Przebiśniegi tulipany i orliki - a idzie deszcz śnieg i lekki mróz, ale mam nadzieję że im nie zaszkodzi przecież to kwiaty wiosny więc wiedzą co może je czekać
rozplenica i szałwia omączona która wzeszła lepiej niż omszona ale omszoną też mam
to są malusie przyrosty Typowe dla okresu ukorzeniania. Takie same przyrosty mają kopane cisy. To typowe w pierwszym roku po posadzeniu. Dopiero w trzecim roku od posadzenia cis pokazuje swoje prawdziwe przyrosty - bywa, ze i po 60cm.
Chcę coś Iwka dodać do twoich cisów, ale błagam nie zabij mnie aczkolwiek moze to zabrzmieć jak zamach na twoje "dzieci" - jeśli chcesz mieć cisy kształtne, gęste i bez w przyszłości wykładających się pod ulewą lub śniegiem długich badyli to ja radzę te twoje cisy ciachnąć w połowie tak by te długie przyrosty skrócić w zalążku i pobudzić do rozkrzewienia.
Problem z wieloma roślinami ze sklepów lub szkółek polega na tym, że cena zależy od wzrostu rośliny (czasami od wielkości doniczki, czyli wielkości systemu korzeniowego)... no i zazwyczaj rosliny nie są drastycznie, poprawnie cięte aby były wyższe i "kosztowniejsze". I tak było z twoimi cisami - te pojedyncze długie pędy powinny być przycięte min. w połowie.
wiem, wiem że to drapaki, bez porównania do tamtych, ale one takie malutkie, bezbronne że nie miałam ich serca ciąć w tym roku już je przytnę i to tak jak radzisz o połowę, miałam taki zamiar od razu, ale dałam im trochę czasu na ukorzenienie się hmm jak one przyrosły mi w pierwszym roku po parę centymetrów, a dopiero za dwa, trzy lata ruszą to nie będę się z nimi szczypać, tylko je ciąć