Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 13:19, 19 maj 2017

Do góry
Witam serdecznie. Chciałbym zapytać was o radę. Dwa lata temu wsadziłam brzozę pożyteczną wielopniową. W zeszłym roku podczas upałów troszeczkę przyschła, myślałem że tego roku bez problemu odbije, a tu niemiła niespodzianka. Dwa prawe drzewa są póki od połowy suche. Dziwne że tylko dwa, pozostałe są ok. Pytanie co robić? Czekać, może jeszcze odżyje, czy może przyciąć? Jeżeli ciąć to kiedy i jak? Czytałem że brzozy nie lubią cięcia. Z góry dziękuję za pomoc.

Nowocześnie z różAnką :D 12:28, 19 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a kiedy bedziesz robic rabatki srodkowe ?

ooo to jeszcze długo, rozgrzebałam ziemię pod świerkami tam gdzie mają być brzozy i w pierwszej kolejności tamto musze zrobić. potem placyk pod ognisko na które wciąż M kręci nosem. one to już końcówka będzie taka wisienka na torcie
Co i jak? Nowicjuszka 00:48, 19 maj 2017

Do góry
Z tą trawą to mogło być tak, że posiana za głęboko jak piszesz w jesieni siana. Mircia zrób dosiewki jak nakazała Toszka i będzie dobrze.

Gdzie mam brzozy siałam w listopadzie któregoś roku był piękny i nie wzeszła. Przyjeżdżamy wiosną któregoś pięknego dnia a pod brzozami zielona murawa.
Pozdrawiam

A jeszcze jedno Mirka nie wyrzuciłam tego zdjęcia z twojego wątku, wiesz że nie wiedziałam gdzie wstawiłam szukałam dopiero teraz widzę, że u Ciebie ale już nie da rady - wybacz.

Jestem trzecia na 200-ce, gratulacje.
Kwiaty we włosach 20:37, 16 maj 2017

Do góry
Paulina tulipany z biedronki.A sunia mi choruje, za dużo nie chodzi, więcej jest to kanapowy piesek, ja się już przyzwyczaiłam i nie wyobrażam sobie żeby jej nie było, jest to moja towarzyszka.
Na tej rabacie rosną bukszpany wokół brzozy na nóżce, duża tawuła, 3 żurawki, 2 budleje, 3 hortensje,irysy,lawendy, jakieś byliny nie pamiętam jakie, dereń, konwalie, fiołki, ostatnio 3 cisy posadzone i 3 kulki - tuje.
Trochę tego jest, tylko wszystko młode.
Kiedyś będzie kolorowo... 10:34, 16 maj 2017

Do góry
Pod brzozami to tylko trawa na wiosne urosnie. Potem to plytkie korzenie brzozy rywalizuja ze wszystkimi roslinami o pokarm i wygrywaja.
Kiedyś będzie kolorowo... 23:10, 15 maj 2017

Do góry
Hej
Pytałaś u mnie o brzozy. Ja swoje sadziłam co 2,5m.-3m.-4m.
Wszystko zależy od odmiany i jaki efekt chcesz osiągnąć.
Poczytaj jaką wielkość maja korony i wtedy zdecyduj.
A ile brzóz chciałaś posadzić?
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 21:38, 15 maj 2017

Do góry
Cały ogród pięknie się razem komponuje , oczko , altana , brzozy , bardzo mi się podoba
Ogród z uśmiechem 20:12, 15 maj 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dla mnie szarobure to wszystko wroble nie odrozniam ich. U mnie duzo szpakow, sikorek, sojek i golebi bialych, ale nie robie zdjec szkoda fatygi bardzo plochliwe.

Jakies malenstwa maja gniazda w tujach pelno ich bo jak przejde to wyfruwaja i staramy sie juz tam nie chodzic. Chcialam przyciac tuje ale zrobie to troche pozniej bo pewnie teraz siedza na jajeczkach.

W zeszlym tygodniu jakis ptaszek siedzial na czubku brzozy i tak trolił, ze plakac sie chcialo. Jutro przy pogodzie beda spiewy.

Do niedawna to dla mnie bylo tak samo teraz zaczynam to skrzydlate towarzystwo odróżniać. Gdybym nie robiła zdjęć, niewiele bym była w stanie odróżnić.
Naliczyłam chyba ok. 20 różnych gatunków u mnie. Wiele z nich nie udal;o mi się złapać aparatem - za szybkie są

W budce, która powiesiliśmy w ub. roku na sośnie teraz są sikorki Uwijają się bardzo. Nie podchodzę tam bo tez nie chcę aby sie denerwowały
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:27, 15 maj 2017

Do góry
KLAUDIA napisał(a)
PUP PUK
Pisze już wszędzie a odpowiedzi nigdzie i tu zajrzałam z nadzieją ,że się dowiem co ile się sadzi brzozy i na powierzchni 4x 2,5 m obok mała magnolia mogę posadzić -tak myślę w trójkąt ( jest jednopienna Doorenboos) lub 2 w dołek i po drugiej stronie magnolię Genie(jakby coś w moim ogrodzie to ta część z żółtą tują już jej nie ma są trzy szmaragdy.
Dziękuję bardzo
upsss chyba nie rozumiem
Ogród wśród pól i wiatrów 20:04, 14 maj 2017

Do góry
Idąc wciąż tą samą ścieżką, można zobaczyć, że brzozy już pięknie się zielenią, no i graby dotrzymują im kroku. Choć mogłyby już być wyższe

Moje małe wielkie marzenie 21:05, 13 maj 2017

Do góry
Trzmielina posadzona

Byłam dzisiaj w szkółce, nigdy nie zwracałam uwagi na duże drzewa, tymczasem wręcz zauroczyły mnie buki

i brzozy takie

Ogród z uśmiechem 06:14, 13 maj 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dla mnie szarobure to wszystko wroble nie odrozniam ich. U mnie duzo szpakow, sikorek, sojek i golebi bialych, ale nie robie zdjec szkoda fatygi bardzo plochliwe.

Jakies malenstwa maja gniazda w tujach pelno ich bo jak przejde to wyfruwaja i staramy sie juz tam nie chodzic. Chcialam przyciac tuje ale zrobie to troche pozniej bo pewnie teraz siedza na jajeczkach.

W zeszlym tygodniu jakis ptaszek siedzial na czubku brzozy i tak trolił, ze plakac sie chcialo. Jutro przy pogodzie beda spiewy.

Jak siedział na czubku drzewa i śpiewał to prawdopodobnie Kos, czarny z żółtym dziobem
Ogród z uśmiechem 23:24, 12 maj 2017

Do góry

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 21:26, 12 maj 2017

Do góry
aga_pe napisał(a)
Ania, jak złapiesz już oddech po komunii, skoczymy do Pani Julii
Wybieram się po nowej wypłacie . Brzozy muszę jeszcze kupić. Rododendrony raczej poczekają do jesieni.
Teraz porządkuję i przesadzam to co mam i się rozrosło, albo nie pasuje w danym miejscu.

Ty odwaliłaś kawał dobrej roboty. Co bierzesz, żeby mieć takiego powera?

Myślałam nawet aby jutro tam podjechać, ale chyba za bardzo znienacka by to było...
Powiedz kiedy ci pasuje. Mi na pewno dopada pn. śr.i czw. Aguś bić nie biorę... Motywacje mam
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 21:17, 12 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Aniu szacun, full roboty zrobione
ta kostka na paletach to na obrzeża?
jak bedziesz zakrywała szambo?

Kostka miała być na chodnik do ulicy a ulica asfaltowa miała być w zeszłym roku....i raczej je będzie...no to teraz kostka na obrzeża . Szambo miałam w planach cale zasłonić drobnym szarymi kamykiem. Od strony polotu miały być brzozy a pod nimi trawy i cebulowe w korze....
Zobaczymy...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:19, 12 maj 2017

Do góry
PUP PUK
Pisze już wszędzie a odpowiedzi nigdzie i tu zajrzałam z nadzieją ,że się dowiem co ile się sadzi brzozy i na powierzchni 4x 2,5 m obok mała magnolia mogę posadzić -tak myślę w trójkąt ( jest jednopienna Doorenboos) lub 2 w dołek i po drugiej stronie magnolię Genie(jakby coś w moim ogrodzie to ta część z żółtą tują już jej nie ma są trzy szmaragdy.
Dziękuję bardzo
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:02, 12 maj 2017

Do góry
HAniu mój tulipanowiec już sporawy jest- nigdy go nie okrywałam i nico mu nie było. W ty roku jeszcze przed przymrozkami wypuścił listki i żyją. Stąd biorę go pod uwagę zamiast tej "choinki" na okularowej. Przeniesienie jednak w to miejsce buka ułatwiłoby mi sprawę, bo chcę na półce brzozy posadzić, a tak buk

Asiu żadnego terroru nie było, obyło się w miarę kulturalnie

Danusiu dziękuję Ci bardzo -jest mi bardzo miło słyszeć słowa uznania od Ciebie
Coś jeszcze, coś więcej... 23:37, 11 maj 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Mam jednego buka, ledwie żyje od paru sezonów. Jak się w tym roku nie ogarnie pożegnamy się

Graby i brzozy płaczą - buki z tego co wiem nie, więc można je ciąć kiedy się chce

Wątek znam, za info dziękuję będzie cięcie.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 23:35, 11 maj 2017

Do góry
Ania, jak złapiesz już oddech po komunii, skoczymy do Pani Julii
Wybieram się po nowej wypłacie . Brzozy muszę jeszcze kupić. Rododendrony raczej poczekają do jesieni.
Teraz porządkuję i przesadzam to co mam i się rozrosło, albo nie pasuje w danym miejscu.

Ty odwaliłaś kawał dobrej roboty. Co bierzesz, żeby mieć takiego powera?
W Kruklandii 22:19, 11 maj 2017

Do góry
Juzia napisał(a)

Zobacz ile ja już mam drzew...

Dookoła żywopłoty ze Szmaragdów, Serbów i cisów.
Dodatkowo w prawym górnym rogu Jodła koreańska, Świerk Hoopsi i modrzew Stiff Weeper.
Reszta to liściaste. Zaczynając od prawego dolnego rogu:
Wiśnia Kanzan
Brzoza Youngii
Buk Dawyck Purple
Trzy Doorenbosy w kole
Znowu buk Dawyck Purple
Wiśnia Amanogawa
Ambrowiec
Znowu brzoza Youngii co miała być Long Trunkiem
W lewym górnym rogu Nigra...dziś posadzona
Dalej w dół - Brzoza Doorenbos
Planowany Grab
I na froncie Klon Crimson Sentry
Na rabacie fistaszkowej są jeszcze dwie brzozy Doorenbos w jednym dołku
i przy samym domu Grab pospolity

uffff

chcesz mi zaimponowac kilkoma drzewkami ? mam ze 3 x tyle na mniejszym terenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies