Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Droga do spełnienia 12:15, 05 lis 2015

Do góry
oooo widzisz o szałwii zapomniałam Amelko
dzięki za przypomnienie
hm jaka mogłaby być wyższa ale nie gigantyczna?
a werbena patagońska mi sie wydawała jakaś taka niskawa hihihi
a to potfór
wysoka trawa werbena piwonia
szałwia
trawa - no własnie rozplenica czy może coś innego???
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 16:38, 04 lis 2015

Do góry
Odebrałam Posadziłam I zrobiłam sadzonki zapasowe- zabijcie mnie. W sumie ze dwa metry kwadratowe obsadziłam tymi sadzonkami. Nie wiem czy je dobrze zrobiłam ale pewnie się przyjmą Potem spojrzałam na to miejsce i zdałam sobie sprawę że nie wiem jak będzie wyglądać Nic nie wiem. O te bodziszki pytałam albo ciebie albo Mariolę ale nie pamiętam odpowiedzi. Śmiałek od Bogdzi podzielony ale nie wiadomo jaka odmiana i jaka będzie wysoka a posadzone z takimi czosnkami których nie miałam. Do tego ostróżki nie wiadomo w jakim kolorze bo przesądzałam same kłącza. I na koniec szałwia łąkowa posadzina dużą plamą ale nie wiadomo czy siewki powtórzą cechy matki a w dodatku dzisiaj doczytałam że to ze strefy 7. Niech żyje przygoda!
Jak już się kiedyś doczekam własnego wątku to zmałpię z ciebie "bałaganu"
A ty już w domu? Czy ryjesz? Słuchaj, ja ten worek z ziemią postawiłam przy koszu- mam nadzieję że śmieciarka nie zabierze? Ponieważ to próchnica z lasu to ostrzegam że tam może coś wykiełkować - żeby potem nie było. Jakieś tam nieliczne korzonki wybierałam ale nasion nie dojrzysz. W tym roku z tej ziemi wyrastały mi wierzbówki, w zeszłym paprocie. Także trzeba być czujnym
Moje małe wielkie marzenie 16:07, 03 lis 2015

Do góry
iwka, jeśli wyrzucę stamtąd tego cyprysika, żywopłot pociągnę do końca, w programie jakoś mi to umknęło. Połączenie berberysów z trawą też bardzo mi się spodobało, tylko czy pasuje w tym miejscu zaraz za hortensjami? Co prawda w dalszej części tej rabaty przy wrzosach też mam zastosowane berberysy 'Red Rocket' więc jakieś powiązanie jest.
Kule bukszpanowe z czosnkami też mnie mocno pociągają i jak proponuje Mira można je podsadzić szałwią np., czy szałwia lubi półcień?
Paula masz rację co do ilości rzędów, myślę że przeplatankę trzeba planować, jakoś ciągle zapominam o tych szerokościach roślin.
Kasiu, piękną rabatę hortensjową mi pokazujesz, jakoś ze swoją nie mogę dojść do ładu. Kasiu proponujesz wyrzucić tę śliwę wiśniową w narożnik? Ona jest bardzo niska, tylko 1m pnia. Mój M wiedział, że chcę jakąś śliwę wiśniową, więc mi zrobił niespodziankę i kupił pissardii, nie miał pojęcia, ze ma znaczenie wysokość pnia. W narożniku zgubiłaby się moim zdaniem, dlatego wysunęłam ją na przód rabaty, przed hortensje.
Wydaje mi się, że bez tych bukszpanowych kul będzie pusto jesienią.
Moje małe wielkie marzenie 21:37, 02 lis 2015

Do góry
mi się podoba z kulami, możesz tam dosadzić cebulki wiosenne, przed kule. Tylko coś tam jeszcze bym dała, bo wiosną masz cebulki np. krokusy, szafirki, niskie tulipany, a potem ?? Może szałwia, bo czosnki są na chwile, a szałwia jak obetniesz to zakwitnie powtórnie, u mnie szałwia do tej pory kwitnie.
A daj do narożnika brzozę himalajską, rośnie do 10 m ma śliczną białą korę i jest rozłożysta, a nie taki długi patyk. Przy brzozie mogą być trawy i rośliny na tereny suche.
To moje przemyślenia.
Zobacz jak to będzie wyglądać w programie
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:07, 02 lis 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Dorotko, czy ta szałwia wysiewa się sama? Mam ją pierwszy rok, nie wiem, czy zebrać nasionka, czy liczyć, że się wsieje.

Piękna jesień w Twoich pełnych uroku zakątkach!
Moje małe królestwo 07:57, 02 lis 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
Wczoraj popracowałam w ogrodzie ach jak miło wyjść i pomęczyć szpadel częściowo ogarnęłam warzywnik, posadziłam maliny. Więcej nie zdązyłam bo jechałam na szkolenie do końca października będę się dokształca. Wczoraj przyjechała moja magnolia parasolowata a myślała, że dopiero wiosną ją dostanę.Nie wiem gdzie mam ją upchnąć może zadołuję ja w doniczce i wiosną znajdę jej miejscówkę.
pani róża jeszcze chce zakwitnąć :

szałwia to chyba jeszcze o jesieni i zimie nie słyszała i zachwyca na rabatach :

trochę korali :

mam dużo pomysłów na ogród wiosną ale najpierw muszę zdać egzamin z kosztorysowania w piatek 29 października bo to teraz dla mnie w tej chwili priorytet.
Cudną masz jesień
Makowo na Kociewiu 19:34, 30 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ta kremowa róża na tle miskantów świetna.
Szałwia niezmordowana. Muszę sobie ją posadzić.
Masz porzeczki w jalowcach?
Ogniska zazdroszczę.

Ona porcelanoworóżowa jest Majestic - przesadziłam ją ale nie więdnie i trzyma się.
Szałwię trzeba mieć w ogrodzie bo jest wspaniałą byliną Tak to porzeczki upchnięte w jałowcu.
Może jutro zrobisz je u siebie tak niewiele trzeba aby zrobić ognisko a radochy wiele
pięknego weekendu życzę
Żywopłotki cisowe. 20:47, 28 paź 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Iwonko- wiesz jak trudno jest dobrze dobrać rośliny by jedne przekwitały, inne dalej zdobiły do jesieni.
Może i ja spojrzę innym okiem jak Tobie się podoba.
Wiosną są tu wczesne piwonie ciemny róż, szałwia fioletowo/granatowa i goździki białe. na przemian z kolorowym rumiankiem.
Późne lato hortensje bukietowe.
Ciągle jestem w tyle z wykonaniem zdjęć.

Haniu, jak czytam, co tam masz jeszcze posadzone, zastanawiam się, gdzie to się zmieściło
Ale zestawienie godne uwagi.

Czytam o hortkach. Które najszybciej kwitną?

Bukszpany u mnie też troszkę zmroziło. Młode przyrosty. Ale wiosną się przytnie.
Ogrodowe love story 20:01, 28 paź 2015

Do góry
Róże i szałwia, szałwia i róże... i tak w kółko
Blue for you

Pastella
Ogrodowe love story 19:01, 28 paź 2015

Do góry
i jeszcze dwie rośliny:
grujecznik - na wiosnę ma piękne listki (w lecie i na jesieni też, jak go nie przypali upalne lato)

i szałwia, która w tym roku jest dla mnie królową bylin:
początek kwitnienia
Makowo na Kociewiu 08:36, 28 paź 2015

Do góry
Ta kremowa róża na tle miskantów świetna.
Szałwia niezmordowana. Muszę sobie ją posadzić.
Masz porzeczki w jalowcach?
Ogniska zazdroszczę.
Makowo na Kociewiu 21:38, 27 paź 2015

Do góry
wejściowe kulkowo szałwia nie daje za wygraną

Moja bajka 20:02, 27 paź 2015

Do góry
moja siewka rozplenicy

zawciągowiec kiepsko się przebarwił

szałwia nie chce się poddać. Kalina koralowa ma całkiem ładny kolor liści

Żywopłotki cisowe. 19:27, 27 paź 2015

Do góry
Iwonko- wiesz jak trudno jest dobrze dobrać rośliny by jedne przekwitały, inne dalej zdobiły do jesieni.
Może i ja spojrzę innym okiem jak Tobie się podoba.
Wiosną są tu wczesne piwonie ciemny róż, szałwia fioletowo/granatowa i goździki białe. na przemian z kolorowym rumiankiem.
Późne lato hortensje bukietowe.
Ciągle jestem w tyle z wykonaniem zdjęć.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:09, 27 paź 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

A co to jest Dar Red?
Podobno szałwia Ci przyszła Działasz coś?

Oj tam oj tam zjadłam literke na śniadanie, sznytek malo miałam
Oczywiscie miało być Dark Red, rozchodnik
Szalwa tak, przyszła ale dobrze że jej nie zamawiałaś, mam male wątpliwosci co do jej żywotnosci....wiosną się okaże
Wczoraj już wylądowała w glebie i czekamy
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:52, 27 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)

[b]Amelko
też macham do Cie Przyszedł dziś Dar Red Ładna sadzonka, na wiosnę będę mogła już trochę go rozmnożyć

A co to jest Dar Red?
Podobno szałwia Ci przyszła Działasz coś?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:34, 26 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jest taka paproć o srebrnych liściach. Alchemilla filipendula. Szałwia zwykła. Prosa. Rosa glauca. Rozchodniki niektóre. Ruta. Bylice.

Ewa dzięki, bylica tak to to a szałwię zwykłą znaczy lekarską mam super jest

Odętka wirgilijska dobrze że czujnie czytasz
leży wykopana nadal upss

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:43, 26 paź 2015

Do góry
Jest taka paproć o srebrnych liściach. Alchemilla filipendula. Szałwia zwykła. Prosa. Rosa glauca. Rozchodniki niektóre. Ruta. Bylice.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 22:06, 25 paź 2015

Do góry
mikami napisał(a)

Witam
bardzo ładne zdjęcia i naprawdę zielono jest wszystko tak czyściutko i równiutko aż chce się przysiąść na ławeczce i podziwiać
mam pytanko na 3 zdjęciu na pierwszym planie to szałwia czy coś innego podoba mi się kolor
Pozdrawiam

Taaak...
A my, to mogliśmy tylko ogród przez okno zobaczyć...
Nie wpuścili nas jak byliśmy ostatnio
Ogród Cioci cz. 3 20:41, 24 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
pomyłki kwietne to lubimy

Jeszcze szałwia pięknie kwitnie i lawendy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies