czy normalnie sadzic. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Dziękuję za odpowiedź w natłoku obowiązków
Mi się te brzozy bardzo podobają. Ze zdjęcia widać jakby były bardzo wysoko szczepione. Są? Jak długo masz je u siebie i jaka to odmiana? Taki bym chciała efekt na moim placyku.
Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Ale jak od połowy są suche, to obciąć same suche gałęzie boczne, czy całe drzewo ściąć w połowie łącznie z pniem głównym? Teraz ciąć, czy w lipcu - gdzieś wyczytałem że wiosną brzozy płaczą. Jeszcze jedno, jak widać moje drzewa mają bardzo mało liści. Co można zrobić żeby się zagęściły?
Działam , jak na razie po omacku , planów nie umiem robić , muszę widzieć jak już posadzone , czy mi sie podoba , czy nie i dlatego non stop coś przerabiam czekam na Twoje oczko .... miałam w poprzednim ogrodzie , ale prze brzozy sąsiada było wiecznie brudne i jakoś mi przeszło, żeby znowu mieć .... , chociaż u innych dalej mi się podoba