Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

natka098 22:26, 01 lip 2017

Kulki zawsze w modzie
alis 23:41, 01 lip 2017

Fajna konwersacja Obie jesteście charakterne dziewczyny
Też jestem za kulkami
ogrodomaniaczka 09:38, 02 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ogrodomaniaczko, co znaczy oklepany? Nie rozumiem.

Żywopłot ma zasłaniać to, czego nie chcemy widzieć. Czasem trzeba coś szybko zasłonić lub niedużym kosztem. Popularność tuj bierze się z tego, że rosną najszybciej, są stosunkowo tanie (co ma olbrzymie znaczenie po zakończeniu budowy) i nie wymagają tylu zabiegów pielęgnacyjnych, co inne rośliny żywopłotowe. To nie tuje są problemem, raczej fakt, że większość ludzi utożsamia ogród tylko z tujowym żywopłotem i trawnikiem.
Równie dobrze mogę napisać, że trawnik jest oklepany, bo każdy go ma.
Haniu - oklepany znaczy najczęściej wybierany , gdzie nie popatrzysz to tuje a ja chciałam wyrazić moje zdanie na ten temat bo mam kilka żywopłotów w ogrodzie i nie mówię że on brzydki tylko , że są ładniejsze a Marta to nietuzinkowa osóbka i pewnie ogród też chce mieć taki

Oczywiście że żywopłot ma zasłaniać np.przed wścibskimi sąsiadami , ale niekoniecznie muszą to być tuje , owszem tuje rosną szybko tylko po dziesięciu latach robią się brzydkie i wtedy wkurzają , piszę tak bo już tego doświadczyłam:
Kasia_CS 12:32, 02 lip 2017

No trochę nadrobiłam W razie czego zimozielone są też pierisy - może by Ci pasowały zamiast rodków? Tylko mój pieris akurat skubaniec stoi jakoś w miejscu. Za to ładnie kwitł, cały był obsypany białymi kwiatostanami Może się nie potrafię nim zająć odpowiednio, żeby też jakieś liście się nowe pojawiły Fajnie wtedy kupić jakiegoś, którego młode przyrosty są wybarwione na czerwono

A jak decyzja na kule i inne ksztalty, to siedzę już cicho
BasiaLT 10:28, 03 lip 2017

natka098 napisał(a)
Kulki zawsze w modzie

No właśnie... a poza tym do kulek wszystko pasuje. I jak chcesz bardziej formalnie i jak mniej. Wystarczy czym innym podsadzić.
makadamia 12:13, 03 lip 2017

A czy kulkowisko będzie powtórzone jeszcze w jakimś innym miejscu? Bo jak na razie widzę, że Martusia robi dokładnie to samo co ja. I wcale nie mam pewności, czy to jest przykład godny naśladowania
Na jednej rabacie rodki, na drugiej hortensje a na trzeciej brzozy. A nie dałoby się np.: powtórzyć tych hortensji?
Makusia 21:50, 03 lip 2017

HAniu dziękuję- zrobiłam, jak radziłaś, za tydzień nóż, a jutro proszek do pieczenia. Ile tego proszku? Szczypta? Opakowanie?

Angelika- zdecydowanie zrozumiałaś przekaz Nieskromonie powiem, że uwielbiam takie charrrakterki

Asiu no dojrzewam do nich. No dobra...zamówiłam klika...No dobra...10

Kasiu myślisz, że na nagrodę literacką jest szansa?

Gosia- jak marchewka nie pomaga, to zawsze można spróbować kija
Makusia 21:55, 03 lip 2017

Natka, Alicja- też jestem za kulkami. Kulki i szałwia

Monia- doskonale rozumiem, co masz na myśli. Tuj jeszcze nie kupiłam, ale jestem na nie zdecydowana- najpierw jednak muszę przygotować rabatę.

Kasiu a w teorii, to te pierisy duże rosnąd i jak szybko? Bo zależy mi, żeby docelowo były sporo i żeby lat 30 na to czekać nie trzeba było...

Basiu też tak uważam. Obawiam się tylko cięcia, bo dzisiaj zmasakrowałam te, które mam i do kulek im trochę brakuje...
Makusia 22:02, 03 lip 2017

makadamia napisał(a)
A czy kulkowisko będzie powtórzone jeszcze w jakimś innym miejscu? Bo jak na razie widzę, że Martusia robi dokładnie to samo co ja. I wcale nie mam pewności, czy to jest przykład godny naśladowania
Na jednej rabacie rodki, na drugiej hortensje a na trzeciej brzozy. A nie dałoby się np.: powtórzyć tych hortensji?

Asiu moja droga:
Kulki są na okularowej i w planach w dużej ilości na półce razem z brzozami.
Hortensje...do swoich mam zastrzeżenia. Mianowicie nie widzę, żeby rosły. Nie wiem czy to dlatego, że je zalało, wysadziłam je, wsadziłam, wysadziłam i wsadziłam, czy dlatego, że pomyliłam nawozy i zamiast magicznej siły do hortensji podjąłam magiczna siłą do rodków, czy jeszcze coś innego, ale są na hortensjowej i jako przedłużenie przy drugim strażniku i starczy.
Chcę chyba kulki. Są już w dwóch miejscach na przodzie (w jednym póki co w mojej wyobraźni, ale zakładam, że tam dotrą) więc w trzecim nie będą odstawać i powinny się zgrać?

Ale mam dla Ciebie inne wyzwanie. Podokienna!!
Dużo tam dobra, chciałabym zostawić klona i o ile to możliwe - jedynego przyzwoicie rosnącego rodka. Jakaś wena?
Makusia 22:04, 03 lip 2017

Wklejam aktualną podokienna: